Grid star
criptomonede

O BALENA CRIPTO DIN „ERA SATOSHI” SCOATE PE PIATA 1005 BTC – Criptomonedele, evaluate la 328 dolari in 2010, cand au fost minate, valoreaza acum 29 milioane dolari

Mutarile „balenelor cripto” din era Satoshi Nakamoto, creatorul anonim al Bitcoin (BTC), sunt considerate a fi semnificative de catre comunitatea cripto si rareori trec neobservate. Aceasta pentru ca se considera ca decizia unui „jucator” atat de experimentat de a iesi din inactivitate este un eveniment care trebuie luat in calcul de ceilalti investitori cripto. Astfel, internautii au observat si comentat pe retelele de socializare iesirea din „adormire” a unui portofel cripto inactiv din 2010, din care au fost mutati 1005 BTC, evaluati in prezent la 29 milioane dolari.

Gilda Popa

Potrivit datelor blockchain de la Blockchair, portofelul de 1.005 BTC era evaluat la doar 328 dolari in noiembrie 2010, atunci cand monedele au fost minate – la doar un an de la lansarea retelei Bitcoin. Comunitatea cripto isi aduce, de altfel, aminte, de celebra „pizza cripto” cumparata de un criptoentuziast de la acea vreme, cu 5000 BTC - pe 22 mai 2010. Tranzactia din 2010 este sarbatorita sub numele „Bitcoin Pizza Day” atat in Bucuresti, cat si in intreaga lume in fiecare an, pe 22 mai. Insa, cu siguranta, cel care a savurat acea pizza si-ar fi dorit, astazi, sa fi sarit la acel moment peste cina.

Insa nu toti bitcoinerii de „scoala veche” - cei cu portofele cripto din „era Satoshi” si-au cheltuit, la acel moment, criptomonedele pe pizza. Este cazul „balenei cripto” care a starnit interesul comunitatii miercuri, 16 august, cand a transferat o avere evaluata la 29 milioane dolari in blockchain. Utilizatorul anonim care a fost inactiv vreme de 13 ani, a mutat criptomonedele la alte adrese, intr-un numar de tranzactii diferite.

Kirill Kretov, cercetator blockchain, dezvoltator si broker de criptomonede, a explicat in exclusivitate pentru CoinTelegraph, semnificatia evenimentului in lantul Bitcoin.

 

Comunitatea cripto se intreaba daca bitcoinii apartin chiar lui Satoshi Nakamoto

Comunitatea mai larga a criptomonedei a luat nota si de trezirea balenei Bitcoin, unii intrebandu-se daca nu cumva creatorul pseudonim al Bitcoin, Satoshi Nakamoto, este cel care face mutarile de criptomonede.

 

Kretov spune insa ca e putin probabil ca insusi satoshi Nakamoto sa mute in liniste bitcoinii „virgini”, sugerand ca in spatele tranzactiei se afla un detinator pe termen lung sau o entitate asociata cu mutarile anterioare de Bitcoin. Cercetatorul a adaugat ca detinatorul ar putea vinde Bitcoin intr-o tranzactie ulterioara.

"Ma pot astepta ca pretul sa fie mai mare decat cel de pe piata actuala (n.r. de putin sub 29.000 dolari), deoarece acestia sunt Bitcoin 100% curati. Ca sa nu mai vorbim de cati ani au, ceea le face deosebit de atractive pentru cripto-numismatica”, spune cercetatorul.

Kretov crede ca portofelul ar putea fi controlat de acelasi utilizator care a mutat anterior Bitcoin din portofele in 13 situatii diferite intre 2020 si 2021. Potrivit cercetatorului, aceasta a implicat 13 „treziri” ale unor balene inactive de peste 10 ani, fiecare portofel cripto valorand cate 1.000 BTC , in valoare totala de 13.000 BTC.

Kretov a mai remarcat ca arhivele sale de cercetare, care monitorizeaza un numar mare de portofele Bitcoin inactive in anii imediat dupa infiintarea Bitcoin, au semnalat doar alte trei treziri de 1.000 BTC sau mai mult.

Aceasta a inclus o situatie in care 1.000 BTC din doua portofele extrase in 2011 au fost mutati in decembrie 2021. In aprilie 2023, 1.000 BTC extrasi in 2011 au fost mutati dintr-un singur portofel, apoi alti 1.037 BTC au plecat catre o alta adresa din lant in iulie 2023 dintr-un portofel care dateaza din 2012.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani