Grid star
criptomonede

LAGARDE LANSEAZA EXPERIMENTUL CRIPTO – Oficialii Bancii Centrale Europene admit ca un euro digital „ar putea scoate anonimitatea din calcule”

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat miercuri calendarul pentru lansarea versiunii digitale a monedei euro, lansand asa numita „faza de investigatie” care va dura 24 de luni si este destinata sa raspunda la o serie de aspecte cheie precum designul si distributia, potrivit unui comunicat al institutiei.

BCE estimeaza ca va fi nevoie de 2 ani de studiu si alti 3 pentru implementare. Insa Europa este in acest moment intr-o cursa contra cronometru cu China si SUA, dar si sub presiunea initiativelor private, a criptomonedelor care sunt foarte atractive pentru investitori.

Lumea Banilor a relatat anterior ca Beijingul a inceput deja testele cu platile in e-yuan prin telefonia mobila, tintind sa faca din e-yuan o moneda internationala de referinta, iar UE este mult in urma cu proiectul versiunii digitale a euro (click aici pentru a citi).

O Europa suverana are nevoie de solutii de plati inovative si competitive”, a declarat recent ministrul german al Finantelor, Olaf Scholz.

Oficialii europeni accelerat proiectul adoptarii unui „Cripto-euro”

Reamintim ca BCE a pblicat pe 14 ianuarie rezultatele incheierii consultarii publice in jurul euro digital. Oficialii europeni accelerat proiectul adoptarii unui „Crypto-euro”, pe fondul ingrijorarilor din eurosistem cu privire la avansul considerabil al Bancii Populare Chineze in adoptarea propriei monede digitale si a riscului de a pierde controlul „ofertei de bani” (click aici pentru a citi).

Au trecut noua luni de cand am publicat raportul nostru despre un euro digital. In acel moment, am efectuat analize suplimentare, am cautat contributii de la cetateni si profesionisti si am efectuat cateva experimente, cu rezultate incurajatoare. Toate acestea ne-au determinat sa decidem sa ridicam viteza si sa incepem proiectul euro digital ”, spune presedintele BCE, Christine Lagarde, citata de Politico.eu.

Munca noastra are ca scop asigurarea faptului ca in era digitala cetatenii si firmele continua sa aiba acces la cea mai sigura forma de bani, banii bancii centrale”, a precizat sefa Bancii Centrale Europene.

Anonimitatea ar putea fi scoasa din calcule o data cu implementarea unui euro digital

BCE pare sa fie recunoscut anul trecut ca „eurosistemul ar castiga cu usurinta increderea cetatenilor europeni ca instrument de plata in offline”, insa „anonimitatea ar putea fi scoasa din calcule” o data cu implementarea unui euro digital. Totodata, BCE a mai declarat ca infrastructura pentru euro digital ar fi mai „verde” decat cea folosita de Bitcoin, folosind mai putina energie prin comparatie cu cea mai valoroasa criptomoneda din lume.

Institutia de la Frankfurt trebuie sa tina cont de ingrijorarile europenilor cu privire la protectia vietii lor private, una dintre principalele preocupari exprimate in sondajele efectuate recent de BCE. Datele ar trebui sa fie mai bine protejate cu un euro digital decat cu alternativele propuse de prestatorii privati, asigura BCE.

Euro digital, sau e-euro nu va inlocui numerarul ci il va completa

BCE precizeaza ca o decizie ferma cu privire la lansarea unui euro digital va fi luata la finalul „fazei exploratorii”, dar realitatea pietelor financiare ar putea grabi, ulterior, procesul de implementare estimat acum la 3 ani. Faza investigativa va incepe in octombrie 2021.

  • Euro digital, sau e-euro nu va inlocui numerarul ci il va completa, asigura BCE. Oricum, insa, mijloacele elecronice de plata isi impun dominatia, ca in Suedia, iar BCE trebuie sa aiba pregatita varianta unei monede digitale care sa intruneasca increderea utilizatorilor.
  • Vor putea fi constituite depozite in e-euro direct la BCE, ceea ce le va face implicit mai sigure decat pe cele ale bancilor comerciale.
  • E-euro va fi cel mai probabil folosit in portofele electronice pe care cetatenii le pot pastra la BCE.
  • Designul viitoarei monede digitale va fi bazat pe preferintele utilizatorilor precum si pe opiniile exprimate de comercianti si intermediari – mai spune BCE.
  • Faza exploratorie este menita sa scoata la lumina modificarile legislative care ar putea fi necesare si care vor fi discutate si decise impreuna cu co-legiuitorii europeni.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani