Grid star
criptomonede

FRAUDA CRIPTO DE PROPORTII LA DOUA FERME DE MINERIT DIN TIMISOARA - DIICOT a retinut un cetatean danez care a sustras sute de dispozitive de minat si unitati PC pentru a mina Bitcoin

Un cetatean danez, angajat de doua societati din Timis pentru a administra activitatea de minare de criptomonede, a fost retinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) dupa ce ar fi sustras echipamentul pus la dispozitie de cele doua firme.

Danezul este acuzat ca a folosit ferma de minerit in interes propriu, iar pentru extragerea criptomonedelor s-a racordat ilegal la reteaua de electricitate.

Pe 21 octombrie 2021, procurorii DIICOT – S.T.Timisoara impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din Timisoara si Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Arad au efectuat 2 perchezitii pe raza judetelor Timis si Arad, in urma carora au fost ridicate, 10 HDD, 4 carduri de memorie, un portofel hardware, 6 stick-uri USB, 7 cartele SIM, un laptop, 3 carduri pentru criptomonede, precum si suma de 12.100 de euro.

Cetateanul danez a sustras 370 de dispozitive de minat si 62 unitati centrale PC

Totodata, au fost lasate in custodia proprietarului halei din municipiul Arad, 370 de dispozitive de minat, impreuna cu accesoriile necesare functionarii acestora, precum si 62 de unitati centrale PC.

"La data de 21.10.2021, procurorii DIICOT – S.T.Timisoara au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a unui inculpat, cetatean danez, pentru savarsirea infractiunilor de alterarea integritatii datelor informatice, furt, furt calificat si executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare”, se arata in comunicatul diicot.ro.

Povestea incepe in luna octombrie 2019, cand cele doua societati comerciale au inchiriat un spatiu pe raza localitatii Lovrin, judetul Timis, in scopul desfasurarii activitatii de minare a cripto-monedei Bitcoin.

Activitatea de minare presupune verificarea, validarea si introducerea datelor noi referitoare la tranzactii cu criptomonede efectuate intre diverse persoane, in registrele sau block-urile publice care contin datele referitoare la tranzactiile deja validate, explică procurorii DIICOT speta in comunicatul citat.

"Astfel, in scopul desfasurarii activitatii de minare, persoanele vatamate au achizitionat aparatura necesara (calculatoare, unitati hardware, servere si laptop-uri) si au convenit cu inculpatul, ca acesta sa se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achizitionate, integrarea si functionarea sistemului, in vederea inceperii activitatii propriu zise, in schimbul unui comision de 10 % din veniturile care urmau sa se obtina din activitatea de minare", potrivit DIICOT.

In perioada septembrie 2020 - ianuarie 2021, dupa achizitionarea intregului echipament, instalarea sistemului de operare si efectuarea primelor probe, s-a stabilit faptul ca, intregul sistem este operational, de gestionarea contului urmand sa se ocupe reprezentantul persoanelor vatamate.

Danezul a deconectat toate sistemele informatice de la platforma administrata de firmele pagubite

Insa inca din luna martie 2021, reprezentantii firmelor timisorene au constatat ca sistemul informatic nu mai este productiv si ca nu mai pot folosi user-ul si parola pentru a viziona activitatea, ca nu mai au acces la sistemul informatic, toate calculatoarele fiind deconectate de la platforma.

Din cercetarile efectuate in cauza, procurorii DIICOT au descoperit ca, in cursul lunii ianuarie 2021, inculpatul a inchiriat de la o societate comerciala, o hala de productie in suprafata construita de 2040 mp, situata in municipiul Arad, unde, ajutat de fratele sau si de catre o alta persoana, au transportat toate bunurile achizitionate, proprietatea persoanelor vatamate, fara stirea acestora. Astfel, avand acces la contul principal al platformei de minerit, inculpatul a continuat activitatea de minare in interesul sau, restrictionand accesul la platforma de minerit al reprezentantilor persoanelor vatamate.

S-au racordat ilegal la sistemul de electricitate

"De asemenea, intrucat functionarea sistemului si minarea de cripto moneda este o activitate care presupune un consum mare de curent, suspectul s-a racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stalp de medie tensiune, situat pe un teren inchiriat pe raza municipiului Arad”, se mai arata in comunicatul citat.

In cursul zilei de vineri, 22 octombrie, inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timisoara, mai precizeaza DIICOT.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani