Grid star
criptomonede

"LUPUL DE PE WALL STREET” PARIAZA PE BITCOIN IN PLINA IARNA CRIPTO – Ce sfaturi are brokerul care l-a inspirat pe Scorsese pentru investitorii cripto

Jordan Belfort - brokerul a carui poveste tumultoasa a inspirat filmul lui Martin Scorsese "The Wolf of Wall Street” - a reevaluat opinia sa initiala despre Bitcoin, dupa ce a urmarit cu atentie, vreme de ani de zile, piata cripto. Daca in 2018 el spunea ca "regele criptomonedelor” si-a sustinut ascensiunea pe teoria "Great Fools” (n.r. "marilor fraieri”), in cel mai recent interviu al sau a admis ca "matematica” din spatele Bitcoin face ca activul digital sa fie o "mana de diamant” pentru hodlerii cu un orizont de asteptare de minim 3 ani.

Gilda Popa

Belfort a devenit celebru dupa ce legendarul regizor Martin Scorsese a ecranizat, in 2013, una dintra cartile pe care le-a scris dupa un scurt timp petrecut in inchisoare. Personajul sau a fost interpretat de Leonardo DiCaprio, in rolul memorabil din filmul "The Wolf of Wall Street” ("Lupul de pe Wall Street”). Povestea brokerului care s-a imbogatit promovand asa-numitele "penny stocks”, pentru a le creste artificial valoarea si a le vinde la preturi supraevaluate investitorilor, a devenit sinonima cu termenul "pump and dumps” - un fenomen care a contaminat la acel moment bursele clasice. Acelasi termen "pump and dumps” poate fi folosit in prezent inclusiv pentru a descrie tokenurile asociate proiectelor cripto care cresc peste noapte, pentru a se prabusi la fel de brusc. (foto 1)

Bitcoin, un "depozit de valoare pe termen lung”

Cu aceasta experienta in spate, Jordan Belfort spune, in interviul acordat pentru Yahoo Finance ca ar fi "socat” daca detinerea Bitcoin timp de 3-5 ani nu se dovedeste a fi o strategie de investitii profitabila. El a facut referire la oferta limitata de codul-sursa al Bitcoin la 21 de milioane de monede, sustinand ca, pe masura ce inflatia continua sa creasca, activul digital va "incepe sa se tranzactioneze mai mult ca un depozit de valoare si mai putin ca un activ”.

"Daca iei un orizont de trei sau poate cinci ani, as fi socat daca nu ai face bani, deoarece elementele fundamentale ale bitcoinului sunt cu adevarat puternice”, a declarat Jordan Belfort

Belfort, care in prezent este coach, consilier financiar si sustine numeroase conferinte pe teme legate de investitii, i-a sfatuit pe utilizatorii de criptomonede sa priveasca Bitcoin ca pe o investitie pe termen lung. In opinia sa, cei care detin activul peste 36 de luni, cel mai probabil, vor obtine niste profituri substantiale.

Insa "Lupul de pe Wall Street” nu a fost de la inceput la fel de optimist in ce priveste perspectivele criptomonedei. In 2018, el a opinat ca Bitcoin se bazeaza pe teoria "Great Fools”, iar investitorii ar trebui sa iasa din ecosistemul sau inainte de a-si pierde toti banii, a relatat la acel moment CNBC.

Din primavara lui 2021, Belfort si-a schimbat total pozitia si a prezis ca activul ar putea ajunge la 100.000 de dolari pana la sfarsitul anului. Ulterior, americanul a opinat ca Bitcoin este inca la inceput, motiv pentru care este normal sa se coreleze cu piete traditionale ca NASDAQ si actiunile tehnologice si sa nu tranzactioneze ca acoperire impotriva inflatiei (similar cu aurul).

Sfaturile "Lupului de pe Wall Street” pentru investitorii cripto

In afara de Bitcoin, Belfort a pariat "cei doi centi” pentru miile de activele digitale care au aparut in ultimii ani pe piata cripto. El a vorbit despre cum ar trebui sa se protejeze oamenii de escrocherii cu criptomonede. In comparatie cu finantele traditionale, sectorul activelor digitale nu are reguli cuprinzatoare, ceea ce explica de ce uneori investitiile "sunt macelarite”.

"In cripto, poti castiga bani pe moment din tranzactionare, dar cand piata e netransparenta – si asta se intampla de fiecare data cand nu exista transparenta - lucrurile se termina intotdeauna prost”, a spus Belfort.

El i-a sfatuit pe investitori sa fie atenti atunci cand au de-a face cu un anumit proiect cripto si sa se documenteze in ce priveste echipa executiva a acestuia. Belfort considera ca un protocol cripto cu proprietari necunoscuti ar trebui considerat o mare ingrijorare.

In cele din urma, el a avertizat oamenii sa verifice utilitatea proiectelor in care doresc sa investeasca. Daca ideea din spatele unei anumite intreprinderi functioneaza mai bine de la un server centralizat (n.r. decat pe blockchain), "probabil ca nu m-as implica”, a spus el.

El a spus ca va fi nevoie de reglementari pentru ca mai multi bani institutionali sa intre in sector, descriind activitatea frauduloasa de pe pietele traditionale ca fiind fragmentata in comparatie cu actiunile tulburi de pe pietele cripto, "unde oamenii sunt macelariti”.

In prezent, Bitcoin a scazut sub nivelul psihologic de 20.000 dolari la valori minime care nu au mai fost atinse din 2017. Ether (ETH), a doua cea mai mare criptomoneda dupa capitalizarea bursiera, se lupta sa pastreze pragul de 1000 dolari, in scadere cu mai mult de 75% in raport cu maximele atinse anul trecut.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani