Grid star
criptomonede

ANALIZA EXPERTILOR FORUMULUI ECONOMIC MONDIAL DESPRE VIITORUL INDUSTRIEI CRIPTO – Sfatul dat: "Uitati-va la ce fac marile banci si companiile mature de servicii financiare, nu la ce spun ele”

2022 nu a fost doar o alta "iarna cripto”, ci mai mult o "epoca de gheata” a industriei care a marcat o pierdere generalizata a increderii, a valorii economice si a inundat piata de "pietre funerare ale firmelor si proiectelor esuate”, potrivit unei analize publicate luni, 2 ianuarie 2023, pe blogul Forumului Economic Mondial.

Insa tehnologiile inovatoare dezvoltate pentru industria cripto vor ramane in continuare instrumente ale economiei moderne, in pofida unui an "groaznic” pentru sector, cu pierderi de 2 trilioane de dolari, scrie Dante Disparte, Chief Strategy Officer la compania de tehnologie financiara Circle.

Gilda Popa

Asa cum a fost nevoie de bula dot-com care a izbucnit la inceputul anilor 2000 pentru a preda viitorul internetului pe mana unor companii, modele de afaceri si modalitati de utilizare mai durabile, poate ca 2022 marcheaza un transfer al tehnologiei cripto si a infrastructurii blockchain catre maini mai stabile, adauga Dante Disparte in comentariul sau pe blogul oficial al Forumului Economic Mondial.

Milioane de consumatori si de companii au pierdut sume enorme de bani in anul care abia s-a incheiat, insa lucrul "cel mai daunatoar pentru o industrie si o tehnologie in curs de dezvoltare” este pierderea increderii fundamentale in promisiunea cripto-finantarii, crede economistul. Aceasta cu atat mai mult cu cat tehnologia blockchain si criptomonedele au fost concepute ca o alternativa si o corectie la multe dintre nelegiuirile care au dat nastere crizei financiare din 2008.

"In timp ce tehnologia de baza a criptomonedelor – blockchain - este generalizabila pentru toate sectoarele si activitatile economice (fiind si elementele de baza ale Web3), experimentele (n.r. tehnologiile inovatoare) care stau la baza serviciilor financiare continua fara incetare. Intr-adevar, ca un test al rezistentei activelor digitale si a blockchain-urilor in centrul serviciilor financiare (si a altor domenii ale economiei globale), uitati-va la ceea ce fac marile banci si companiile mature de servicii financiare, nu la ceea ce spun ele”, precizeaza economistul.

Acesta anticipeaza ca "epoca speculatiilor cripto va ramane inghetata in gheata (n.r. a iernii cripto din 2022)”, facand loc unei "explozii cambriene pentru finantare responsabila si permanenta pe internet”.

Intre timp, factorii de decizie au tras mai multe semnale de alarma cu privire la riscurile excesive ale pietei cripto, desi nu au reusit sa creeze reglementari adecvate pentru a opri dezastrul din 2022 si evaporarea a nu mai putin de 2 trilioane de dolari din intreaga capitalizare de piata a sectorului cripto.

Seful companiei Bitcoin Lightspark: "Industria nu va iesi din iarna cripto in 2023 si, probabil, nici in 2024”

"Iarna cripto” nu se va incheia in 2023 avertizeaza si David Marcus, CEO si cofondator al firmei Bitcoin Lightspark, intr-o postare pe blog publicata pe 30 decembrie.

"Pentru sectorul cripto, 2022 a fost un an si mai provocator. Am vazut ca toata nenorocirea din primii ani de lacomie ai Wall Street se repeta odata cu prabusirea rapida a multor companii cripto, asemeni unor castele din carti de joc, cel mai flagrant si socant colaps fiind cel al FTX, care incheie anul cu o doza suplimentara si foarte inutila de drama. Intre timp, preluarea Twitter de catre Elon Musk a alimentat un nivel aproape fara precedent de dezbatere si zgomot in spatiul tehnologic, media si politic. Nu vom iesi din aceasta iarna cripto in 2023 si probabil nici in 2024”, scrie David Marcus pe blogul sau.

Seful Bitcoin Lightspark, faimos pentru rolul sau in dezvoltarea cripto la Meta, si inainte de asta la PayPal, crede ca actorii rai din piata "au multe raspunsuri de dat, iar spectrul (n.r. distrugerii pe care au declansat-o) va ramane in industria cripto dupa 2023”.

"Va dura cativa ani pentru ca piata sa-si revina din abuzul jucatorilor fara scrupule si pentru ca o reglementare responsabila sa treaca. Refacerea increderii consumatorilor se va reconstrui, de asemenea, in ani de zile, dar in cele din urma cred ca aceasta se va dovedi a fi o resetare benefica pentru jucatorii legitimi din industrie pe termen lung”, adauga David Marcus.

Gigantii bancari pariaza pe tehnologia cripto, in pofida prabusirii industriei in 2022

In timp ce cea mai faimoasa schimbare a politicii fata de sectorul cripto si blockchain apartine gigantului bancar JPMorgan, aceasta nu este singura institutie financiara majora care adopta Web3, internetul bazat pe tehnologia blockchain.

"Probabil ca, asa cum consiliile si echipele executive si-au pus in aplicare fara tragere de inima mandatele de securitate cibernetica si de transformare digitala, adoptarea tehnologiei cripto este la fel de inevitabila, chiar daca termenul pare nefericit. Cu toate defectele sale, aceasta tehnologie va ramane un instrument de baza in lumea financiara globala”, mai scrie Dante Disparte in comentariul sau pe pagina Forumului Economic Mondial.

Economistul adauga ca autoritatile din intreaga lume vor fi nevoite sa gaseasca o modalitate de a depasi "dilema de reglementare si dilema politica”, pentru a evita in viitor "esecurile epice ale industriei cripto din 2022”. Tarile care permit concurenta responsabila vor modela viitorul, crede Disparte. El adauga ca instrumentele cripto si blockchain-ul vor continua sa fie parti integrante ale setului de instrumente economice moderne, in ciuda prejudiciului mare pe care l-ar fi provocat aceste instrumente atunci cand au fost manuite de oamenii nepotriviti.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani