Grid star
criptomonede

TOPUL TARILOR IN CARE E CEL MAI PROFITABIL SA MINEZI BITCOIN – Costul mediu la nivel global al minarii BTC a crescut la 46.300 dolari, aproape dublu in raport cu valoarea de piata a activului

Costul mediu la nivel global al energiei electrice de uz casnic pentru extragerea unui Bitcoin a atins in prezent aproape 46.300 dolari, potrivit raportului pe luna august publicat de platforma CoinGecko. Suma este cu peste 40% mai mare decat valoarea actuala de piata a unui Bitcoin, care se tranzactioneaza joi, 24 august, cu circa 26.400 dolari pe principalele burse cripto. Mineritul Bitcoin mai este profitabil, la ora actuala, in doar 62 din cele 147 de tari incluse in analiza CoinGecko.

Gilda Popa

In primii ani dupa crearea retelei Bitcoin, in 2009, procesul de extragere a fost relativ simplu si necesita o cantitate mica de energie electrica si computere desktop relativ accesibile. Cu toate acestea, pe masura ce Bitcoin a devenit un activ digital tot mai cautat de catre investitori si interesul global a crescut, procesul de extragere a evoluat intr-o operatiune mai complicata, care implica utilizarea hardware-ului specializat, in special a circuitelor integrate specifice aplicatiei (ASIC), acestea devenind standardul.

Minerii Bitcoin depind de mai multi factori vitali atunci cand decid sa isi extinda operatiunile intr-un ecosistem, si anume costul energiei electrice, calitatea sistemelor hardware folosite si dificultatea de extragere din retea (hashrate sau rata de hash). Consumul de electricitate creste direct proportional cu rata de hash (nivelul de dificultate al operatiunilor necesare pentru extragerea unui Bitcoin din retea).

Ce consum de electricitate presupune minarea unui Bitcoin

Trebuie mentionat si faptul ca dificultatea minarii BTC (rata hash) a crescut constant, pe masura cresterii complexitatii retelei Bitcoin. Datele din blockchain.com arata ca hashratul Bitcoin a atins la un nou maxim de 414 EH/s pe 18 august, inainte de a scadea la nivelul actual de 410,0 EH/s. Aceasta in pofida deprecierii activului cripto cu circa 11% in ultimele 7 zile.

In calitate de miner solo, este nevoie de o medie de 266.000 de kilowati-ora (kWh) pentru a extrage un singur Bitcoin (BTC). Finalizarea acestui proces ar dura aproximativ sapte ani, necesitand un consum lunar de energie electrica de aproximativ 143 kWh.

Agregatorul de date cripto CoinGecko a dezvaluit ca valoarea medie la nivel global a energiei electrice casnice pentru a produce un bitcoin este de 46.291 USD. Acesta este aproape de doua ori mai mare decat pretul actual al activului digital – putin peste 26.400 dolari la momentul redactarii acestui articol.

In ce tari mai e profitabil sa minezi Bitcoin

In prezent, Italia se plaseaza pe ultimul loc la nivel mondial in acest top, cu un cost de 208.000 dolari pe Bitcoin, in timp ce Libanul se plaseaza in fruntea clasamentului, cu un cost de 266 dolari pe Bitcoin. Alte tari europene precum Austria, Belgia, Danemarca si Germania urmeaza Italia in topul negativ al profitabilitatii mineritului Bitcoin, cu costuri extrem de mari in raport cu consumul de electricitate.

CoinGecko apreciaza scumpirea energiei in Europa ar putea fi atribuita cresterii globale a preturilor la scurt timp dupa pandemia de COVID-19 si criza cauzata de conflictul militar dintre Rusia si Ucraina.

Raportul evidentiaza diferente considerabile in ceea ce priveste costurile energiei electrice intre continente. De exemplu, pretul mediu al energiei de uz casnic pentru extragerea unui BTC in Europa este estimat la aproape 86.000 USD, in timp ce in Asia, pretul mediu este de circa 20.000 USD.

In pofida faptului ca se afla undeva la mijlocul listei, cea mai mare economie din lume – Statele Unite ale Americii (SUA) – are energie electrica mult mai scumpa (46.280 USD) decat vecinii sai Canada (33.250 USD) si Mexic (26.340 USD).

Merita mentionat faptul ca preturile la energie variaza in fiecare stat american, acest lucru transformand statele cu tarife mai mici in hub-uri cripto locale. Principala companie miniera de bitcoin din SUA, Riot Platforms, de exemplu, si-a concentrat operatiunile in principal in Colorado si Texas (doua dintre regiunile SUA care ofera costuri mai mici pentru energie).

Libanul pare o alegere perfecta pentru criptominerii, deoarece este nevoie de doar 266 USD pentru a produce un singur bitcoin acolo. Iran, Siria, Etiopia si Sudanul completeaza topul celor mai profitabile tari pentru minerii Bitcoin.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani