Grid star
criptomonede

LOVITURA DE TEATRU IN DOSARUL BANKMAN-FRIED – Fostul CEO al FTX a ajuns in custodia autoritatilor din New York dupa ce a cerut voluntar extradarea. Avocatul lui El Chapo: Ar putea indica un deal cu procurorii

Fondatorul si fostul CEO al platformei de tranzactionare cripto FTX, Sam Bankman-Fried (foto centru), arestat saptamana trecuta sub acuzatia ca a furat miliarde de dolari de la clienti, a fost transferat miercuri noapte in custodia SUA, dupa ce instanta din Bahamas a aprobat solicitarea sa de "a renunta la dreptul sau la proceduri oficiale de extradare”. El a fost transportat cu avionul la New York, insotit de ofiteri federali, si se va prezenta la tribunalul federal de district pentru a da declaratii cu privire la acuzatiile penale legate de prabusirea bursei cripto. In urma deciziei neasteptate a fostului CEO al FTX, in presa americana se vehiculeaza varianta unei posibile intelegeri cu procurorii americani.

Gilda Popa

Avocatul lui Bankman-Fried din Bahamas a citit, miercuri dimineata, o declaratie pe propria raspundere in instanta, in care fostul CEO al FTX arata ca a consimtit la extradarea sa si spune ca are "dorinta de a face declaratii relevante pentru clientii sai”.

Bankman-Fried a admis in fata judecatorului Shaka Serville din Bahamas ca declaratia pe propria raspundere este a lui si reprezinta dorintele sale.

"Da, doresc sa renunt la dreptul meu cu privire la proceduri oficiale de extradare”, a declarat fostul CEO si fondatorul FTX in instanta.

Avocatul sau din Bahamas, Jerone Roberts, a spus ca motivele clientului sau sunt clare, adaugand ca Bankman-Fried "este nerabdator sa plece” si a cerut sa fie transportat in SUA. Fostul multimiliardar a ajuns in New York in cursul noptii de miercuri spre joi, fiind preluat in custodia autoritatilor din SUA.

Situatia a generat comentarii in presa americana. Wall Street Journal a cerut lamuriri avocatilor specializati in proceduri de extradare cu privire la neasteptata decizie a lui Bankman Fried de a solicita urgentarea procedurii de transfer in Statele Unite.

Avocatul lui Chapo: Extradarea voluntara ar putea indica un acord de cooperare cu autoritatile din SUA

Nu este neobisnuit ca un inculpat sa consimta la extradare, au precizat avocatii, citati de Wall Street Journal (WSJ). Inculpatii pot decide sa accepte acest lucru ca sa pledeze pentru eliberarea pe cautiune sau pentru clementa la pronuntarea sentintei.

Jeffrey Lichtman, un avocat care l-a reprezentat si pe faimosul lord al drogurilor Joaquin "El Chapo” Guzman, a declarat ca inculpatii renunta adesea la drepturile prevazute de procedura oficiala de extradare daca intentioneaza sa coopereze cu autoritatile federale in ancheta sau sa depuna o pledoarie. Inculpatii pot coopera nu numai impotriva altor persoane, ci si pentru a ajuta procurorii sa stabileasca unde se afla bunurile, a spus el.

"Nu renunti la extradare (n.r. la drepturile aferente procedurilor oficiale de extradare) daca doresti sa lupti in dosarul tau pana la moarte. Daca a renuntat repede la asta, inseamna ca le-a spus avocatilor sai: 'Fie ma aduceti acolo sa cooperez (n.r. in SUA), fie aduceti-mi cel mai bun deal (n.r. cu procurorii) pe care il puteti obtine' a afirmat pentru WSJ avocatul Jeffrey Lichtman, care a reprezentat clienti implicati in procedurile de extradare, inclusiv pe baronul drogurilor Joaquin "El Chapo” Guzman, care a fost condamnat pana la urma.

Avocatii apararii au discutat cu procurorii si despre un acord de cautiune care i-ar permite Bankman-Fried sa fie eliberat in asteptarea procesului, potrivit unor surse citate de WSJ, dar decizia finala cu privire la acceptarea cautiunii este la latitudinea judecatorului.

Fostul CEO al FTX a decis peste noapte sa accepte transferul rapid in SUA

Fostul director executiv al FTX a fost detinut intr-o inchisoare din Bahamas de la arestarea sa saptamana trecuta, sub acuzatia ca a furat miliarde de dolari de la clienti, in timp ce a indus in eroare creditorii si investitorii.

Procurorii federali din Districtul de Sud din New York au formulat opt capete de acuzare impotriva lui Bankman-Fried, in varsta de 30 de ani, intre care frauda, conspiratie si infractiuni de spalare de bani.

Intreaga procedura de extradare a fost incetinita de ceea ce "parea a fi o diferenta de opinii intre avocatul sau local si avocatii sai din SUA”, noteaza WSJ.

In week-end, surse apropiate anchetei au afirmat ca Bankman-Fried planuia sa-si dea acordul pentru extradarea in SUA, desi au avertizat ca planurile lui sunt in continua schimbare. In timpul unei audieri de luni, 19 decembrie, Jerone Roberts a parut sa fie in dezacord cu echipa de avocati din SUA a lui Bankman-Fried si i-a spus unui judecator ca nu stie motivul procedurii.

Ulterior, tot in cursul zilei de luni, Bankman-Fried a anuntat ca este de acord cu extradarea dupa ce a vorbit atat cu avocatul din Bahamas, cat si cu avocatii sai din SUA la o conferinta telefonica.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani