Grid star
criptomonede

CUBA AUTORIZEAZA TRANZACTIILE CU CRIPTOMONEDE – Popularitatea Bitcoin in randul cubanezilor creste pe fondul inaspririi embargoului impus de SUA

Banca Centrala din Cuba a emis o rezolutie pentru reglementarea utilizarii activelor criptografice in tranzactiile comerciale si acordarea de licente pentru furnizorii de servicii din acel sector. Noile reguli intra in vigoare din 15 august si vin pe fondul cresterii utilizarii criptomonedelor in aceasta tara.

Popularitatea activelor cripto a crescut in randul cubanezilor cu cunostinte tehnologice, deoarece utilizarea dolarilor a fost restrictionata, in parte din cauza regulilor de embargou inasprite impuse de fostul presedinte Donald Trump, noteaza euronews.com.

Intr-o rezolutie publicata joi, 26 august, Banca Centrala Cubaneza (BCC) a declarat ca poate autoriza, din motive de interes socio-economic, utilizarea anumitor active criptografice in tranzactii comerciale si licentierea furnizorilor de servicii de tranzactionare a activelor cripto, pentru operatiuni legate de finantare, exchange si stocare sau plata, potrivit coindesk.com.

Institutiile financiare si alte entitati juridice pot utiliza active virtuale numai intre ele si cu persoane fizice pentru a efectua operatiuni monetare si comerciale, precum si tranzactii de schimb si swap, inclusiv pentru a-si onora obligatiile pecuniare.” , se arata in comunicatul BCC

Toate cele de mai sus se pot face daca sunt autorizate de Banca Centrala, au adaugat reprezentantii institutiei.

BCC a detaliat ca un activ virtual este definit ca „reprezentarea digitala a valorii care poate fi tranzactionata sau transferata digital si utilizata pentru plati sau investitii”.

BCC a clarificat, de asemenea, ca „persoanele isi asuma riscurile si obligatiile civile si penale derivate din operarea cu active virtuale si furnizori de servicii care opereaza in afara sistemului bancar si financiar, chiar daca tranzactiile cu active virtuale intre aceste persoane nu sunt interzise”.

Aproximativ 10.000 de cubanezi folosesc Bitcoin

Programatorul Erich Garcia, un expert local in criptomonede, a declarat pentru euronews.com ca unii cubanezi folosesc deja active cripto, adesea prin intermediul cardurilor cadou, pentru achizitii online.

Potrivit estimarilor neoficiale, aproximativ 10.000 de cubanezi folosesc Bitcoin, care este una dintre cele mai utilizate criptomonede din tara.

In luna mai, presedintele Miguel Diaz-Canel a declarat ca guvernul sau analizeaza oportunitatea utilizarii criptomonedelor in operatiunile economice ale tarii, al carei PIB a scazut cu 11% in 2020 din cauza inaspririi embargoului SUA si a impactului COVID- 19.

Agentiile guvernamentale din Cuba au restrictii la utilizarea activelor cripto

Rezolutia BCC mai prevede ca agentiile guvernamentale trebuie sa se abtina de la utilizarea activelor cripto in tranzactii, cu exceptia cazurilor autorizate de Banca Centrala a Cubei.

Potrivit BCC, chiar si atunci cand astfel de active si furnizorii de astfel de servicii de tranzactionare cripto functioneaza in afara sistemului bancar si financiar, gestionarea acestora implica riscuri pentru politica monetara si stabilitatea financiara, datorita volatilitatii ridicate care le caracterizeaza si a utilizarii lor in retelele de date din spatiul cibernetic.

BCC a mai precizat ca in general criptomonedele implica riscuri de a fi utilizate pentru finantarea activitatilor infractionale, avand in vedere anonimatul excesiv al utilizatorilor inregistrati in astfel de retele si al tranzactiilor derivate din utilizarea acestora.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani