Grid star
criptomonede

BANKMAN-FRIED, ACUZAT IN INSTANTA CA A MANIPULAT PRETUL BITCOIN – Fosta sa iubita, sefa Alameda Research la momentul colapsului FTX, sustine ca a fost presata sa tina Bitcoin sub 20.000 dolari

Procesul in care Sam Bankman-Fried (foto dreapta), fondatorul FTX, este vizat de mai multe acuzatii legate de falimentul bursei cripto, scoate la iveala detalii socante legate de o posibila manipulare a pretului Bitcoin (BTC) in 2022. Fosta sa iubita, Caroline Ellison (foto stanga), care detinea la acel moment functia de CEO al fondului speculativ Alameda Research, a dezvaluit in instanta ca a fost presata sa vanda masiv BTC, cu scopul de a mentine criptomoneda sub pretul de 20.000 dolari. Declaratiile au declansat un val de comentarii in comunitatea cripto, care valideza ipoteza ca staff-ul FTX ar folosit ilegitim activele digitale ale clientilor pentru a cumpara „criptomonede Sam” (FTT, Solana si Serum), ca fiind printre cele mai plauzibile scenarii.

Gilda Popa

Marturia in instanta a Carolinei Ellison a ocupat centrul atentiei la finalul acestei saptamani, declaratiile ei sugerand o conspiratie pentru a manipula pretul Bitcoin la finalul anului 2022, prin vanzarea deliberata a criptomonedei daca aceasta depaseste pragul de 20.000 de dolari.

In sala de judecata, fosta iubita a lui Bankman-Fried, care avea un rol-cheie in suveica financiara construita de fostul miliardar, a dezvaluit conversatii si documente care au oferit informatii despre potentiala manipulare a pietei, noteaza crypto-news-flash.com.

Ellison pledeaza vinovat in cazul FTX – Alameda Research pentru multiple acuzatii de frauda si coopereaza cu procurorii americani pentru a construi pledoaria anchetatorilor impotriva lui Bankman-Fried.

Ordinul lui Bankman-Fried: „Continuati sa vindeti BTC”

Fosta sefa a Alameda Research a depus in instanta o dovada esentiala, si anume o nota dintr-o sedinta cu staff-ul FTX, in care scria: „Continuati sa vindeti BTC daca depaseste 20.000 USD”.

Aceste dezvaluiri arunca lumina asupra practicilor din cadrul ecosistemului FTX. Ellison a dezvaluit ca, sub conducerea lui Bankman-Fried, Alameda Research a imprumutat 13 miliarde de dolari de la clientii FTX pana in septembrie 2022.

Se presupune ca aceste fonduri imprumutate au servit scopului dublu de a rambursa imprumuturile si de a garanta diferite investitii, ridicand intrebari despre transparenta financiara si posibilele conflicte de interese.

Procuratura investigheaza in prezent motivele din spatele acestor actiuni si repercusiunile acestora pe piata in ancheta extrem de complexa din cazul FTX, care si-a fraudat clientii cu miliarde de dolari. Intr-o postare pe X, fostul Twitter, Inner City Press reda integral fragmentul de discutie intre Ellison si procuror din instanta.

Procuror: Ce sunt astea?

Ellison: Note dintr-o conversatie cu Sam. Am scris: continua sa vinzi BTC daca este peste 20.000 USD.

Procuror: Ai scris, FTX poate creste. Ce inseamna asta?

Ellison: Strangeti capital prin vanzarea de capitaluri proprii, pentru a obtine mai multi bani. Pentru investitori precum MSB, Printul Saudit etc.”

Analist: „Fara aceasta presiune falsa, poate ca Bitcoin ar fi atins 100.000 dolari”

Intr-o postare X (fosta Twitter) din 12 octombrie, Joe Burnett, manager senior de marketing de produse la firma de servicii financiare Bitcoin Unchained, s-a alaturat vocilor care sustin ca directorii FTX au pus o presiune uriasa pe pretul BTC, oprindu-i tendinta de crestere de la finalul anului 2021, cand a atins un maxim istoric de aproape 70.000 dolari.

Astfel, o noua perspectiva asupra unei posibile manipulari a pietei cripto in 2022 a aparut dupa dezvaluirea ca Bankman-Fried a vandut BTC pentru a mentine pretul sub 20.000 de dolari, folosind fondurile clientilor FTX, pe care niciunul nu avea dreptul sa le acceseze. Reamintim ca, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, pretul Bitcoin a scazut la circa 15.000 dolari imediat dupa anuntul falimentului FTX, dupa o prabusire substantiala in iunie 2022 catre pragul de 20.000 dolari.

Alameda a fost in insolventa chiar si in timpul pietei bull (n.r. din 2021). Se pare ca au folosit (sau au „imprumutat”) bitcoini ale clientilor FTX si alte active ale clientilor pentru a cumpara „monede Sam” (FTT, Solana si Serum). Fara aceasta presiune falsa de vanzare, poate ca bitcoin ar fi atins 100.000 de dolari in 2021”, a scris Joe Burnett, referindu-se la rapoartele conform carora firma lui Ellison avea o valoare negativa de 2,7 miliarde de dolari in 2021. 

Firma cripto Genesis a cerut 500 de milioane de dolari de la FTX in 2022

Ellison a deezvaluit, de asemenea, discutiile referitoare la Genesis, o platforma cripto de creditare cu amanuntul. Ea a marturisit ca Genesis era in pragul insolventei cand a cerut 500 de milioane de dolari de la FTX. Ellison a sustinut ca Bankman-Fried a instruit-o sa transfere fondurile catre Genesis, chiar si in fata indoielilor cu privire la legitimitatea tranzactiei.

Pe de alta parte, in saptamanile si lunile care au precedat prabusirea bursei, Sam Bankman-Fried a fost profund ingrijorat de diverse chestiuni. Aceste preocupari au inclus investitia sa in actiunile Snapchat, eforturile de a asigura finantare din partea regalitatii saudite si un impuls pentru ca autoritatile de reglementare sa ia masuri impotriva bursei cripto rivale, Binance.

Aceste informatii au fost extrase din notele personale ale Carolinei Ellison si au fost prezentate de procurori in timpul marturiei sale la New York de miercuri, 11 octombrie 2023.

SBF a incercat sa obtina o investitie de un miliard dolari de la un print saudit

In timpul procesului, Ellison a dezvaluit ca un eveniment semnificativ din prabusirea ecosistemului Terra din mai 2022 l-a determinat pe Bankman-Fried sa ia in considerare inchiderea Alameda Research si sa caute o investitie substantiala de 1 miliard de dolari de la un print saudit de prim rang ( Mohammed bin Salman, sau MBS potrivit rollingstone.com), cunoscut pentru investitiile sale in companiile blockchain prin averea suverana a Arabiei Saudite.

Una dintre prioritatile cheie ale lui Bankman-Fried in urma cu aproximativ un an a fost sa incurajeze actiunile de control ale autoritatilor de reglementare la bursa cripto Binance pentru a extinde cota de piata a FTX, a mai sustinut Ellison.

Printre alte preocupari ale sale au fost tranzactionarea obligatiunilor guvernamentale japoneze si achizitionarea de actiuni ale Snap Inc (SNAP).

Potrivit lui Ellison, Bankman-Fried a dat vina pe ea pentru dificultatile Alameda. Ea a recunoscut in timpul procesului ca o strategie mai buna de acoperire ar fi putut ajuta Alameda sa faca fata crizei cripto, dar a subliniat ca compania avea si imprumuturi substantiale pe termen deschis si a folosit miliarde de dolari din linia de credit cu FTX. Imprumuturile pe termen deschis nu au o anumita data de scadenta, permitand imprumutatului optiunea de plata anticipata si imprumutatorului optiunea de a apela imprumutul.

Pe masura ce procesul se desfasoara, comunitatea cripto si observatorii pietei vor monitoriza indeaproape evolutiile, anticipand cu nerabdare dezvaluiri ulterioare cu privire la manipularea pretului Bitcoin si consecintele potentiale ale acestor noi informatii din cadrul anchetei pentru Bankman-Fried, Ellison si platforma cripto, FTX.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani