Grid star
criptomonede

PRETUL BITCOIN CRESTE VERTIGINOS, IN POFIDA CRIZEI BANCARE – Ipoteza soc a analistilor: „Federal Reserve pivoteaza in politica sa monetara, propulsand preturile activelor cu risc”

Pretul Bitcoin (BTC) a crescut cu 30% de la momentul prabusirii bancii cripto Silvergate din 8 martie, care a „dat tonul” unei severe crize bancare in Statele Unite, fiind urmata de colapsul Signature Bank, al gigantului Silicon Valley Bank si, la inceputul acestei saptamani, de salvarea la limita a First Republic Bank. Reactia pietei cripto la seismul bancar – care a vizat principalii creditori ai industriei - poate suna contraintuitiv, comenteaza prestigioasa revista de business Barron's. Insa ar putea fi un semn ca investitorii inca vad in Bitcoin un refugiu la incertitudinile cu care se confrunta finantele traditionale.

Gilda Popa

Cea mai puternica criptomoneda, dupa capitalizarea de piata se tranzactioneaza duminica, 19 martie, cu peste 27.000 de dolari, in crestere cu circa 32% in raport cu pretul de sub 20.000 de dolari inregistrat imediat dupa colapsul Silvergate. In acest week-end, Bitcoin a atins un nou maxim al ultimelor 9 luni. Astfel, capitalizarea de piata a BTC a crescut cu peste 60% de la inceputul anului 2023, marcand, practic, o decuplare a activului digital de trendul dat de Wall Street, noteaza CoinTelegraph.

Lucrurile au luat o intorsatura neasteptata in piata cripto, intr-o perioada in care sistemul bancar al Statelor Unite este supus unei presiuni considerabile.

Temerile legate de stabilitatea sistemului bancar, impreuna cu scaderea ratelor reale ale dobanzilor, creeaza un mediu bun pentru ca Bitcoin sa revina. Sectorul cripto este vazut de catre unii investitori ca o acoperire impotriva riscurilor sistemice”, a comentat Ilan Solot, sef al departamentului pentru active digitale la brokerul londonez Marex pentru CoinTelegraph.

 

Criza bancara care a propulsat pretul Bitcoin cu 150%

Cand Grecia s-a confruntat cu o criza similara in 2015 si a impus controale stricte de capital pentru a evita un bank run, pretul Bitcoin a castigat 150%, comenteaza jurnalistii CoinTelegraph. Reactia investitorilor pare sa propulseze pretul Bitcoin, pe aceeasi „reteta” a refugiului in fata problemelor sistemice din finantele traditionale pe care am vazut-o in 2015.

Reamintim ca, asa cum a relatat Lumea Banilor la inceputul acestei saptamani, piata cripto a intrat pe un puternic trend crescator, chiar si dupa ce autoritatile de reglementare au anunțat in12 martie, inchiderea Signature Bank, ultima banca cripto importanta din SUA. Stirea a venit la doar cateva zile de la anuntul Silvergate Capital, un alt creditor de prim rang al industriei cripto, care si-a incetat operatiunile. Evenimentele se petrec pe fondul unei crize bancare severe, declansate de prabusirea Silicon Valley Bank (SVB), catalogata ca cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiara din 2008.

In acest context, Guvernul SUA si banca centrala Federal Reserve (FED) au anuntat ca vor garanta banii tuturor deponentilor SVB. Anuntul a venit ca o vesta de salvare pentru o multime de firme cripto de prim rang cu expunere la banca, inclusiv Circle, BlockFi, Ripple, Pantera Capital si Yuga Labs.

FED lanseaza „arme” neconventionale pentru a prelua controlul asupra crizei bancare

Pe de alta parte, FED a sustinut ca „pachetul de salvare” nu presupune o cheltuiala pentru contribuabil - un semn pentru multi ca banca centrala a SUA intentioneaza sa injecteze mai multi bani in economie. In general, mai multi bani inseamna preturi mai mari pentru activele de risc – inclusiv actiuni si cripto.

Situatia i-a determinat pe multi investitori sa creada ca FED nu va creste in continuare ratele dobanzilor, asa cum era planificat, in incercarea de a reduce presiunea asupra sistemului bancar. De fapt, pietele evalueaza acum varianta de stagnare a dabanzii de referinta, in comparatie cu o saptamana in urma, cand se asteptau la o crestere de 0,5 puncte procentuale.

Acest scenariu devine credibil dupa ce Raportul Biroul de Statistica a Muncii a relevat zilele trecute ca inflatia a scazut la 6% in februarie, de la 6,4% in ianuarie. Intre timp, indicele preturilor de consum (IPC) de baza a ramas constant la 5,5%. Cifrele ar indica o incetinire a inflatiei, permitand FED sa relaxeze politica monetara. Reamintim ca FED a inasprit ratele dobanzilor in ultimul an pentru a combate cresterea inflatiei, lucru care a devastat atat sectorul cripto, cat si bursele traditionale.

Datele le-au sugerat in esenta speculatorilor de pe piata ca FED ar putea chiar sa pivoteze in politica sa monetara, propulsand preturile activelor cu risc, cum ar fi BTC (si aproape toate celelalte criptomonede) in stratosfera, comenteaza si analistul Andrew Throuvalas pentru CryptoPotato.

Insa exista multe variabile si „inca nu vedem cum se va desfasura intreaga situatie, dar deocamdata, pietele cripto reactioneaza incredibil de pozitiv la stiri”, adauga Andrew Throuvalas.

S-ar putea ca BTC sa-si indeplineasca in sfarsit scopul de a servi drept acoperire impotriva inflatiei? In orice caz, saptamanile urmatoare vor fi deosebit de importante si incitante, comenteaza jurnalistul, mai ales ca FED se va intruni pe 22 martie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani