Grid star
criptomonede

CHINA TRANZACTIONEAZA IN PREMIERA PETROL IN YUANI DIGITALI – Presa de stat controlata de Beijing anunta ca stirea marcheaza „accelerarea dedolarizarii”

Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange (SHPGX), o bursa sustinuta de China pentru tranzactionarea produselor energetice, a incheiat recent prima sa tranzactie transfrontaliera in yuani digitali. Acordul cu petrolul brut marcheaza „un pas major” in utilizarea yuanului pe piata internațională, dar si in miscarea globala catre dedolarizare, anunta China Daily, publicatie controlata de stat.

Gilda Popa

De asemenea, in primele trei trimestre din 2023, utilizarea yuanului in tranzactiile transfrontaliere a crescut cu 35% de la an la an, ajungand la 1,39 trilioane de dolari, potrivit China Daily.

Publicatia chineza de stiri financiare Yicai a relatat, initial, ca PetroChina International a cumparat, la finalul saptamanii trecute, un milion de barili de titei folosind yuani digitali. Aceasta a fost prima tranzactie cu petrol de peste hotare pe bursa in yuani digitali. Tranzactia a fost initiata la un apel al Comitetului Municipal al Partidului din Shanghai si al Guvernului Municipal de a aplica moneda digitala a bancii centrale chineze (CBDC), denumita si e-CNY, in comertul international, a informat bursa. Este „un alt pas important inainte” pentru yuanul digital, potrivit China Daily.

Vanzatorul si pretul tranzactiei nu au fost dezvaluite. Pentru comparatie, pretul „cosului OPEC” de petrol de la 13 producatori a fost de 95,72 USD pe baril pe 19 octombrie. Ramane de vazut cui anume a platit PetroChina yuani digitali pentru titei, dar nu este exclus sa fi fost Rusia, avand in vedere ca a fost exclusa din sistemul SWIFT, plus ca exporturile de petrol catre China au atins un nivel record, comenteaza CoinTelegraph.

Petroyuan vs. Petrodolar

Dedolarizarea continua sa se accelereze, sustine presa din China, in conditiile in care SHPGX a efectuat mai multe tranzactii in yuani la inceputul acestui an. Astfel, in martie, PetroChina si TotalEnergies au finalizat o tranzactie cu gaze naturale lichefiate in yuani pe bursa. Potrivit bursei, patru astfel de tranzactii cu GNL au avut loc in acest an.

De asemenea, pe 19 octombrie, First Abu Dhabi Bank a anuntat ca a semnat un acord privind moneda digitala cu Bank of China, banca comerciala detinuta de stat, la cel de-al treilea Forum Belt and Road for International Corporation de saptamana trecuta. China si Emiratele Arabe Unite, din care face parte Abu Dhabi, sunt participanti la platforma mBridge pentru a sprijini tranzactiile transfrontaliere cu CBDC. MBridge intentioneaza ar urma sa fie devina operationala de anul viitor.

Reamintim ca, asa cum a scris Lumea Banilor inca din mai 2021, avertismentul ca yuanul chinez va deveni o moneda de rezerva globala mai devreme decat se asteapta majoritatea oamenilor, nu este o noutate. Forma digitala a yuanului ar putea fi o alternativa de investitii foarte viabila, a declarat in 2021 pentru CNBC investitorul miliardar Ray Dalio.

Tarile BRICS vs. sistemul financiar bazat pe dolar

Banca centrala a Chinei a demarat proiectul yuanului digital in 2014 si a testat moneda electronica in numeroase regiuni din China. Cea de-a doua mare economie a lumii se pregateste sa foloseasca yuanul si versiunea sa digitala in comertul si finantele internationale ca o alternativa la dolar. In aprilie 2020, au inceput testele in patru orase din jurul Chinei (Shenzhen, Suzhou, Chengdu si Xiong’an) pentru a imbunatati functionalitatea monedei.

Domeniile de testare au inclus fiabilitatea monedei, stabilitatea, usurinta utilizarii si preocupari de reglementare, cum ar fi prevenirea spalarii banilor, evaziunii fiscale si finantarii terorismului. Din aprilie 2021, peste 100.000 de cetateni chinezi au descarcat astfel de aplicatii RMB. In iunie 2023, Guvernatorul Bancii Populare din China, Yi Gang, a declarat la o conferinta din Singapore ca banca centrala a inregistrat tranzactii in valoare de 1,8 trilioane de yuani digitali in primul semestru al anului 2023, echivalentul a 250 miliarde dolari

In august, presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a cerut natiunilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) sa creeze o moneda comuna, in timp ce lumea cauta modalitati de a ocoli sistemul financiar bazat pe dolar. Presedintele Braziliei a declarat ca o moneda BRICS "ne sporeste optiunile de plata si ne reduce vulnerabilitatile".

Excluderea Rusiei din sistemul de mesagerie SWIFT, care sta la baza majoritatii platilor globale, ca raspuns la invazia sa in Ucraina, a amplificat tendinta de dedolarizare si a accelerat proiectul monedei comune a statelor BRICS.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani