Grid star
criptomonede

AUTORITATILE GLOBALE VOR SUPRAVEGHEREA STRICTA A CORPORATIILOR CRIPTO - FSB cere masuri pentru a limita riscul de contagiune financiara al companiilor de tip FTX, adus de „concentrarea si puterea lor de piata”

Consiliul pentru Stabilitate Financiara (FSB) a publicat marti, 28 noiembrie, un raport in care arata ca firmele care ofera servicii cripto complexe – cum este cazul bursei cripto falimentare FTX – pot reprezenta o vulnerabilitate pentru stabilitatea financiara globala. FSB, o autoritate internationala care grupeaza autoritatile de reglementare, bancile centrale si oficialii de trezorerie din economiile G20, cer masuri suplimentare de prevenire a riscurilor financiare aduse de acest tip de companii cripto.

Gilda Popa

Raportul FSB evalueaza riscurile de contaminare a pietelor financiare pe care le pot aduce intermediarii de cripto-active (MCI) multifunctionali. MCI-urile sunt firme individuale sau grupuri de firme afiliate – cum ar fi FTX (inainte de esecul sau si intrarea in faliment din noiembrie 2022) – care combina o gama larga de servicii, produse si functii cripto centrate de obicei in jurul functionarii unei platforme de tranzactionare. Astfel, potrivit raportului, turbulentele de pe pietele cripto de anul trecut, cand FTX s-a prabusit, evidentiaza modul in care firmele cripto „multifunctionale”, care combina tranzactionarea si alte activitati, pot exacerba vulnerabilitatile sistemului financiar global. Acestea sunt similare cu cele gasite in finantele traditionale, inclusiv levierul, nepotrivirile de lichiditate, vulnerabilitatile tehnologice si operationale, arata FSB intr-un comunicat publicat pe pagina web a institutiei.

FSB evidentiaza riscurile care decurg din "lipsa unor controale eficiente”

"MCI-urile care ofera programe de investitii utilizatorilor lor, emit active cripto proprii sau opereaza vehicule de investitii si capital de risc pot fi, de asemenea, expuse crizelor de lichiditatate. Aceste vulnerabilitati sunt amplificate si mai mult de lipsa unor controale eficiente, de exemplu, cadrele de guvernanta si managementul riscurilor; transparenta operationala, cu raportari inconsistente sau fara raportari si prin conflicte de interese. Exista, de asemenea, vulnerabilitati suplimentare care decurg din centralitatea MCI-urilor in ecosistemul cripto-active si din concentrarea si puterea lor de piata”, se arata in comunicat.

Implicatiile privind stabilitatea financiara din esecul unui MCI vor depinde de implementarea si aplicarea efectiva a reglementarilor cuprinzatoare si consecvente pentru pietele cripto-active la nivel global. Pot fi necesare eforturi suplimentare pentru a imbunatati cooperarea transfrontaliera si schimbul de informatii si pentru a aborda lacunele de reglementare, precizeaza FSB.

Raportul noteaza ca, desi amenintarea la adresa stabilitatii financiare globale si a economiei reale din cauza esecului unui MCI pare limitata in prezent, raman lacune semnificative privind colectarea de informatii. Inchiderea sau esecul catorva banci „prietenoase cu activele cripto” la inceputul acestui an evidentiaza riscurile derivate din cresterea interconexiunii cu sistemul financiar traditional.

Cadrul de reglementare global pentru active cripto, aprobat de G20 in septembrie

Implicatiile asupra stabilitatii financiare – atat la nivel de jurisdictie individuala, cat si la nivel global – depind de modul in care se dezvolta sectorul cripto-activelor, de modul in care rolul MCI-urilor se schimba in cadrul sectorului, de masura in care MCI-urile isi extind legaturile cu finantele traditionale si de implementarea si aplicarea efectiva. de reglementari cuprinzatoare si consecvente pentru pietele cripto-active la nivel global, noteaza FSB.

Reamintim ca in iulie 2018, FSB a publicat un cadru de monitorizare care stabileste canalele de transmisie pe care FSB le-ar folosi pentru a monitoriza implicatiile asupra stabilitatii financiare ale pietelor cripto, ca parte a evaluarii sale continue a vulnerabilitatilor din sistemul financiar. Aceasta a fost urmata, in februarie 2022, de o evaluare a riscurilor pentru stabilitatea financiara derivate din sectorul cripto, care analizeaza evolutiile si vulnerabilitatile asociate pietelor cripto, inclusiv stablecoins si finantelor descentralizate (DeFi).

Asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor, FSB a finalizat un cadru de reglementare global pentru cripto-active, care a fost aprobat de G20 la Summitul din septembrie 2023. Recomandarile vizeaza autoritatile de reglementare, cooperarea transfrontaliera, guvernanta, gestionarea riscurilor, colectare de date, divulgare de informatii, risc sistemic si intermediari multifunctionali.

FSB coordoneaza la nivel international activitatea autoritatilor financiare nationale si a organismelor internationale de stabilire a standardelor. Consiliul reuneste autoritatile nationale responsabile de stabilitatea financiara din 24 de tari si jurisdictii, institutii financiare internationale, grupuri internationale specifice sectorului de autoritati de reglementare si supraveghere si comitete de experti ai bancilor centrale. De asemenea, FSB desfasoara activitati de informare cu alte aproximativ 70 de jurisdictii prin intermediul celor sase grupuri consultative regionale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani