Grid star
criptomonede

FMI LUCREAZA LA O PLATFORMA CRIPTO GLOBALA, CENTRALIZATA – Institutia financiara internationala vrea un sistem care sa „conecteze” monedele digitale ale bancilor centrale

Fondul Monetar International (FMI) lucreaza la o platforma globala de plati pentru monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC), pentru a permite tranzactii intre tari, a anuntat luni, 19 iunie, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva (foto). Peste 100 de tari lucreaza in prezent la digitalizarea monedei nationale, in timp ce 11 state au lansat deja propria CBDC.

Gilda Popa

Noile declaratii vin in contextul in care, la intalnirea ministrilor de finante ai tarilor din grupul G20 din februarie anul acesta s-a decis ca Fondul Monetar International (FMI) si Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) sa propuna un set de reguli care va sta la baza procedurilor standard de operare in legiferarea globala a activelor virtuale, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. Propunerile FMI si FSB vor fi prezentate la Summitul G20 din septembrie 2023.

Sefa FMI a sugerat, la reuniunea G20 din februarie, ca institutia ar sustine ideea interzicerii anumitor categorii de criptomonede, in special a celor care ar pune presiune asupra stabilitatii sistemului financiar international, incurajand totodata adoptarea CBDC.

Acum, Kristalina Georgieva anunta cum au evoluat planurile institutiei financiare internationale in privinta modelarii infrastructurii globale de plati cu monede digitale. Esecul natiunilor de a conveni asupra unei platforme comune pentru CBDC ar crea un vid care ar fi probabil umplut de criptomonede (n.r. emise de entitati private), a precizat Kristalina Georgieva.

"Monedele digitale bancare centrale nu ar trebui fragmentate in propuneri nationale. Pentru a avea tranzactii mai eficiente si corecte avem nevoie de sisteme care conecteaza tarile: avem nevoie de interoperabilitate. Din acest motiv, la FMI lucram la conceptul unei platforme globale CBDC”, a declarat luni sefa FMI la o conferinta desfasurata la Rabat, Maroc, la care au participat oficiali ai bancilor centrale din Africa.

Peste 100 de banci nationale lucreaza in prezent la CBDC

O CBDC este o moneda digitala controlata de banca centrala, in timp ce criptomonedele listate pe bursele de profil sunt aproape intotdeauna descentralizate sau controlate de o entitate privata. In acest moment, sunt 114 banci centrale din intreaga lume care se afla intr-un anumit stadiu al explorarii CBDC, a precizat directorul general al FMI. CBDC-urile ar putea contribui, de asemenea, la promovarea incluziunii financiare si la tranzactii cu costuri mai mici, a spus ea, mentionand ca un cost mediu al transferurilor de bani este de 6,3%, in timp ce valoarea globala a comisioanelor de transfer interbancar este de 44 de miliarde dolari anual.

Astfel, datele Atlantic Council, care monitorizeaza proiectele CBDC la nivel global, arata ca cele 114 tari, reprezentand peste 95% din PIB-ul global, au in proiect implementarea unei monede digitale a bancii centrale.

In mai 2020, doar 35 de tari au luat in considerare CBDC. In prezent, 60 de tari se afla intr-o faza avansata de explorare (dezvoltare, pilot sau lansare).

11 tari au lansat deja o moneda digitala, iar yuanul digital al Chinei, folosit de 260 de milioane de oameni, este programat sa se extinda in cea mai mare parte a tarii in 2023. Jamaica este ultima tara care si-a lansat CBDC – JAM-DEX. In 2023, peste 20 de tari vor face pasi semnificativi catre pilotarea unui CBDC. Australia, Thailanda, Brazilia, India, Coreea de Sud si Rusia intentioneaza sa continue sau sa inceapa testarea pilot in 2023. De asemenea, Banca Centrala Europeana (BCE) are in plan sa inceapa un proiect pilot anul viitor.18 dintre tarile G20 sunt acum in stadiu avansat de dezvoltare CBDC. Dintre acestea, 7 tari sunt deja in stadiu pilot. Aproape fiecare tara din G20 a facut progrese semnificative si a investit noi resurse in aceste proiecte in ultimele sase luni”, se arata in sinteza facuta de Atlantic Council.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani