Grid star
criptomonede

MASTERCARD INTRODUCE PLATI CRIPTO – Gigantul de plati spune ca noul serviciu va permite mai multor comercianti sa accepte criptomonede

Gigantul de plati Mastercard anunta, intr-un comunicat postat joi, 11 februarie 2021 pe blogul companiei, ca va introduce in curand un nou serviciu de tranzactionare criptomonedelor care ar putea „revolutiona” platile in comertul online. Compania precizeaza ca va acorda o atentie sporita protectiei datelor personale ale clientilor si ca introduce criterii clare de selectionare a criptomonedele care vor intra in sistemul de plati Mastercard.

Mastercard are deja parteneriate incheiate cu mai multe companii din universul criptomonedelor, precum Wirex si BitPay, insa compania a solicitat pana acum ca monedele digitale sa fie schimbate in bani fiat inainte ca sistemul operatorului de plati sa gestioneze tranzactia pe reteaua proprie.

Ne pregatim chiar acum pentru viitorul criptelor si al platilor, anuntand ca anul acesta Mastercard va incepe sa sprijine criptomonede selectate direct in reteaua noastra. Aceasta este o mare schimbare care va necesita multa munca. Vom fi foarte atenti la activele pe care le sprijinim pe baza principiilor noastre pentru monedele digitale, care se concentreaza pe protectia consumatorilor si conformitate”, scrie pe blogul companiei Raj Dhamodharan, vicepresedinte executiv pentru active digitale si produse blockchain in cadrul Mastercard.

Serviciul lansat de Mastercard va permite clientilor si comerciantilor sa evite costurile generate de convertiri repetate din criptomonede in fiat si invers

Dhamodharan precizeaza ca schimbarea pe care o face Mastercard catre acceptarea activelor digitale va permite unui numar mai mare de comercianti sa accepte criptomonede si ca va permite atat clientilor cat si comerciantilor sa evite costurile generate de convertiri repetate din criptomonede in fiat si invers in vederea platilor.

Compania este „implicata in mod activ” alaturi de mai multe banci centrale din intreaga lume in proiecte de monede digitale nationale. Anuntul Mastercard vine dupa ce Tesla a anuntat ca a investit 1,5 miliarde de dolari din numerarul companiei in bitcoin.

Filozofia noastra cu privire la criptomonede este simpla: este vorba despre alegere. Mastercard nu este aici pentru a va recomanda sa incepeti sa utilizati criptomonede. Dar suntem aici pentru a permite clientilor, comerciantilor si companiilor sa mute valoarea digitala - traditionala sau criptografica - oricum doresc. Ar trebui sa fie alegerea dvs, sunt banii dvs”- Mastercard

Reprezentantii companiei mai precizeaza ca nu toate criptomonedele din piata vor fi acceptate in reteaua Mastercard. In timp ce monedele stabile sunt mai reglementate si mai fiabile decat in trecutul recent, multe dintre sutele de active digitale aflate in circulatie mai trebuie sa isi inaspreasca masurile de conformitate, deci nu vor indeplini cerintele de securitate si stabilitate stabilite de companie.

Mastercard anunta, pe blogul companiei, cele patru elemente-cheie ale noului serviciu de tranzactionare a criptomonedelor:

  1. In primul rand, ne vom concentra pe protectia consumatorilor, inclusiv confidentialitatea si securitatea informatiilor personale ale acestora. Vom asigura acelasi nivel de securitate de care clientii nostri beneficiaza pe cardurile lor de credit.
  2. Vor fi necesare protocoale stricte de conformitate, inclusiv „Cunoasteti-va clientul”, o cerinta menita sa elimine activitatea ilegala si inselaciunea in retelele de plata.
  3. De asemenea, aceste active digitale trebuie sa respecte legile si reglementarile locale din regiunile in care sunt utilizate.
  4. Pentru a fi tranzactionate in reteaua noastra, activele criptografice vor trebui sa ofere stabilitatea de care au nevoie oamenii intr-un vehicul pentru cheltuieli, nu investitii.

Mastercard mai precizeaza ca, pe moment, criptomonedele inca nu sunt tranzactionate in reteaua companiei si ca, momentan, partenerii nostri cripto convertesc activele digitale in valute traditionale pe alte platforme, si apoi le transmit prin reteaua Mastercard.

Compania mai anunta ca se angajeaza activ in colaborari cu mai multe banci centrale majore din intreaga lume, care analizeaza planurile de lansare a unor noi monede digitale, numite CBDC, pentru a oferi cetatenilor lor o noua modalitate de plata. Anul trecut, Mastercard a creat o platforma de testare pentru CBDC, platforma care, intr-un viitor destul de apropiat, ar putea fi utilizata pe scara larga.

Cu 89 de brevete blockchain acordate la nivel global, cu alte 285 de cereri blockchain suplimentare in asteptare la nivel mondial, avem deja unul dintre cele mai mari portofolii de brevete blockchain din industria platilor din care sa alegem pentru a avea succes cu aceste proiecte” - Mastercard

Compania nu a dezvaluit inca ce monede digitale intentioneaza sa sustina sau unde, se arata intr-un articol publicat de coindesk.com.

Detaliile arunca o noua lumina asupra angajamentului de la finalul anului 2020 al CEO-ului Michael Miebach de a integra platile in moneda digitala „direct in reteaua Mastercard” intr-o miscare despre care acesta a declarat ca va oferi flexibilitate maxima atat clientilor, cat si comerciantilor.

Anterior, mai scrie coindesk.com, Mastercard accepta tranzactii limitate de criptomonede prin intermediul partenerilor sai Wirex si Uphold. Dar aceste programe acopera doar plata, nu decontarea; monedele sunt convertite in moneda fiduciara inainte de a ajunge la comerciant.

Acesta nu este un pariu sigur, comenteaza jurnalistii de la coindesk.com, avand in vedere „mantra” de cumparare si detinere a celei mai puternice criptomonede din lume: aceea de investitie. Surse apropiate companiei au subliniat pentru condesk.com ca majoritatea cumparatorilor de bitcoin (BTC, + 2,65%) isi trateaza in primul rand monedele ca vehicule de investitii, nu ca instrumente de plata si nu exista nicio garantie ca initiativa Mastercard de a introduce tranzactii cripto va sprijini Bitcoin.

In schimb, criptomonedele vor fi evaluate pentru a intra in ecosistemul de plati al companiei in raport cu cadrul „Principiile pentru parteneriatele Blockchain” din 2019 al Mastercard, a spus sursa. Documentul a pus accentul pe stabilitate, protectia consumatorilor si respectarea reglementarilor in verificarea potentialilor parteneri.

Gigantul de plati se grabeste sa sustina monedele bazate pe blockchain intr-un ritm nemaivazut. PayPal intentioneaza sa lanseze functionalitatea de plata cu bitcoin la sfarsitul acestui an. CEO-ul Visa a declarat ca si compania rivala ar putea adauga plati criptografice in viitor.

https://www.mastercard.com/news/perspectives/2021/why-mastercard-is-bringing-crypto-onto-our-network/

https://www.coindesk.com/mastercard-accepts-crypto-payments

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani