Grid star
criptomonede

WORLDCOIN, CRIPTOMONEDA LANSATA DE FONDATORUL OPEN AI, CRESTE RAPID DUPA LANSARE – Activul digital a castigat aproape 30% in valoare la mai putin de 24 de ore de la listarea pe Binance

Criptomoneda Worldcoin (WLD), un proiect fondat de Sam Altman – CEO-ul OpenAI (foto), este listata pe patru dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume: Binance, Huobi, OKEX si Bybit. Activul digital castiga rapid in popularitate, dupa ce a atras in mai 2023 investitii de 115 milioane de dolari de la fondurile Blockchain Capital si 16z, asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor.

Gilda Popa

Capitalizarea totala a Worldcoin este de 10 miliarde de token-uri, cu un aprovizionare de circulatie de 104 de milioane. In faza de pre-lansare, dezvoltatorii proiectului au anuntat ca orice persoana poate obtine 25 de tokenuri Worldcoin in urma scanarii irisului, iar, pana la finalul lunii mai, circa 2 milioane de oameni detineau deja acest token. Odata cu listarea de luni, 24 iulie, a Worldcoin pe platformele de exchange cripto Binance, Huobi, OKEX si Bybit, atat investitorii de retail, cat si dezvoltatorii proiectului, se asteapta ca tranzactionarea si lichiditatea criptomonedei sa creasca considerabil.

Worldcoin se tranzactioneaza marti, 25 iulie, pe Binance, cea mai mare bursa cripto la nivel global, cu 2,12 dolari (WLD/USD), cu o capitalizare de piata curenta de 229,6 milioane dolari, potrivit informatiilor disponibile pe binance.com. Pretul WLD a scazut cu 18.25% in ultimele 24 de ore (de luni dupa amiaza pana marti dupa amiaza), insa este in continuare pe plus cu 27,8% in raport cu momentul lansarii.

Utilizatorii care si-au scanat irisul in aplicatie au primit 25 WLD gratuit

O data cu lansarea WLD, utilizatorii care si-au scanat irisul pe aplicatia disponibila pe site-ul proiectului vor putea revendica pana la 25 de criptomonede gratuite. Compania a descris acest tip de identificare ca pe „un pasaport digital”, pentru a dovedi ca detinatorul sau este un om real, nu un bot AI.

Compania din spatele Worldcoin este Tools for Humanity, fondata de Sam Altman, cu sediul in San Francisco si Berlin. Proiectul are deja 2 milioane de utilizatori din perioada beta, iar o data cu lansarea de luni Worldcoin extinde isi operatiunile in 35 de orase din 20 de tari.

Potrivit „cartii albe” a proiectului cripto, World ID-urile – care utilizeaza date biometrice pentru logarea utilizatorului - vor fi necesare in era chatbot-urilor generative bazate pe Inteligenta Artificiala (AI), cum ar fi ChatGPT, care produc un limbaj extrem de asemanator cu cel uman. Astfel, ID-urile bazate pe date biometrice ar putea fi folosite pentru a face diferenta dintre oamenii reali si robotii AI online. Blockchain-urile pot stoca ID-urile mondiale intr-un mod care pastreaza confidentialitatea si nu pot fi controlate sau oprite de nicio entitate, a declarat cofondatorul Alex Blania, pentru Reuters.

De asemenea, Sam Altman a declarat ca Worldcoin poate ajuta, de asemenea, la abordarea modului in care economia va fi remodelata de AI generativa.

Oamenii vor fi dublati in aproape toate activitatile online de AI, ceea ce va avea implicatii economice masive”, a spus el.

Criptomoneda s-a confruntat insa cu critici din cauza riscurilor percepute in materie de confidentialitate, dat fiind modalitatea neobisnuita de a identifica persoanele care detin activul digital, pe baza datelor biometrice, noteaza Reuters.

Cine este Sam Altman, fondatorul Worldcoin

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, care a fondat Worldcoin, este un nume de marca in industria tehnologica. Altman este cel care a condus Y Combinator, cunoscut pentru sprijinirea unor startup-uri de succes cum ar fi Airbnb si Dropbox, inainte de a deveni CEO al OpenAI, un lider in domeniul inteligentei artificiale.

Altman, in varsta de 37 de ani, este cel care a creat „robotul conversational” ChatGPT. Antreprenorul american a devenit cunoscut in lumea tehnologiei in 2005, cand a lansat, in Silicon Valley, Loopt, o solutie prin care utilizatorii de smartphone-uri isi comunicau localizarea catre prieteni.

Pe atunci, Altman, care a studiat IT la Universitatea Stanford, una dintre universitatile prestigioase din SUA, tocmai renuntase la facultate pentru a-si lansa propriul business. Noua ani mai tarziu, in 2014, el s-a intors la Universitate, dar nu ca student, ci ca profesor asociat, si a tinut un curs despre „Cum sa-ti deschizi un startup”.

In 2012, antreprenorul s-a hotarat sa vanda compania Loopt pentru 43 de milioane de dolari catre Green Dot Corporation, potrivit Wikipedia. Sam Altman s-a alaturat in 2011 unuia dintre cele mai productive incubatoare de afaceri din lume, Y Combinator si la doar 3 ani distanta, in 2014, a fost numit presedinte al YC.

In 2019, Altman a demisionat din functia de presedinte al Y Combinator pentru a se ocupa pe OpenAI, startup-ul pe care l-a lansat in 2015 alaturi de Elon Musk si alti antreprenori. Musk a parasit OpenAI in 2019 pentru ca nu s-a inteles cu asociatii asupra planurilor de dezvoltare, dar Sam Altman a ramas la conducerea startup-ului, ocupand functia de CEO.

Startup-ul a lansat in noiembrie 2022 „robotul” software ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), devenit celebru in intreaga lume pentru capacitatea sa de a automatiza atat conversatia la nivel aproape uman, cat si o serie de taskuri de programare, design, finante, contabilitate si asa mai departe din sfera profesionala.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani