Grid star
criptomonede

BILL GATES ACUZA - Miliardarul american avertizeaza despre „febra bitcoin”: modul in care functioneaza criptomoneda permite finantarea armelor biologice

Cofondatorul Microsoft  Bill Gates (foto) a facut, din nou, declaratii cel putin ciudate si contradictorii despre Bitcoin, pe fondul raliului fara precedent al criptomonedei care a se tranzactiona vineri, 19 februarie 2021, in jurul valorii de 52.500 de dolari.

Multimiliardarul a sustinut, intr-un interviu acordat joi, 18 februarie 2021, pentru Wall Street Journal ca modul in care functioneaza criptomoneda permite finantarea unor activitati criminale, facand referire directa la armele biologice. Ulterior, Gates a revenit cu declaratii mai moderate intr-un interviu acordat in cursul aceleiasi zile postului de televiziune CNBC, unde a sustinut ca pozitia sa fata de Bitcoin este neutra.

Intrebat in timpul unui interviu publicat joi, de The Wall Street Journal despre ce progrese tehnologice ar putea face lumea in contextul digitalizarii sistemului financiar, Gates a facut declaratii dure despre monedele digitale, referindu-se in mod special la Bitcoin: „Modul in care functioneaza criptomoneda astazi permite anumite activitati infractionale. Ar fi bine sa scapam de asta”. Gates a adaugat repede: „Probabil ca ar fi trebuit sa spun arme bio. Este un lucru foarte rau”.

Pozitia lui Gates implica faptul ca tehnologii miliardari nu sunt „entuziasti Bitcoin”, potrivit comentariilor facute de jurnalistii marketwatch.com, dar observatiile sale pot sugera pur si simplu ca el crede ca in acest moment sistemul descentralizat criptomonedelor permite activitati infractionale de spalare a banilor - o critica comuna a activului digital descentralizat.

Gates a incercat sa dreaga busuiocul

In timpul unui interviu acordat pentru CNBC si difuzat joi, 18 februarie 2021, Gates a adoptat o atitudine mai moderata, descriind opiniile sale despre bitcoin drept „neutre”. „Nu detin Bitcoin, si nu pariez „short” pe Bitcoin. Cred ca mutarea banilor intr-o forma mai digitala si reducerea costurilor de tranzactionare, este ceva ce face Fundatia Gates face deja in tarile in curs de dezvoltare”, a miliardarul el in interviul difuzat la emisiunea „Sqawk Box” a CNBC.

Gates mai afirma ca raliul Bitcoin este bazat pe „mania” investitorilor, inclusiv a celor institutionali:„Bitcoin poate merge in sus si in jos doar pe baza maniei sau a oricaror puncte de vedere (n.r. declaratii emise de jucatori puternici din piata) si nu am o modalitate de a prezice modul in care va evolua Bitcoin de acum incolo”.

Adversar declarat al criptomonedelor

Gates a criticat intotdeauna criptomonedele. In 2018, Gates a precizat ca in opinia sa anonimatul tranzactiilor cripto nu este un „lucru bun”. El a afirmat ca, deoarece oamenii o folosesc pentru a cumpara droguri ilegale, cripto este „o tehnologie care a provocat decese intr-un mod destul de direct”. Gates a mai declarat, la acel moment, ca cineva i-a dat o data bitcoini de ziua lui, dar el i-a vandut, calificand criptomoneda ca fiind unul dintre pariurile „nebunesti si speculative”.

Bitcoin s-a tranzactionat in ultimele zile la peste 52.000 de doalri si a castigat aproape 80% pana acum doar in 2021.

Prin comparatie, scrie marketwatch.com, Dow Jones Industrial Average DJIA, -0,38% a crescut cu 2,7%, indicele S&P 500 SPX, -0,44% are o crestere de pana la 4% de la un an la altul, in timp ce indicele compozit Nasdaq COMP, -0,72% a crescut cu aproape 8% pana acum in 2021.

Gates, care are o valoare neta de 123 miliarde de dolari, potrivit Forbes, este in topul celor mai bogati oameni din lume, impartind podiumul cu Jeff Bezos de la Amazon.com, si, mai nou, cu Elon Musk, fondatorul Tesla.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani