Grid star
criptomonede

EVENIMENT ISTORIC PENTRU RETEAUA ETHEREUM – Dezvoltatorii au reusit sa proceseze peste 2,2 milioane de tranzactii prin protocolul Proof of Stake (PoS)

Tranzitia mult asteptata a retelei Ethereum de la mecanismul de consens Proof of Work (PoW) la cel Proof of Stake (PoS) este la un pas de a fi implementata dupa ce dezvoltatorii au lansat primul "shadow fork” al retelei principale. Scopul sau, in pregatirea celei mai importante actualizari a blockchainului, numita "The Merge” (n.r. „Fuziunea”), este acela de a permite dezvoltatorilor sa testeze ipotezele existente cu privire la trecerea reletei la PoS, potrivit Cointelegraph.

Gilda Popa

Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, "The Merge” ar urma sa asigure tranzitia de la mecanismul de validare a tranzactiilor de tip PoW la cel de tip PoS. Ethereum planuieste de ani de zile sa faca aceasta tranzitie, care va reduce semnificativ necesarul de energie pentru tranzactiile din retea, o problema-cheie in cazul criptomonedelor care folosesc protocolul de consens PoW, intre care si Bitcoin. Fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, sustine ca "The Merge” ar trebui sa aiba loc cel tarziu in luna iulie a acestui an, dar datele pentru actualizare au fost amanate de mai multe ori.

Trecerea la un model PoS va aduce un protocol de consens care ii va recompensa pe stakers (n.r. "pariori”, termen folosit deoarece acestia plaseaza "miza” pentru a valida tranzactiile) in locul minerilor si, de asemenea, va face ca blockchain-ul sa fie cu 99% mai eficient din punct de vedere energetic.

Peste 2,2 milioane de tranzactii au fost deja procesate prin intermediul "shadow fork”

Dezvoltatorul Fundatiei Ethereum, Marius van der Wijden, a confirmat luni, 11 aprilie, ca testarea PoS este in curs.

"Astazi va fi primul shadow fork (n.r. lant secundar din umbra) a retelei principale. Suntem la aproximativ 690 de blocuri (~2 ore) distanta de TTD”, a scris el pe Twitter.

Prin verificarea starii retelelor de testare existente, ipotezele dezvoltatorului Ethereum privind sincronizarea si timpul de constructie a blocului pot fi testate la stres. "Shadow fork” ramane conectata la ceea ce criptoentuziastii numesc "lantul canonic” Ethereum (reteaua principala), ceea ce inseamna ca unele tranzactii vor aparea pe ambele lanturi.

Potrivit dezvoltatorului, peste 2.231.000 de tranzactii au fost deja procesate prin intermediul "shadow fork”. De asemenea, acesta are peste 1 milion de adrese de portofel inregistrate si peste 14,5 milioane de blocuri, fiecare cu un timp de procesare de 13,1 secunde.

Van Der Wijden, un alt dezvoltator al Fundatiei Ethereum, a numit shadow fork un "eveniment istoric”. Intre timp, dezvoltatorul Tim Beiko afirma ca succesul acestei furcaturi este cheia pentru determinarea datei fuziunii efective.

Mai multe alte evenimente de testare pentru fuziunea Ethereum s-au desfasurat deja cu succes. De exemplu, primele verificari pe reteaua de testare Kiln aua decurs cu succes la mijlocul lunii martie, asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor. Klin este reteaua de testare finala pentru Ethereum 2.0 inainte de fuziunea reala.

Diferentele cheie dintre mecanismul de consens PoW si cel PoS

Proof of Work (PoW) este cel mai comun protocol de consens folosit de 370 de monede virtuale, inclusiv Bitcoin. PoW foloseste principiul minarii pentru a obtine un consens cu privire la validarea tranzactiilor. Astfel, orice miner rezolva primul algoritmul sau mineaza un bloc al monedei poate actualiza blockchain-ul cu o tranzactie verificata si castiga un cripto pentru rezolvarea puzzle-ului. Aici, fiecare miner actioneaza ca un nod de retea, care verifica tranzactiile pe fiecare bloc. Se numeste Proof of Work, deoarece se foloseste o utilizare intensa a puterii de calcul, ceea ce este, de asemenea, problema sa majora, aceasta fiind cea mai frecventa critica adusa retelei Bitcoin.

In schimb, PoW este foarte sigur si este consolidat pe masura ce mai multi mineri se alatura retelei, insa i se reproseaza probleme de scalabilitate, comisioane mari de tranzactie, pe langa incapacitatea de a suporta trafic mare de utilizatori.

Proof of Stake (PoS) nu implica rezolvarea de probleme matematice pentru a extrage monede noi, ci foloseste miza. Staking inseamna blocarea cripto monedelor deja detinute de persoane din cadrul retelei pentru a castiga monede noi. PoS rezolva problema de scalabilitate si este ecologic, spre deosebire de PoW. Cei care detin mai putine monede vor avea o putere mai mica de exploatare si validare a tranzactiilor pe blockchain. Totusi, dezavantajul PoS este ca incurajeaza acumularea de monede virtuale, mai degraba decat cheltuielile. Ethereum isi propune sa treaca la acest model in upgrade-ul sau Ethereum 2.0. Cardano si Polkadot il folosesc deja.

Astfel, dupa "Fuziune”, reteaua Ethereum va inceta sa mai foloseasca milioane de servere puternice pentru a valida tranzactii pe blockchain. In schimb, stakerii isi vor putea plasa criptomonedele Ether in portofelele speciale de miza, care vor fi folosite pentru a valida tranzactii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani