Grid star
criptomonede

RAZBOI TOTAL INTRE FOSTII PARTENERI DE AFACERI IN SCANDALUL FTX - Bankman-Fried pledeaza nevinovat in instanta din New York dupa ce Gary Wang si Caroline Ellison au admis vinovatia si coopereaza cu procurorii federali

Fondatorul si fostul CEO al bursei cripto FTX, Sam Bankman-Fried (foto centru), a pledat nevinovat marti, 3 ianuarie 2023, in instanta federala din New York, pentru opt acuzatii legate de falimentul companiei sale si al fondului speculativ Alameda Research, transmite CNBC. Procesul FTX se anunta a fi o batalie acerba intre fostii parteneri de afaceri, in contextul in care, asa cum a relatat Lumea Banilor in decembrie, Gary Wang co-fondatorul FTX si Caroline Ellison fost CEO al Alameda – au pledat vinovati de multiple acuzatii penale si coopereaza cu procurorii federali.

Gilda Popa

Bankman-Fried a sosit la tribunal intr-un SUV negru si a fost inconjurat de camere de filmare. Aglomeratia a fost atat de mare, incat mama lui Bankman-Fried, Barbara Fried, nu a putut sa iasa din vehicul si a alunecat pe trotuarul ud, in timp ce cameramanii se buluceau sa surprinda imagini cu protagonistul celui mai mare scandal al anului 2022 in SUA.

Bankman-Fried a fost transportat de securitate prin multime si in tribunal in cateva clipe, iar fotografii s-au straduit sa ii faca loc. Judecatorul a stabilit termen pentru 2 octombrie.

Autoritatile l-au acuzat pe Bankman-Fried ca a furat fondurile clientilor de la FTX pentru a acoperi imprumuturile luate de Alameda Research, fondul cripto speculativ afiliat FTX. De asemenea, ei spun ca a folosit acele fonduri pentru a face investitii in alte companii si pentru a dona campaniilor politicienilor din ambele partide pentru a influenta politicile publice.

Antreprenorul in varsta de 30 de ani a fost trimis in judecata marti la un tribunal federal din Manhattan, un district al New York-ului. Mark Cohen, avocatul lui Bankman, a depus pledoaria in care sustine nevinovatia clientului sau pentru toate capetele de acuzare. Bankman-Fried a fost eliberat luna trecuta pe o cautiune de 250 de milioane de dolari.

Razboi total intre fosti iubiti si fosti parteneri de afaceri

In declaratiile publice dupa depunerea de faliment a FTX in noiembrie, Bankman-Fried a insistat ca nu a comis frauda si nu stia ca fondurile clientilor erau utilizate necorespunzator.

Pe de alta parte, Caroline Ellison, fosta sa iubita, care ocupa pozitia de fost CEO al Alameda la momentul presupusei fraude, le-a spus procurorilor federali ca a cazut de acord cu Bankman-Fried sa ascunda investitorilor, creditorilor si clientilor FTX ca fondul speculativ Alameda poate imprumuta sume nelimitate de la FTX, potrivit unei transcrieri a audierii, care a fost desigilata vineri, 23 decembrie 2022.

Cei doi directori seniori ai afacerilor cripto ale Bankman-Fried – Gary Wang, co-fondatorul FTX, si Caroline Ellison, care a fost CEO al Alameda – au pledat vinovati de multiple acuzatii penale si coopereaza cu procurorii federali.

Am pregatit anumite bilanturi trimestriale care ascundeau amploarea imprumuturilor Alameda si imprumuturile de miliarde de dolari pe care Alameda le-a acordat directorilor FTX si partilor afiliate”, a declarat la acel moment Ellison judecatorului de district Ronnie Abrams din tribunalul federal din Manhattan, potrivit transcrierii.

Ellison a spus instantei ca, atunci cand investitorii, in iunie 2022, au cerut restituirea imprumuturilor pe care le-au acordat Alameda, ea a convenit cu altii sa imprumute miliarde de dolari din fondurile clientilor FTX pentru a le rambursa, stiind faptul ca respectivii clienti nu cunosteau aranjamentul.

Mutarea care l-a avantajat pe Bankman-Fried inaintea audierii din 3 ianuarie

Interesant este ca, la cateva zile inainte de audierea din instanta federala din SUA, Comisia pentru Valori Mobiliare din Bahamas (SCB) a anuntat in 29 decembrie ca a preluat controlul asupra activelor digitale in valoare de 3,5 miliarde de dolari ale bursei cripto FTX Digital Markets inca din 12 noiembrie, imediat dupa ce compania a intrat in procedura de faliment. Potrivit comunicatului institutiei, decizia a fost luata chiar la sfatul fondatorului si fostului CEO al FTX, Bankman-Fried , care a avertizat Comisia cu privire la riscul de „risipire iminenta” a banilor clientilor.

Pe baza informatiilor furnizate de Sam Bankman-Fried Comisiei cu privire la atacurile cibernetice care a avut loc pe sistemele FTXDM (n.r. pe 11 noiembrie 2022, imediat dupa declansarea procedurii de faliment), in contextul accesului restrictionat al angajatilor FTXDM la AWS-ul sau sistemele FTX, precum si pe baza altor informatii disponibile, Comisia a stabilit ca exista un risc semnificativ de disipare iminenta a activelor digitale aflate in custodia sau controlul FTXDM, cu riscul de a crea un prejudiciu companiei, clientilor si creditorilor”, au transmis intr-un comunicat autoritatile din Bahamas la acel moment.

Bankman-Fried, fost miliardar si vazut, pana de curand ca unul dintre antreprenorii cei mai respectati din industria cripto, a fost acuzat luna trecuta pentru doua acuzatii de frauda electronica si sase capete de acuzatie de conspiratie pentru rolul sau in ceea ce un procuror federal a numit „o frauda de proportii epice”.

Frauda de miliarde dolari in scandalul FTX

Bankman-Fried a fost pus sub acuzare la tribunalul federal din New York pe 9 decembrie si a fost arestat de fortele de ordine din Bahamas la cererea procurorilor americani pe 12 decembrie. Fostul miliardar s-a intors in SUA din Bahamas pe 21 decembrie, iar a doua zi a fost eliberat pe o cautiune de 250 de milioane de dolari, garantata cu casa familiei sale din California.

Procurorii federali au anuntat, de asemenea, lansarea unui nou grup operativ pentru recuperarea activelor victimelor, ca parte a unei investigatii in curs referitoare la Bankman-Fried si prabusirea FTX.

Districtul de Sud din New York lucreaza non-stop pentru a raspunde la implozia FTX”, a declarat procurorul american Damian Williams, citat de CNBC.

Procuratura SUA a sustinut ca Bankman-Fried a folosit active ale clientilor in valoare de 8 miliarde de dolari pentru achizitii imobiliare extravagante si proiecte vanitoase, inclusiv drepturi de denumire a stadioanelor si donatii politice de ordinul milioanelor de dolari. Procurorii federali au construit rechizitoriul impotriva lui Bankman-Fried cu o viteza neobisnuita, facand acuzatiile penale impotriva tanarului de 30 de ani in cateva saptamani.

Acuzatiile federale au venit alaturi de plangeri de la Commodity Futures Trading Commission si de la Securities and Exchange Commission-SEC (Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare).

Un alt fost director FTX, Ryan Salame, se pare ca a alertat pentru prima data autoritatile de reglementare despre presupuse fapte gresite in interiorul FTX. Salame, un fost co-CEO la FTX, a semnalat ”posibila manipulare gresita a activelor clientilor” autoritatilor de reglementare din Bahamas, cu doua zile inainte ca bursa cripto sa depuna cerere de protectie in caz de faliment, potrivit unui dosar al Comisiei de Valori Mobiliare din Bahamas.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani