Grid star
criptomonede

ADRESE BITCOIN DE MILIARDE DE DOLARI PIERDUTE IN RETEA POT FI RECUPERATE – Doi programatori dezvaluie cum gasesc parolele cripto uitate de clientii care ii contacteaza

Chris si Charlie Brooks, tata si fiu, au facut o echipa de succes intr-un business cu o miza de miliarde de dolari. Cei doi programatori ii ajuta pe clienti sa gaseasca parolele pierdute ale portofelelor criptografice. Ei au declarat pentru Business Insider ca au facut o analiza din care rezulta ca undeva intre 68.110 si 92.855 de bitcoini aparent pierduti sunt recuperabili.

La preturile actuale, echivalentul in dolari al sumei care ar putea fi recuperata de ghinionistii care si-au pierdut parolele se ridica la 4,7 miliarde de dolari.

Chris si Charlie Brooks spun ca, in primul rand, pentru a gasi parolele pierdute ale portofelelor cripto, ei determina intr-o prima etapa modul in care functioneaza mintea clientilor lor. Acest efort le permite sa recupereze o parte din ceea ce estimeaza ei ca ar fi suma totala recuperabila din portofelele blocate.

"Avem un spectru foarte larg de clienti. Avem un client care este un miner de Bitcoin care a castigat din minare o suma importanta in primii ani de la lansarea criptomonedei si care si-a pierdut toate informatiile. Vin la noi inclusiv clienti carora li s-a spus in 2017 sa cumpere si au cumparat Bitcoin cand valora 1.000 de dolari, iar acum se uita ca n-au cu ce plati chiria”, a declarat pentru businessinsider.com Charlie, de 20 de ani care s-a alaturat recent tatalui sau la conducerea Crypto Asset Recovery din New Hampshire (foto 2).

Portofel cripto de 250.000 de dolari, recuperat dupa o luna de munca

"Unul dintre cei mai recenti clienti ai nostri, pentru care am reusit sa recuperam parola, au avut aproximativ 250.000 de dolari, intr-un portofel blockchain”, a adaugat Charlie, care s-a specializat in informatica la facultate.

Deocamdata, Charlie a lasat scoala deoparte pentru a lucra la afacere, si spune ca prefera sa lucreze cu tatal sau, pentru ca "vanatoarea de comori online” i s-a parut mereu ceva interesant.

Aproape 40% din cei 1.000 de proprietari de criptomonede din SUA chestionati intr-un sondaj recent facut de Cryptovantage au declarat ca au pierdut parolele portofelului cripto si, in medie, cei care nu-si gasesc parolele au pierdut echivalentul a 2.134 dolari.

Analiza: 20% din cei 18,5 milioane de bitcoini din retea sunt in portofele blocate

Potrivit unei estimari a companiei de date blockchain Chainalysis, aproximativ 20% din 18,5 milioane de bitcoin existente par a fi pierdute sau blocate in portofele nerevendicate.

Cifrele au fost citate in ianuarie de The New York Times intr-o poveste despre un programator din San Francisco care nu a putut gasi parola de pe hard disk-ul care a stocat 7.002 bitcoin. Dupa opt presupuneri gresite, ii mai ramasesera doua pentru a afla parola inainte ca moneda virtuala sa se piarda probabil pentru totdeauna.

Analiza Chainalysis a starnit interesul lui Brooks, care a facut propria estimare privind numarul de bitcoini care pot fi recuperati.

"Daca proprietarul acelui portofel bitcoin ar fi motivat sa il recupereze, ce procent din aceasta suma enorma (n.r. circa 370.000 de bitcoini, echivalentul a 18,5 miliarde dolari) credem ca este rezonabil sa presupunem ca ar putea fi recuperat?”, s-a intrebat Chris, un programator de 50 de ani, care si-a inceput afacerea in 2017.

Forumul lui Nakamoto: Portofele Bitcoin pierdute

Pentru a face o evaluare a numarului si valorii portofelelor bitcoin pierdute, pentru analiza pe care au generat-o, Chris a spus ca s-au orientat catre un subiect pe BitcoinTalk, un forum a carui creatie este creditata a apartine inventatorului bitcoin Satoshi Nakamoto.

Un subiect inceput in 2011, numit „Sa adaugam adresele bitcoin pierdute CUNOSCUTE”, este completat de postari ale internautilor care vorbesc despre numarul de bitcoini pierduti si cum s-a intamplat asta.

Cei doi programatori au filtrat si au setat parametrii informatiilor, cum ar fi excluderea pierderilor mai mici de jumatate din bitcoin, pentru a face o estimare a sumelor raportate ca fiind pierdute.

Sute de milioane sau de miliarde de posibile parole, rulate pentru a "sparge” un portofel

Ei au gasit 72 de posturi care descriau pierderea a cel putin jumatate din bitcoin. Programatorii au stabilit ca 14% sunt cazuri potential recuperabile si ca, din propria lor munca in recuperarea portofelelor pentru clienti, pot decripta aproximativ 35% din parole. Aceasta a condus la concluzia lor ca aproximativ 2,45% din numarul de bitcoini pierduti pot fi recuperati, lucru care a dus la estimarea ca intre 68.110 si 92.855 de bitcoini ar putea reveni in piata.

"Obtinem o lista de parole folosite in mod curent de catre client, apoi petrecem ceva timp extrapoland modul in care isi fac parolele si incercam sa ne reconstituim modul in care clientii gandesc la momentul in care isi creeaza de fapt o parola”, spuse Charlie. "Acesta este cel mai util lucru, doar vazand cum aleg de obicei parolele”, a spus el.

Ulterior, programatorii ruleaza "sute de milioane sau miliarde de variante” ale modelelor de parole generate in mod curent de client si le va testa pe acestea pentru a decripta portofelul, a spus Chris.

"Daca nu aveti un punct de pornire foarte bun pentru un posibil model de parola, exista mai multe parole posibile decat exista atomi in univers si nu suna placut pentru cei care incearca cu disperare sa-si recupereze portofelele cripto pierdute cand spun asta”, a spus Chris.

El a mai spus ca timpul de decriptare variaza, dar ocazional poate dura doar cinci secunde. Asta s-a intamplat cu un client a carui lista de noua parole potentiale o continea pe cea corecta. Charlie a spus ca au lucrat aproximativ o luna si jumatate cu clientul care s-a dovedit a avea aproximativ 250.000 de dolari in portofel.

Masurile de securitate pe care le iau includ ca clientii sa semneze un contract care sa ateste ca ei sunt proprietarii portofelului blockchain la care se lucreaza.

Cei doi sunt platiti pentru portofele care contin intre zero si 10 bitcoini, sau o valoare echivalenta, cu un comision de 20%. Nu exista nicio taxa pentru clienti daca acestia nu pot recupera fondurile. Procentul poate creste pentru sume mai mari. Chris a spus ca multi dintre clientii lor locuiesc in tari in care oamenii sunt in mare parte in economii bazate pe cash.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani