Grid star
criptomonede

SEFUL BINANCE VREA SA CEDEZE PACHETUL MAJORITAR AL BURSEI CRIPTO - Changpeng Zhao cauta solutii pentru a salva compania din „tirul incrucisat” al autoritatilor federale din SUA

Binance.US si fondatorul sau Changpeng Zhao (CZ) (foto) cauta modalitati de a-si reduce participatia in companie, care se confrunta cu un val de acuzatii formulate de autoritatile federale din Statele Unite, potrivit unor informatii obtinute pe surse de publicatia The Information. Conducerea bursei cripto se teme ca, in conditiile in care CZ va ramane actionar majoritar, compania nu va putea obtine licentele necesare pentru a functiona in Statele Unite.

Gilda Popa

CZ, executivul si co-fondatorul bursei cripto a incercat sa-si reduca participatia la bursa din SUA inca din vara anului trecut, potrivit dezvaluirilor publicate joi, 11 mai, de The Information, care a citat persoane apropiate factorilor de decizie din Binance.

Aceste demersuri vin in contextul in care Binance si Changpeng Zhao au fost supuse unui control intens din partea autoritatilor federale de reglementare din Statele Unite in ultimul an.

Lumea Banilor a relatat in martie ca bursa cripto s-a confruntat cu probleme de lichiditate dupa ce utilizatorii Binance au retras sute de milioane dolari in criptomonede, in urma stirii ca autoritatile de reglementare din SUA au dat in judecata compania si pe fondatorul sau, CZ. U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) a acuzat compania ca a oferit cu buna stiinta produse cripto derivate neinregistrate in SUA, incalcand intentionat legile federale.

Ca raspuns aceste acuzatii, Binance a sustinut ca activeaza in conformitatea cu reglementarile, precizand ca a implementat o abordare robusta cu „trei linii de aparare a riscului si conformitatii”.

Binance se confrunta cu numeroase acuzatii ale autoritatilor federale

Stirile proaste pentru Binance nu s-au oprit aici. La circa o luna de la mediatizarea procesului intentat de CFTC, Bloomberg a dezvaluit ca Divizia de securitate nationala a Departamentului de Justitie al SUA (DOJ) desfasoara o ancheta pentru a stabili daca Binance le-a permis clientilor rusi sa tranzactioneze pe platforma sa cripto, incalcand sanctiunile. Lumea Banilor a dezvoltat acest subiect aici.

Valul de acuzatii din partea autoritatilor SUA cu care se confrunta bursa cripto i-a determinat pe sefii Binance sa caute modalitati de a reduce participatia si influenta CZ asupra companiei. Demersurile sunt initiate pe fondul ingrijorarilor ca platforma cripto ar putea sa nu poata achizitiona anumite licente de reglementare atata timp cat CZ ramane actionarul majoritar, au precizat sursele citate de The Information.

Cointelegraph a contactat Binance, care nu a comentat chestiunea legata de Binance.US si Changpeng Zhao in calitate de actionar individual si majoritar al bursei din SUA.

Cine este Zhao co-fondatorul celei mai mari burse cripto din lume

Zhao s-a nascut in China inainte de a se muta in Canada in 1989, cand avea 12 ani, la doua luni dupa represiunea din Piata Tiananmen impotriva protestatarilor pro-democratie. Magnatul, cunoscut de personalul sau si de adeptii online sub initialele CZ, a strabatut globul in cautarea succesului, lucrand in Tokyo si New York inainte de a se muta la Shanghai, unde a intrat in industria cripto si a fondat Binance in 2017.

Binance a devenit extrem de rapid cea mai mare bursa cripto din lume- in decurs de sase luni - si acum reprezinta aproximativ 60% din volumele globale de tranzactionare cripto, potrivit companiei de cercetare CryptoCompare. Zhao a pastrat un control strans asupra Binance inca din primele sale zile, ca un lider puternic angajat sa pastreze secretul, si concentrat pe dominarea pietei.

Zhao nu raspunde nimanui in afara de el insusi”, a scris CFTC in plangerea sa inaintata instantei in martie, acuzandu-l ca a incalcat cu buna stiinta legile federale ale SUA, oferind produse cripto neinregistrate. Zhao a pazit indeaproape si informatii despre finantele Binance.

Binance ar fi procesat in 2022 tranzactii cripto in valoare de peste 22.000 miliarde dolari

O analiza Reuters de anul trecut a dosarelor corporative ale Binance a aratat ca nucleul afacerii – gigantul schimb Binance.com care a procesat tranzactii in valoare de peste 22 de trilioane de dolari anul trecut – este in mare parte ascuns publicului.

In 2023, bursa cripto are peste 120 de milioane de utilizatori inregistrati in intreaga lume si un volum de tranzactionare mai mare decat orice alta platforma de criptomonede (cu o marja semnificativa).

Averea de miliarde de dolari cu care este „creditat” CZ (46 de ani) in presa de business se datoreaza detinerii sale de 90% din actiunile Binance, noteaza news.coincu.com. Cu toate acestea, seful bursei cripto nu se considera bogat si stie bine ca banii lui exista doar in topurile publicate de ziare.

Sunt numere ireale”, a spus el.

De altfel, amploarea averii personale a lui Zhao este neclara. In septembrie, el a scris pe Twitter ca o estimare Forbes a averii sale la 17,4 miliarde de dolari era o „opinie subiectiva”. La inceputul lunii mai, Forbes estima ca averea lui CZ a scazut, de la circa 65 miliarde dolari in 2022 la 10,5 miliarde dolari in 2023.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani