Grid star
criptomonede

PARTENERIAT CRIPTO-IMOBILIARE PENTRU INVESTITORII DIN ROMANIA – Doua companii anunta ca au pus la punct un sistem de plati cripto pentru achizitia de locuinte

Investitorii cripto din Romania pot achizitiona o locuinta platind direct din portofelul virtual, in urma unui parteneriat incheiat intre reteaua de agentii imobiliare in franciza RE/MAX Romania si Tradesilvania, o platforma de tranzactionare cripto din Cluj. Decizia a fost luata in urma solicitarilor in crestere, in conditiile in care in prezent tranzactiile imobiliare in criptomoneda presupun un proces destul de lung si anevoios, porivit unui comunicat al celor doua companii.

Gilda Popa

RE/MAX Romania precizeaza ca a avut in ultima perioada solicitari si chiar tranzactii incheiate cu cripto, insa printr-un proces destul de lung si anevoios.

Lumea Banilor a detaliat in noiembrie 2021 modalitatea prin care se pot realiza tranzactii imobiliare in criptomoneda in conformitate cu legislatia actuala din Romania. Mai precis, explica un utilizator tranzactia "se poate face pseudolegal cu un contract de imprumut nereturnat, prin dare in plata. Dar va trebui sa gasesti un notar care sa accepte”. De altfel, clujenii de la Tradesilvania mentioneaza in comunicatul citat ca "nu toti notarii sunt adaptati la realitatea digitala”, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cele doua companii au cautat o solutie comuna de a simplifica procesul.

Criptomonedele sunt tranzactionate intr-o masura tot mai extinsa in Romania (4 din 10 romani deja tranzactioneaza cripto conform studiului IPSOS 2022), iar rezultatul direct al acestui interes este dorinta oamenilor de a simplifica tranzactiile realizate prin criptomonede, inclusiv tranzactii imobilare cu criptomonede, potrivit comunicatului cryptoclub.tradesilvania.com .

RE/MAX Romania adauga ca a ales solutiile Tradesilvania dupa o atenta analiza a functionalitatilor platformelor de investitii si custodie a activelor digitale, raportat la securitate, protectie a bunurilor digitale, factori juridici, administrativi si de reglementare.

"Tot mai multi vanzatori si dezvoltatori imobiliari din tarile vestice, si chiar din Romania, accepta plata in criptomonede, tendinta care se afla pe un trend ascendent de o buna perioada. Peste cativa ani, tranzactiile cu active digitale nu vor mai fi deloc exotice, drept urmare trebuie sa ne pregatim din timp pentru noua normalitate a viitorului”, a declarat Razvan Cuc, Presedinte RE/MAX Romania.

Tradesilvania va oferi o procedura simplificata si transparenta, care ii include in mod activ pe clienti in proces, realizand cadrul de reglementare legala si asigurand calitatea interactiunii acestora cu RE/MAX.

"Suntem bucurosi ca putem duce mai departe misiunea Tradesilvania prin intermediul unui nou partener de exceptie precum RE/MAX, sa crestem si sa exploram potentialul activelor digitale impreuna”, a declarat Ciprian Dobrescu, co-fondator Tradesilvania.

In Romania, trendul achizitiilor cripto in imobiliare a inceput din 2018

In decembrie 2017, avea loc o premiera pentru piata de real estate din Romania. La acel moment, o agentie imobiliara specializata in tranzactionarea de proprietati in ansambluri rezidentiale noi, Cityland, a anuntat ca permite clientilor sa incheie tranzactii si in Bitcoin, pe fondul cresterii popularitatii monedei virtuale. La scurt timp, in prima luna a lui 2018, avea loc si prima tranzactie imobiliara in criptomoneda data publicitatii.

Lumea Banilor a relatat ca, dupa ce in 2018 presa anunta "primul apartament din Romania cumparat cu Bitcoin”, in 2021 a numarul proprietarilor care accepta explicit criptomoneda pentru apartamente, terenuri si chiar hale industriale a explodat.

In acest moment, simpla rasfoire a platformelor online de publicitate imobiliara genereaza zeci de rezultate pentru proprietatile care pot fi cumparate in criptomoneda. Este vorba despre terenuri intravilan si extravilan, hale industriale, apartamente si penthouse-uri in Bucuresti sau in alte mari orase din Romania, case, vile si blocuri de locuinte.

Prima tranzactie real estate in criptomoneda romaneasca EGLD intermediata de o agentie imobiliara

In februarie 2022, o mare tranzactie imobiliara in criptomoneda romaneasca EGLD a fost intermediata de agentia imobiliara Madimob din Sibiu, care a anuntat recent ca accepta plata in EGLD sau Bitcoin.

Dupa ce tranzactia notariala a fost finalizata, partile s-au inteles pentru suma de 250.000 de euro pentru un teren din Sectorul 3 (peste 1,2 mil. lei), iar contractul semnat a fost trimis catre Madimob, potrivit zf.ro.

Plata a fost efectuata prin intermediul procesatorului de plati Utrust pentru a genera un link de plata valabil pentru o perioada scurta de timp, mai putin de 20 de minute, pe care il trimit catre cumparator. Dupa finalizarea platii, Madimob a primit confirmarea de la Utrust, iar in decurs de 2-3 zile lucratoare echivalentul in lei a fost transferat de procesatorul de plati catre agentia imobiliara – care transfera la randul ei catre vanzator.

Pana la acel moment, efectuarea tranzactiilor imobiliare in criptomoneda presupunea un proces destul de complicat in Romania, asa cum a explicat Lumea Banilor in noiembrie 2021.

In Romania, s-au realizat deja tranzactii imobiliare cu criptomonede in anul 2022 care au permis incasarea valorii unui imobil in crypto ( Bitcoin, Ethereum sau Elrond plus alte posibile 52 de criptomonede din platforma Tradesilvania.com), mai mentioneaza comunicatul. Acest nou parteneriat intre domeniile cripto -imobiliare extinde, practic, optiunile de plata ale investitorilor cripto in domeniul real estate.

RE/MAX are peste 60 de francize si peste 800 de membri, recunoscut ca fiind cel mai puternic brand national in imobiliare. Planul de extindere la nivel national al RE/MAX Romania vizeaza, pana in 2023, 110 birouri francizate si peste 1.000 de agenti imobiliari.

Platforma de investitii Tradesilvania.com este prezenta in Romania de peste 4 ani, in Cluj-Napoca si Bucuresti si ofera acces la 56 de criptomonede, servicii OTC (over the counter), servicii de asset management, custodie si infrastructura financiara blockchain pentru persoane fizice, companii si institutii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani