Grid star
criptomonede

FACEBOOK DA CU BITCOIN DE PAMANT – Pretul criptomonedei, puternic manipulat de lansarea si dezmintirea zvonurilor ca Zuckenberg a investit in Bitcoin

Pretul Bitcoin a fost manipulat masiv de zvonurile privind achizitia masiva de Bitcoin de catre Facebook, lansate cu cateva zile inainte ca gigantul din social media sa depuna raportul trimestrial la Securities and Exchange Commission (SEC), pe 28 aprilie 2021. Nu este clar care este sursa zero a acestor zvonuri, rostogolite pe Twitter de Alistair Milne, CIO al Altana Digital Currency Fund si preluate ulterior de toata presa de specialitate, insa cert este ca pretul criptomonedei a fluctuat cu mii de dolari in doar cateva minute.

In minutele care au precedat presupusul anunt al Facebook, Bitcoin a crescut cu aproximativ 1.400 dolari (2,6%), pana la un maxim zilnic de 56.500 dolari, pentru ca, imediat dupa depunerea raportului care nu mentiona achizitia de criptomoneda sa scada la fel de rapid la 54.000 de dolari (conform Bitstamp), reprezentand o scădere de aproximativ 4%, sau 2500 de dolari.

Unii analisti sustin ca este vorba despre un „test” al pietei lansat de jucatori de top pentru a verifica impactul unei eventuale intrari a gigantului condus de Mark Zuckenberg in cripto.

Volatilitatea masiva a preturilor Bitcoin, legata de raportul trimestrial al Facebook la SEC

Multi sustinatori ai criptomonedelor au sustinut ca Facebook ar putea deveni cea mai recenta companie din Fortune-500 care investeste in Bitcoin si ar putea sa dezvaluie acest lucru in raportul trimestrial acatre SEC. Zvonurile au inceput sa circule in prima parte a saptamanii, la scurt timp dupa ce Tesla a dezvaluit ca a vandut 10% din detinerile sale Bitcoin pentru 272 milioane de dolari, scrie coinmarketcap.com.

Raportul trimestrial depus miercuri, 28 aprilie de Facebook la Securities and Exchange Commission (SEC) nu a mentionat insa nicio achizitie Bitcoin, iar pretul Bitcoin s-a prabusit rapid dupa o crestere la fel de rapida.

La cateva zile inainte de raportul trimestrial al rezultatelor financiare ale Facebook raportate astazi, lumea buna din cripto a rostogolit presupunerea ca cea mai faimoasa retea sociala din lume era pe punctul de a cumpara Bitcoin de miliarde de dolari.

Mai multe publicatii si posturi TV cu reputatie, inclusiv surse importante, cum ar fi Fox News, au preluat tweet-ul investitorului Bitcoin Alistair Milne, sustinand ca Facebook va anunta ca detine Bitcoin, potrivit investorplace.com. Acest lucru ar fi trebuit sa se reflecte in rapoartele de venit din primul trimestru ale Facebook, publicate cu putin timp in urma.

Dupa esecul proiectului Libra, Facebook se pregateste sa lanseze o noua criptomoneda: Diem

Zvonul a fost credibil, pe de o parte având în vedere investitia masiva a Tesla in Bitcoin, care a anuntat la inceputul lunii februarie ca a plasat 1,5 miliarde de dolari in criptomoneda. Acest lucru a creat un precedent pentru companiile mari care investesc sume masive in Bitcoin, iar evenimentul a pregatit scena pentru ca alte companii sa inceapa diversificarea in cripto-active ca o acoperire potentiala impotriva inflatiei.

Ca atare, ideea ca Facebook sa cumpere Bitcoin nu a parut la fel de ciudata ca in urma cu patru ani. Cert este Facebook inca intentioneaza sa lanseze Diem, propria criptomoneda, pe care unii analisti din piata o vad ca fiind bazata pe criterii antitetice fata de valorile de baza ale Bitcoin.

Propus pentru prima data in iunie 2019 cu numele de Libra, criptomoneda Facebook a fost initial destinata sa fie o moneda universala legata de un cos de monede suverane precum dolarul SUA si euro, scrie cnbc.com pe 20 aprilie 2021.

Dar, dupa ce s-a confruntat cu o puternica opozitie din partea autoritatilor de reglementare din intreaga lume, organizatia care coordona proiectul a pierdut sustinatorii importanti, inclusiv Visa si Mastercard.

Acum cunoscuta sub numele de Diem, moneda digitala sustinuta de Facebook se asteapta sa fie lansata la finalul anului 2021 desi intr-o forma mult mai limitata. Cand va ajunge in cele din urma in piata, Diem nu va veni cu aceeasi fanfara si controversa a ideii originale a criptomonedei Libra imaginate de gigantul social media in urma cu aproape doi ani.

Asociatia Diem, organizatia non-profit din Elvetia care supravegheaza dezvoltarea criptomonedei Diem, isi propune sa lanseze un pilot cu o singura stablecoin legata de dolarul SUA in 2021, potrivit unei persoane familiare cu aceasta chestiune citate de CNBC.

Persoana care a preferat sa ramana anonima, deoarece detaliile nu au fost inca facute publice, a declarat ca acest pilot va fi de dimensiuni reduse, concentrandu-se in mare parte pe tranzactiile intre consumatori individuali. S-ar putea sa existe si o optiune pentru utilizatori de a cumpara bunuri si servicii, a adaugat persoana respectiva. Cu toate acestea, nu exista o data confirmata pentru lansare si, prin urmare, calendarul s-ar putea modifica.

Sapte lucruri de retinut legat de zvonul ca Facebook cumpara Bitcoin

  1. Alistair Milne, CIO al Altana Digital Currency Fund, este numele promotor al noilor zvonuri. Milne a publicat pe Twitter zvonul pe 27 aprilie.
  2. Fara a oferi o sursa, tweet-ul a avut un succes enorm si mii de oameni l-au preluat. Dar, avand in vedere statutul lui Milne de investitor Bitcoin de lunga durata, multi cred in ce spune.
  3. Alti influenceri cripto care cred ca Facebook detine Bitcoin sunt Jason A. Williams si Mira Christanto.
  4. Informatia lansata este ca Facebook urma sa isi dezvaluie investitia pe 28 aprilie, in Raportul trimestrial catre SEC.
  5. Zvonurile spun ca, daca Facebook ar avea o participatie la BTC, probabil ca ar fi dezvaluit deja informatiile catre SEC. Tesla si-a declarat imediat actiunea catre SEC si, cum trimestrul 1 din 2021 e deja expirat cu o luna, ar fi neobisnuit ca Facebook sa isi anunte actiunea in aprilie.
  6. Facebook este deja familiarizat cu tehnologia blockchain. Compania si-a anuntat intentiile de a crea un sistem de permisiuni bazat pe blockchain inca din 2019. Criptomoneda Facebook Diem este inca in pre-lansare, dar compania are deja mainile pe clasa de active digitale in plina dezvoltare.
  7. S-au rostogolit si alte zvonuri conform carora o achizitie mare de Bitcoin a fost facuta de compania japoneza de jocuri video Nexon (OTCMKTS: NEXOY). Aceste zvonuri s-au dovedit a fi adevarate, deoarece compania si-a dezvaluit achizitia pe 28 aprilie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani