Grid star
criptomonede

RAPORTUL GOLDMAN SACHS, FACUT PUBLIC – Investitorii isi retrag activele digitale de pe bursele cripto in "portofele reci”, indica datele din blockchain

Oferta de Bitcoin (BTC) si Ether (ETH) pe bursele cripto a scazut in iunie la cel mai mic nivel din intervalul noiembrie 2020 - iunie 2023. Motivele ar fi intensificarea eforturilor autoritatilor de a inaspri reglementarile, dar si atacurile cibernetice, care i-au convins pe investitori sa isi retraga portofoliile cripto in asa numitele „portofele reci” (cold wallet), noteaza Goldman Sachs (GS) intr-un raport citat de CoinDesk.

Gilda Popa

Oferta de Bitcoin pe principalele platforme de tranzactionare de criptomonede a scazut cu 4% in luna iunie 2023, apropiindu-se de nivelul din noiembrie 2020, momentul care a precedat cresterea exponentiala a pretului criptomonedelor la maxime istorice din 2021, se arata in raportul Goldman Sachs. De asemenea, oferta de Ehter a scazut cu 5,8% la niveluri care nu au mai fost atinse din mai 2018.

Aceasta tendinta este sustinuta de o serie de factori, au precizat specialistii Goldman Sachs in raport.

Cele mai mari burse cripto centralizate din lume se confrunta cu problemele ridicate de eforturile de reglementare ale autoritatilor, care pun investitorii in alerta. De asemenea, platformele de exchange sunt expuse hackurilor cibernetice, iar furtul continua sa fie o preocupare pe pietele cripto, evidentiind preferinta detinatorilor de active pentru auto-custodie (n.r. in portfele reci, care ofera o securitate mai buna, deoarece nu sunt conectate la internet), in conformitate cu proverbul popular (n.r. in comunitatea cripto) – daca nu ai cheile criptomonedelor tale, nu sunt criptomonedele tale. Acest comportament este valabil in special pentru investitorii in Ether, care prefera mai nou sa isi tina activele digitale pentru miza, in loc sa le detina pasiv pe bursele cripto”, se arata in raport.

Gigantul bancar a remarcat ca luna iunie a fost o luna record pentru „vanzarile de inventar” ale minerilor de Bitcoin, deoarece acestia au profitat de performanta puternica a criptomonedei din ultimele saptamani. Bitcoin se mentine in prezent la nivelul de peste 30.000 dolari, prag pe care l-a depasit pe 21 iunie 2023. Miercuri, 5 iulie, Bitcoin se tranzactioneaza cu aproximativ 30.300 dolari.

Bursele cripto se confrunta cu probleme de reglementare in intreaga lume

Reamintim ca Binance, cel mai mare jucator din industria cripto, se confrunta in SUA cu un proces intentat de Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare, dar si cu o ancheta penala in curs de desfasurare din partea Departamentului de Justitie, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor.

De asemenea, Coinbase, cea mai mare bursa cripto din SUA, este acuzata de SEC ca „a castigat miliarde de dolari facilitand ilegal cumpararea si vanzarea de valori mobiliare – criptoactive”, asa cum a detaliat Lumea Banilor in iunie. Cu probleme similare cu autoritatile de reglementare se confrunta si platformele de exchange cripto mai mici din intreaga lume.

Binance are probleme si in Europa, unde a deschis anul trecut un sediu regional la Paris, in speranta de a-si extinde afacerile pe vechiul continent. Lucrurile nu au mers conform planurilor companiei, scrie The Wall Street Journal.

Tarile de Jos si Belgia si-au inchis portile pentru bursa cripto. Germania, cea mai mare economie din Europa, nu i-a acordat inca o licenta de functionare. Iar procurorii francezi au perchezitionat recent biroul bursei ca parte a unei anchete privind controalele de spalare a banilor.

Ponderea Binance in tranzactiile cu cripto-monede denominate in euro a scazut la aproximativ 15%, de la peste 30% in ianuarie, potrivit firmei de cercetare Kaiko. Autoritatile de reglementare au schimbat strategia in acest an, fiind mai atente la operatiunile burselor de criptomonede dupa prabusirea FTX.

Pozitia mai dura a autoritatilor de reglementare europene ameninta sa reduca si mai mult amprenta Binance si sa o forteze sa se bazeze din ce in ce mai mult pe pietele din Asia, Africa si America Latina. Tari precum Vietnam, Turcia, India si Argentina atrag deja cel mai mare trafic de utilizatori la Binance, desi Franta, Germania si Tarile de Jos se afla in top 25, potrivit datelor din luna mai ale firmei de analiza SimilarWeb.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani