Grid star
criptomonede

UCRAINA A CUMPARAT ECHIPAMENTE MILITARE DE 54 MILIOANE DOLARI DIN DONATIILE CRIPTO – Cea mai mare parte din suma, cheltuita pentru achizitia de drone, veste anti-glont si combaterea propagandei ruse

Guvernul Ucrainei a cumparat arme, vehicule aeriene fara pilot (asa-numitele UAV-uri, cunoscute publicului larg ca drone) si lunete digitale pentru arme de foc, pe langa alte echipamente militare neletale, cu o parte din cele 60 de milioane de dolari in criptomoneda donate de la inceputul razboiului cu Rusia, a anuntat vicepremierul Mykhailo Fedorov pe contul sau de Twitter.

Gilda Popa

Oficialul ucrainean a publicat o lista cu tehnologiile militare pe care Ucraina le-a achizitionat cu criptomonedele donate de sustinatori din intreaga lume.Cea mai mare parte din suma donata in criptomoneda, 11,8 milioane de dolari, a fost cheltuita pe drone. Cheltuielile reprezinta 54 de milioane de dolari din cele 60 de milioane de dolari donate in Fondul Crypto al Ucrainei, in timp ce fondurile ramase sunt inca necheltuite.

"Nu vom oferi o lista cu fiecare (n.r. echipament militar) pe care l-am cumparat, dar acesta este un inceput. Continuam sa cumparam ochelari de vedere pe timp de noapte si veste antiglont. Dar am inceput sa cheltuim mai mult pentru combaterea propagandei (n.r. ruse). Acesta este o noutate. De asemenea, am inceput sa cheltuim pentru noua media ucraineana, United24, o platforma de stiri in limba engleza”, a declarat pentru CoinDesk zilele trecute viceministrul Transformarii Digitale, Alex Bornyakov.

Donatii cripto de 60 milioane dolari

Kievul a primit donatii in criptomonede in valoare de peste 60 milioane dolari, incepand din luna februarie a acestui an, de la persoane private, companii si alte organizatii, asa cum a anunta Lumea Banilor la acel moment. Printre donatori se numara Vitalik Buterin, fondatorul de origine rusa al retelei Ethereum.

De aceste operatiuni s-au ocupat ONG-ul Aid For Ukraine, companiile Everstake, Kuna si Ministerul pentru Transformare Digitala din Ucraina.

"Cu 54 de milioane de dolari stransi de @_AidForUkraine, le-am furnizat aparatorilor nostri echipament militar, uniforme, medicamente si chiar vehicule. Multumim comunitatii cripto pentru sprijinul oferit de la inceputul invaziei (n.r. ruse)! Din donatie in donatie catre o mare victorie”, a scris Vicepremierul Mykhailo Fedorov pe contul sau de Twitter.

Oficialul a publicat si o lista detaliata cu cheltuielile militare ale Ucrainei din donatii cripto. (foto 1)

Cum a fost efectuata plata echipamentelor militare din donatiile cripto

"Noi (n.r. Ministerul Transformarii Digitale) am convertit criptomonedele (n.r. in bani fiat) si am trimis suma convertita catre Ministerul Apararii. Au decis ca au nevoie de echipamente (arme letale). Suntem in razboi si ne putem apara cu toate mijloacele posibile”, a spus viceministrul Alex Bornyakov in interviul pentru CoinDesk, raspunzand la o intrebare a jurnalistilor cu privire la declaratia anterioara a oficialilor ucraineni, potrivit careia ar cumpara doar arme neletale din donatiile cripto.

Bornyakov afirmase anterior ca "fondul cripto este folosit pentru achizitionarea de echipamente neletale in scopuri militare, cum ar fi veste antiglont, ochelari de protectie nocturna, ratii de alimente de calitate militara si echipamente medicale care ajuta la hemostaza, cum ar fi garourile”.

Achizitiile de arme letale din donatiile cripto, subiect sensibil

Bornyakov a precizat pentru CoinDesk ca peste 5 milioane de dolari cheltuiti din donatiile cripto pentru „armele solicitate de Ministerul Apararii” au fost destinati achizitiilor de "arme letale”.

"Nu vrem sa informam Rusia ce arme letale cumparam. Sunt arme de aparare, nu ofensive”, a precizat Bornyakov, dar cand a fost intrebat ce considera a fi "arme de aparare”, a raspuns: "fara comentarii”.

"Angajamentul nostru de transparenta si responsabilitate le permite oamenilor care au donat crypto sa vada exact cum au fost distribuite donatiile lor. Pentru a impiedica ocupantii sa urmareasca eforturile, am decis sa nu dezvaluim informatii sensibile pana cand nu vom castiga razboiul”, a adaugat el.

La randul sau, Dyma Budorin, CEO al startup-ului ucrainean Hacken, a declarat ca utilizarea donatiilor cripto pentru a cumpara arme letale este "sensibila”. Compania Hacken ofera securitate cibernetica platformelor de tranzactionare cripto si are o colectie de "hacktivisti” care ataca institutiile rusesti.

"Daca fondul foloseste donatiile cripto pentru a cumpara arme letale, ar trebui sa se precizeze clar acest lucru din ziua zero, deoarece acest lucru este foarte sensibil si oamenii ar trebui sa stie acest lucru”, a spus Budorin.

Conform listei publicate, Ucraina a cumparat 213 UAV, cheltuind 11,8 milioane dolari. Acest lucru a facut ca dronele sa fie cea mai mare categorie de cheltuieli. Urmatoarele patru categorii includ aproximativ 7 milioane de dolari cheltuiti pentru 8.460 de veste blindate, 5,7 milioane de dolari cheltuiti pentru cinci pachete de hardware si software pentru computer, 5 milioane de dolari cheltuiti pentru o campanie media anti-razboi la nivel mondial si alte 5 milioane de dolari cheltuiti pentru o cantitate necunoscuta de arme solicitata de Ministerul Apararii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani