Grid star
criptomonede

DEPUTATII AMERICANI CER URGENTAREA APROBARII ETF-URILOR BITCOIN – Gary Gensler, seful Comisiei pentru Burse din SUA, va fi audiat in Camera Reprezentantilor pentru a lamuri acest subiect

Mai mulți deputati americani, membri ai Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei Reprezentantilor, au solicitat urgentarea aprobarii numeroaselor cereri pentru listarea la bursa a ETF-urilor Bitcoin, aflate pe masa Comisiei pentru Valori Mobiliare si Burse din SUA (SEC):

„Nu exista niciun motiv pentru a continua respingerea unor astfel de cereri in baza unor standarde inconsecvente si discriminatorii”, au subliniat parlamentarii intr-o scrisoare adresata presedintelui SEC, Gary Gensler (foto).

Gilda Popa

Patru membri ai Comitetului pentru Servicii Financiare a Camerei – inclusiv republicanul Tom Emmer, lider al majorității din Camera Reprezențantilor – au cerut SEC sa avanseze cu procedura aprobarilor solicitarilor de listare la bursa a ETF-urilor Bitcoin. Acest subiect va fi abordat si la audierea lui Gary Gensler din aceasta saptamana in legislativul american, potrivit CoinDesk.

Asa cum a relatat Lumea Banilor, la inceputul lunii septembrie SEC a amanat din nou decizia privind cererile mai multor companii de investitii pentru listarea unor fonduri ETF Bitcoin spot. Anuntul ii afecteaza pe toti solicitantii, inclusiv institutii financiare majore precum BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise si Valkyrie Digital Assets.

Comisia pentru Burse a SUA tine pe "hold” solicitarile

Decizia SEC a spulberat sperantele comunitatii cripto ca autoritatea de reglementare isi va schimba curand politica in raport cu cererile de listare a ETF-urilor Bitcoin spot. Aceste asteptari s-au creat in urma deciziei din 29 august a unui judecator de a anula documentul prin care SEC a respins cererea companiei de investitii Grayscale de a lista un ETF Bitcoin spot.

Analistii Bloomberg James Seyffart si Eric Balcunas au anticipat, insa, la acel moment, ca SEC va amana din nou aprobarea ETF-urilor Bitcoin spot intr-un comentariu publicat in 30 august.

"O aprobare simultana pentru toti solicitantii (n.r companiile care au cerut aprobatrea listatii de ETF-uri Bitcoin) este foarte improbabila atat de curand dupa decizia instantei”, au comentat cei doi analisti.

Deputatii americani sustin ca pozitia SEC e "de neacceptat”

Insa, dupa ce SEC a pierdut lupta in instanta pentru decizia sa de a respinge cererea ETF Bitcoin spot a Grayscale, autoritatea federala ar trebui sa asculte instantele si sa renunte la eforturile de a bloca listarea la bursa a ETF-urilor Bitcoin, au aratat parlamentarii americani in scrisoarea catre presedintele SEC, Gary Gensler.

Gensler este chemat miercuri, 27 septembrie (audierea va avea loc miercuri seara, dupa ora Romaniei), in fata Comitetului pentru Servicii Financiare a Camerei. Scrisoarea, trimisa cu o zi inaintea acestei audieri, argumenteaza ca un ETF Bitcoin spot „nu se poate distinge” de ETF-urile futures cripto pentru care agentia federala si-a dat deja acordul. Din acest motiv, SEC ar trebui sa aprobe si solicitarile pentru ETF-uri Bitcoin spot depuse de giganti financiari cum ar fi Fidelity, BlackRock, iShares si Grayscale Investments.

Pozitia actuala a SEC este de neacceptat de acum incolo. In urma deciziei Curtii de apel din SUA pentru Circuitul Districtului Columbia (n.r. despre care Lumea Banilor a scris aici), nu exista niciun motiv pentru a continua respingerea unor astfel de cereri in baza unor standarde inconsecvente si discriminatorii”, arata scrisoarea semnata de republicanii Mike Flood si Tom Emmer si democratii Wiley Nickel si Ritchie Torres.

Luna trecuta, un judecator de la Curtea de Apel din D.C. a cerut SEC sa-si regandeasca punctul de vedere asupra acestor cereri. Judecatorul Neomi Rao a scris ca decizia SEC de a respinge cererea Grayscale de aprobare a unui EFT Bitcoin spot a fost „arbitrara si capricioasa”. Astfel, deputatii semnatari ai scrisorii au indemnat SEC sa aprobe cererile restante „imediat”.

Un ETF (Exchange Traded Fund – termen intraductibil) este o colectie diversificata de active (similar unui fond mutual), care se tranzactioneaza pe bursa in mod similar cu actiunile. Ca si in cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau in calcul active precum actiuni, obligatiuni, indici si marfuri – in acest caz punctual fiind vorba despre Bitcoin. Tehnic vorbind, acest ETF bitcoin spot le-ar oferi investitorilor expunere la cea mai puternica criptomoneda, fara ca acestia sa fie nevoiti sa detina activul de baza.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani