Grid star
criptomonede

RUSIA, LA UN PAS DE A SCHIMBA JOCUL PE PIATA CRIPTO – Guvernatorul bancii centrale da unda verde pentru utilizarea criptomonedelor in tranzactii internationale

Banca centrala a Rusiei anunta ca este deschisa la optiunea de a utiliza criptomonede pentru plati internationale. Anuntul a fost facut marti, 31 mai, de prim-viceguvernatorul bancii centrale Ksenia Yudaeva, care a declarat ca "in principiu nu ne opunem utilizarii criptomonedei in tranzactiile internationale”. De altfel, Lumea Banilor a relatat la finalul lunii martie ca Rusia a semnalat ca este deschisa sa accepte inclusiv Bitcoin (BTC) pentru exporturile sale de petrol si gaze, in urma sanctiunilor impuse de tarile occidentale dupa declansarea razboiului ruso-ucrainean.

Gilda Popa

Potrivit Reuters, Ksenia Yudaeva a comentat marti, 31 mai, cu ocazia prezentarii unui raport al bancii centrale, ca nu exclude platile internationale in criptomoneda, insa nu isi schimba opinia cu privire la riscul utilizarii monedelor virtuale de catre cetatenii rusi.

"Credem in continuare ca utilizarea activa a criptomonedelor in tara, in special in infrastructura financiara a Rusiei, creeaza riscuri mari pentru cetateni si utilizatori. Credem ca in tara noastra aceste riscuri ar putea fi rezonabil de mari”, a spus Yudaeva, citata de cryptopotato.com.

Insa, in pofida rezervei bancii centrale in ce priveste folosirea criptomonedelor in tranzactiile interne, aceasta admite ca monedele virtuale ar putea fi utilizate in comertul international.

In principiu, nu ne opunem folosirii criptomonedelor in tranzactiile internationale”, a precizat ea, noteaza businessinsider.com.

Yudaeva: Bancile rusesti dispun de "lichiditate in valuta straina”, in pofida sanctiunilor

Guvernatorul bancii centrale a Rusiei a comentat, de asemenea, ca riscurile generale pentru stabilitatea financiara din Rusia, ca urmare a sanctiunilor occidentale, au scazut, deoarece bancile dispuneau acum de lichiditate in valuta straina.

Saptamana trecuta, Ministerul de Finante a spus ca ideea utilizarii criptomonedelor pentru tranzactii si decontari internationale a fost discutata activ. El a precizat ca acceptarea platitlor cripto va permite tarii sa reduca impactul sanctiunilor impuse de catre Occident pentru invadarea Ucrainei.

Declaratii in acest sens a facut si presedintele comitetului pentru energie al Dumei, Pavel Zavalny, care a a afirmat in martie 2022 ca atunci cand vine vorba de tari "prietenoase” precum China sau Turcia, Rusia este dispusa sa fie mai flexibila cu optiunile de plata si sa accepte yuani, lire turcesti, dar si Bitcoin.

Kremlinul si banca centrala a Rusiei au ajuns la un acord pe subiectul cripto

Reamintim ca, asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor, Banca Nationala a Rusiei a avut o pozitie extrem de severa in raport cu industria cripto, pe care a exprimat-o in decembrie, anul trecut. In ianuarie 2022, banca centrala a cerut o interdictie a criptomonedelor in Rusia, intr-un raport care avertiza cu privire la natura speculativa a industriei. Insa propunerea a generat opozitie din partea Ministerului de Finante al Rusiei.

Ulterior, Kremlinul si banca centrala a Rusiei au ajuns la un acord cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor in februarie 2022, potrivit unui anunt al Guvernului rus. Astfel, potrivit unui proiect de lege, criptomonedele ar urma sa fie considerate "valute”, iar tranzactiile cripto de peste 600.000 de ruble (aproximativ 8.000 dolari) vor trebui declarate.

Insa discutiile privind proiectul de reglementare a criptomonedelor au trenat luni intregi. La inceputul lunii mai, ministrul rus al Industriei si Comertului, Denis Manturov, a remarcat ca autoritatile ar putea legaliza in cele din urma platile cripto in tara "intr-un format sau altul”.

Bancile centrale dezaproba, in general, activele digitale descentralizate, deoarece isi erodeaza nivelul de control asupra finantelor tarii. In plus, acestia pot concura cu orice proiect de moneda digitala a bancii centrale (CBDC) aflat in curs. Din nou, totul este despre control, deoarece un CBDC va oferi bancilor mult mai mult efect de parghie asupra a ceea ce oamenii pot si nu pot face cu proprii bani.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani