Grid star
criptomonede

CRIPTOMONEDA REPREZINTA VIITORUL – Fostul ministru al Economiei Alexandru Petrescu cere reglementarea criptomonedelor: "Trebuie sa fim pregatiti pentru transformare, pentru schimbare, si sa nu opunem rezistenta"

Lumea Banilor a prezentat in editia din 24 iulie 2020 a doua parte a interviului realizat cu unul dintre cei mai specializati oameni pe zona bancara si de comunicatii, expunand punctul de vedere foarte bine argumentat al fostului ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale Alexandru Petrescu (foto) in ce priveste 5G, tehnologia care continua sa ii sperie pe multi.

Alexandru Petrescu: "Cum transformi in succes pentru o tara o noua tehnologie? Prin adoptia devreme"

Inevitabil, in interviul acordat de Alexandru Petrescu pentru Lumea Banilor am vorbit despre o alta tema, la fel de controversata, care continua sa intampine retineri si blocaje atunci cand vine vorba despre aplicarea ei.

Vorbim despre criptomonede, despre blockchain si amploarea pe care a luat-o aceasta piata bancara in lume. In Romania, din pacate, inca se treneaza crearea cadrului normativ de functionare a acestor monede virtuale, desi aceasta reprezinta viitorul bancar si desi tara noastra are sansa de a implementa, printre primele state, o moneda nationala si nu numai.

De altfel, afirma Alexandru Petrescu, primul pas in adoptia unei noi tehnologii, cum este si moneda electronica, il reprezinta crearea politicilor de tara. Iar in acest caz este extrem de important ca reglementarea sa fie buna, fara lacune.

Alexandru Petrescu: "Viitorul nu foarte indepartat va avea si va aduce central existentei noastre si moneda electronica"

Fata de aceasta chestiune, fostul ministru al Comunicatiilor Alexandru Petrescu si-a exprimat convingerea ca retinerea fata de apartenenta la aceasta piata trebuie depasita fiind necesar ca in viitorul nu foarte indepartat sa se creeze politici care sa permita adoptarea acestei noi tehnologii: "Cum transformi in succes pentru o tara o noua tehnologie? Prin adoptia devreme", considera Alexandru Petrescu.

De altfel, crede fostul ministru al Comunicatiilor, cel care in trecut a ocupat si postul de ministru al Economiei, bancile traditionale vor fi primele care se vor ocupa de promovarea, adoptarea si utilizarea acestor noi tipuri de monede electronice.

Redam in continuare interviul realizat cu Alexandru Petrescu:

https://youtu.be/ePlpPCozNeg?t=798

Observam in lume o amploare a critomonedelor. Exista adevarate burse de criptomonede. Cum vedeti viitorul acestor criptomonede? Vor inlocui acestea banii fizici, asa cum ii stim? E necesar sa luam exemplul Estoniei si sa ne facem si noi propria criptomoneda pentru a putea sa rezistam in viitor pe piata economica tot mai dura?

-Primul pas in adoptia unei noi tehnologii, ca vorbim de moneda electronica de orice fel ar fi ea, vorbim de blockchain, este crearea politicilor de tara. La momentul la care am detinut mandatul de ministru al Comunicatiilor, pe langa politicile de inteligenta artificiala, care tineau chiar si de obligativitatea aderarii Romaniei la OCDE, am lucrat cu piata, cu operatorii din acel domeniu de activitate, multi dintre ei fiind implicati in zona de moneda electronica la politicile pentru blockchain. Chiar am avut in Romania una dintre cele mai mari conferinte din regiunea central europeana in vara anului 2019. Vrem, nu vrem, evolutia tehnologica va prima si va deveni parte a societatii in care traim. Sunt deja tarile baltice care lucreaza, mai intai au lucrat la reglementare. Si Banca Nationala a Romaniei, fiindca ei trebuie sa fie un factor de promovare al acestor politici. Nu cred ca bancile vor disparea, veti vedea ca bancile traditionale sunt primele care ocupa locul in promovarea, adoptarea si utilizarea acestor noi tipuri de monede electronice. Bancile nationale prin natura lor au un caracter prudential, poate excesiv cateodata, dar care poate fi inteles, pentru ca aceasta multitudine de modele de plata, de modele bancare le pune intr-o pozitie de preventie excesiva pentru a controla, insa toti, piata, serviciile financiare, reglementatorii, trebuie sa creeze politici care sa permita adopta de noi tehnologii. Cum transformi in succes pentru o tara o noua tehnologie? Prin adoptia devreme. Vorbim de Estonia, puteau sa vorbeasca altii de Romania, dar din pacate nu o fac pe zona tehnologiilor. As fi vrut pe vremea mandatului meu sa fie data Romania exemplu in adoptia de noi tehnologii. Din pacate, cand vorbim de 5G sau blockchain nu s-a putut.

A existat vreo initiativa de reglementare a acestui domeniu?

-Discutii fara doar si poate au existat, am avut indelungi dezbateri, am depus toti efort. Marile banci europene cu reprezentante in Romania, deja sunt prezente in zona, gestioneaza tot felul de geografii la nivel mondial.

Credeti ca putem sa reglementam repede domeniul criptomonedelor?

-Nu este vorba de reglementare rapida, cat de a fi bine reglementata. Fara doar si poate, viitorul nu foarte indepartat va avea si va aduce central existentei noastre si moneda electronica in diferite forme, dar modalitatile de piata sunt intr-o dinamica a inovatiei atat de puternica si intr-o adoptie atat de viabila, de eficienta, in special pe noile generatii, incat trebuie sa fim pregatiti pentru transformare, pentru schimbare, si sa nu opunem rezistenta.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani