Grid star
criptomonede

PRIMUL GIGANT CRIPTO CARE IESE DIN INSOLVENTA DUPA FALIMENTUL FTX - Creditorul BlockFi isi anunta clientii cum si cand isi pot recupera fondurile

Creditorul cripto BlockFi a iesit din faliment si a anuntat clientii ca va incepe sa returneze cripto activele clientilor, la 11 luni dupa ce compania a fost nevoita sa ceara insolventa, dupa prabusirea bursei FTX. Unul dintre aspectele cheie ale strategiei post-faliment a BlockFi este urmarirea activelor datorate companiei de catre alte firme. Aceasta include eforturile de recuperare a fondurilor de la entitati precum Three Arrows Capital (3AC) si FTX.

Gilda Popa

BlockFi, cu sediul in Jersey City, New Jersey, va încerca in instanta sa isi recupereze activele de la alte companii aflate in insolventa, inclusiv FTX si Three Arrows Capital. Acest lucru adauga un nivel suplimentar de complexitate cazului FTX, unul dintre cele mai rasunatoare falimente din industria cripto.

Succesul in aceste litigii ar putea creste capacitatea companiei de a face rambursari catre clienti, au precizat reprezentantii BlockFi. De asemenea, compania a estimat in instanta ca acei clienti care aveau conturi Earn purtatoare de dobanda vor primi intre 39,4% si 100% din valoarea in conturile lor, noteaza Reuters. Creditorul cripto a mai anuntat ca retragerile sunt in prezent disponibile pentru aproape toti clientii sai Wallet. Cei cu conturi de dobanda BlockFi si imprumuturi cu amanuntul vor primi fondurile in urmatoarele luni, dar sumele pe care le pot retrage ar putea varia in functie de rezultatul proceselor legate de falimentul FTX, potrivit companiei.

Platforma BlockFi a inceput sa aiba probleme de lichiditate la jumatatea anului 2022, dupa prabusirea monedelor stabile Terra. La acel moment, FTX s-a oferit sa salveze creditorul cripto, oferindu-i o linie de credit de 400 de milioane dolari, insa prabusirea FTX din noiembrie anul trecut a antrenat falimentul BlockFi.

In declaratia de faliment de la acel moment, BlockFi a invocat imprumuturile acordate companiei sora a FTX, Alameda, drept unul dintre motivele prabusirii sale. In paralel, fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, este in prezent judecat pentru frauda in Manhattan.

BlockFi, o gaura financiara de 1,2 miliarde dolari dupa falimentul FTX

Matrix”, un document de 115 pagini publicat in ianuarie 2023 pe site-ul Curtii de Faliment din SUA pentru Districtul Delaware (detalii aici), a dezvaluit ca prabusirea FTX a antrenat pierderi financiare pentru nu mai putin de 9.693.985 de persoane si companii.

Potrivit unui document obtinut la acel moment de CNBC, un total de 415,9 milioane USD din active BlockFi au fost inghetate in conturile FTX, a relatat Lumea Banilor la acel moment. Alte active inghetate in valoare de 831,3 milioane de dolari au fost imprumutate catre Alameda, insumand 1,2 miliarde de dolari pe care BlockFi nu le-a mai putut accesa. Compania cripto a intrat, la randul sau in faliment in noiembrie 2022 si l-a dat in judecata pe Sam Bankman Fried pentru pierderile financiare prin expunerea la Alameda Research.

Documentul in cauza nu cuprinde informatii personale despre utilizatorii BlockFi, insa dezvaluie informatii importante cu privire la depozitele creditorilor, ceea ce indica faptul ca BlockFi avea 662.427 de clienti atunci cand s-a prabusit.

73% dintre conturi detineau active in valoare de 1.000 USD sau mai putin, iar alte 20% detineau intre 1.000 USD si 10.000 USD. Aproximativ 1% dintre clienti detineau intre 50.000 si 250.000 USD, iar mai putin de 1% dintre clientii BlockFi detineau 250.000 USD sau mai mult in conturile lor.

Detalii despre modul in care clientii BlockFi isi pot recupera fondurile

Redam, in continuare, integral, scrisoarea prin care BlockFi isi anunta clientii cum isi pot recupera fondurile dupa iesitea din faliment.

Scrisoarea a fost publicata de catre un utilizator Reddit care mentioneaza, totodata, ca apreciaza politica deschisa a companiei cripto si modul in care isi tine la curent clientii cu privire la evolutia situatiei.

BlockFi are placerea de a anunta ca planul sau de faliment (‘Planul’) este in vigoare, iar compania a iesit din faliment incepand cu 24 octombrie 2023 (‘Data intrarii in vigoare’).

Conducerea BlockFi, consilierii si alte parti interesate au lucrat cu sarguinta in ultimele 11 luni pentru a atinge aceasta etapa critica. Suntem mandri sa spunem ca BlockFi si-a atins obiectivul (n.r. de a iesi din faliment) mai rapid si mai eficient decat multe alte companii cripto de vanzare cu amanuntul.

Ce este Emergence?

Dupa acest anunt, BlockFi poate incepe oficial sa puna in aplicare actiunile detaliate in Plan, inclusiv rambursarea creditorilor sai conform termenilor Planului. Va reamintim ca Planul va permite companiei sa faca urmatoarele:

Recuperari: Incercarea de a recupera activele despre care compania crede ca ne sunt datorate de catre FTX, 3AC si alte companii, din patrimoniul lor aflat in faliment. Succesul in acest litigiu ar putea creste nivelul de recuperare a fondurilor de catre clienti.

Retrageri: Continuam sa distribuitm activele digitale inapoi catre clienti, inclusiv catre detinatorii BIA.

Reclamatii: Continuam procesul de reconciliere a daunelor pentru a ne asigura ca revendicarile clientilor sunt reflectate cu acuratete atat in clasa de active, cat si in valoare si ca clientii primesc distributii corecte si echitabile ale activelor ramase si recuperate.

Cand imi voi primi activele digitale?

Clienti Wallet: in prezent, retragerile sunt disponibile pentru aproape toti clientii Wallet. Daca nu ati facut acest lucru deja, va rugam sa va conectati la BlockFi.com pentru a trimite o cerere de retragere. Mai multe informatii pot fi gasite in intrebarile frecvente despre retragerea portofelului: https://blockfi.com/wallet-withdrawal-faqs/

Clientii BIA si imprumuturi: Acum, ca BlockFi a iesit din faliment, compania poate incepe lichidarea, asa cum este mentionat in Plan. Administratorul planului si angajatii ramasi lucreaza cat mai repede posibil pentru a pregati BlockFi pentru o distributie initiala a activelor disponibile din patrimoniul lichidat. Actualizari suplimentare cu privire la calendarul acestei distributii initiale vor fi trimise in lunile urmatoare. Ne propunem sa incepem distributiile initiale la inceputul anului 2024. Orice distributii ulterioare vor depinde de multi factori, inclusiv de orice recuperare de la FTX si afiliatii sai.

Ce este nevoie sa faci

Pentru clientii care detin fonduri in contul de dobanda BlockFi (BIA) si imprumuturi de vanzare cu amanuntul: In urmatoarele luni, veti primi un e-mail care va va solicita sa va retrageti fondurile pe baza sumelor aprobate de Plan. Compania se asteapta ca acesta sa fie primul val de distributii, care va fi urmat de distributii suplimentare. Cantitatea distribuirilor ulterioare este supusa multor factori, dar in primul rand de evolutia rambursarilor catre BlockFi in cazurile de faliment conexe FTX.

Pentru clientii care detin fonduri in BlockFi Wallet: In acest moment, compania lucreaza prin distribuirea de fonduri catre clientii cu active in produsul BlockFi Wallet. Daca sunteti eligibil sa va retrageti fondurile si nu ati luat inca masuri, va rugam sa trimiteti o solicitare de retragere pentru a va primi fondurile in criptomonede cat mai curand posibil, inainte ca fereastra de retragere din Wallet sa se inchida pe 31 decembrie 2023 la 23:59 UTC.

O data ce fereastra de retragere a portofelului s-a inchis, BlockFi va lucra pentru a deschide retrageri pentru o distributie initiala a fondurilor imobiliare catre detinatorii de imprumuturi BIA si Retail:, se arata in emailul BlockFi catre clienti publicat pe Reddit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani