Grid star
criptomonede

AUDIERE-CHEIE PENTRU VIITORUL INDUSTRIEI CRIPTO IN SENATUL AMERICAN – Gary Gensler, seful Comisiei pentru Burse, sustine ca majoritatea brokerilor si activelor cripto trebuie sa respecte regulile pentru valorile mobiliare

Gary Gensler (foto), presedintele Comisiei pentru Burse si Valori Mobiliare din SUA (SEC), a reiterat decizia sa de a continua politicile restrictive vizand industria cripto la audierea de marti, 12 septembrie, in fata Comitetului Bancar al Senatului. El a facut afirmatii dure cu privire la „comportamentul companiilor din acest sector, pe care il califica drept "cel mai rau pe care l-a vazut vreodata”. Gensler a fost criticat de mai multi congresmeni americani pentru avalansa de reglementari emise intr-un "ritm vertiginos”, dar sustinut de seful Comitetului, Sherrod Brown, care a incurajat abordarea severa a sefului SEC.

Gilda Popa

Audierea de marti in Senat a lui Gensler este foarte importanta, avand in vedere faptul ca legislatia cripto din SUA va depinde de seful Comitetului Bancar din Senat, Sherrod Brown, care si-a exprimat punctul de vedere conform caruia el vede industria ca fiind plina de fraudatori si abuzuri, noteaza CoinDesk. De asemenea, Brown a incurajat abordarea extrem de severa a lui Gensler, aratand ca cetatenii americani ar trebui sa fie protejati de „frauda”.

"Problemele pe care le-am vazut la (n.r. bursa cripto aflata in faliment) la FTX sunt peste tot in cripto – vedem esecul de a oferi o dezvaluire reala, conflictele de interese, pariurile riscante cu banii clientilor care trebuiau sa fie siguri. FTX a fost doar cel mai mare si cel mai urat exemplu”, a spus Brown, in conditiile in care Comitetul Bancar pe care il conduce va trebui sa fie de acord cu orice legislatie cripto pentru a oferi industriei un cadru de reglementare.

Politician-cheie pentru aprobarea legislatiei cripto in SUA

Brown este un politician-cheie pentru aprobarea cadrulului de reglementare privind supravegherea pietei cripto din SUA, iar – in opinia sa – severitatea cu care Gensler vrea sa reglementeza sectorul cripto, dar si faptul ca ataca in instanta companiile din acest sector, este un lucru pozitiv.

"Ma bucur ca SEC isi foloseste instrumentele pentru a combate abuzurile si pentru a aplica legea”, a declarat Brown.

In marturia sa scrisa catre Comitetul bancar al Senatului, Gensler a spus ca „nu exista nimic in ceea ce priveste pietele de valori mobiliare cripto care sa sugereze ca investitorii si emitentii merita mai putin protectia legilor noastre generale privind valorile mobiliare”.

Seful SEC, criticat de senatorii republicani

Pe de alta parte, senatorii republicani au criticat dur modul in care SEC a promovat noi reguli privind valorile mobiliare – inclusiv cele referitoare la schimbarile climatice – fara a acorda suficient timp pentru comentarii publice sau analize ale impactului economic, relateaza New York Times.

Senatorul Cynthia Lummis, cunoscuta pentru pozitia sa pro-cripto, l-a chestionat cu privire la „buletinul de contabilitate” al SEC care sfatuieste companiile publice sa pastreze activele cripto in bilant. Ghidul – cunoscut sub numele de „Staff Accounting Bulletin 12” – le spune companiilor publice ca, daca se ocupa de custodia cripto pentru clienti, activele trebuie sa se reflecte in bilanturile companiilor. Acest lucru ar putea avea o implicatie majora in ce priveste regulile de capital pentru banci, a sustinut Lummis.

Gensler a replicat ca personalul SEC a facut acel apel specific in ce priveste activele cripto pentru ca, spre deosebire de actiuni si obligatiuni, acestea nu sunt usor de separat in bilant. Si a afirmat ca nu este treaba agentiei guvernamentale care este tratamentul de capital pentru aceste cripto active.

"Nu vorbim despre cum este sustinut. Asta depinde de autoritatile de reglementare ale bancilor”, a declarat Gensler.

De altfel SEC a urmarit o serie de propuneri de reguli care ar avea efecte directe asupra activelor digitale, desi efectul se refera adesea la aplicarea legilor actuale privind valorile mobiliare din SUA sectorului cripto.

Congresul – inclusiv unii parlamentari democrati care au fost in acord cu Gensler in trecut – a lucrat la proiecte de lege pentru a stabili reguli specifice de drum adaptate industriei cripto, ceea ce contravine parerii lui Gensler ca legile actuale sunt suficiente. In timp ce doua dintre proiectele de lege vizand activele digitale au fost aprobate in Comisia pentru servicii financiare ale Camerei si unii senatori au propus alte optiuni, senatorul Brown nu si-a exprimat inca intentia de a le accepta.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani