Grid star
criptomonede

RUSIA IA IN CALCUL LANSAREA UNEI BURSE CRIPTO, PE MODELUL MOSCOW EXCHANGE – Oficial rus: Industria cripto nu ar trebui sa submineze rubla

Kremlinul nu este impotriva crearii unei platforme de tranzactionare cripto in Rusia, a declarat Anatoly Aksakov, presedintele Comitetului pentru pietele financiare al Dumei de Stat, citat de 1prime.ru. Insa o potentiala bursa de tranzactionare a activelor digitale ar trebui monitorizata de Banca Centrala a Rusiei, iar standardele sale ar trebui sa se bazeze pe cele ale Bursei din Moscova, a precizat oficialul rus.

Gilda Popa

Pozitionarea Rusiei in raport cu sectorul activelor digitale a fost un subiect foarte controversat in Federatia Rusa in ultimele luni, care s-a soldat recent cu un compromis intre Banca Centrala si Kremlin in privinta unei reglementari a industriei, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor.

In mijlocul controversei, Anatoly Aksakov – un director executiv din camera inferioara a Parlamentului rus (Duma de Stat) – a sugerat ca lansarea unei platforme de exchange cripto a Rusiei este un proiect luat in calcul la nivel inalt. Cu toate acestea, el a opinat ca o astfel de organizatie ar trebui sa fie monitorizata de banca centrala si sa furnizeze servicii conform "cerintelor stricte” ale acesteia.

De asemenea, oficialul rus crede ca o potentiala platforma cripto rusa ar trebui sa se bazeze pe standardele Bursei din Moscova (cea mai mare bursa din tara care opereaza piete de tranzactionare cu actiuni, obligatiuni, instrumente derivate si metale pretioase), relateaza 1prime.ru.

"Si aceasta divizie (n.r cripto), care va functiona in cadrul unei organizatii respectate cu mari traditii, obisnuita sa interactioneze activ cu Banca Centrala, in opinia mea, va face fata cel mai bine sarcinii de a efectua operatiuni cu criptomonede”, a declarat Anatoly Aksakov.

Peste 10 milioane de cetateni rusi detin criptomonede

Chiar daca Banca Nationala a Rusiei a exprimat, in repetate randuri, numeroase ingrijorari cu privire la criptomonede, cetatenii rusi au continuat sa investeasca in active virtuale.

La inceputul acestui an, prim-ministrul Mikhail Mishustin a sustinut ca investitorii autohtoni detin active digitale in valoare de peste 10 trilioane de ruble (163 de miliarde de dolari). Numarul total al HODLers a fost estimat la aproximativ 10 milioane, sau 7% din populatia Rusiei, potrivit CryptoPotato.

In pofida interesului semnificativ pentru criptomonede, Rusia nu are propria bursa de active digitale, iar localnicii utilizeaza platforme din afara tarii precum Binance, FTX si Kraken. La scurt timp dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, unele platforme de tranzactionare cripto au aplicat anumite restrictii cetatenilor rusi. Binance, de exemplu, si-a limitat serviciile pentru cetatenii ale caror detineri de criptomonede depaseau 10.000 euro.

Oficial rus: Reglementarea sectorului activelor digitale vizeaza mentinerea suprematiei rublei

In timp ce banca centrala a insistat asupra interzicerii totale a tuturor demersurilor legate de activele digitale, Ministerul Economiei considera ca reglementarea industriei cripto este un demers mai potrivit.

Luna trecuta, Aksakov a propus un proiect de lege care subliniaza activele digitale ca fiind inaplicabile pentru o metoda de plata. In opinia sa, aceasta abordare va pastra suprematia monedei nationale a tarii – rubla.

"Rubla este unitatea monetara (moneda) oficiala a Federatiei Ruse. Articolul mentionat anterior interzice introducerea altor unitati monetare sau substitute monetare pe teritoriul Federatiei Ruse”, a spus Aksakov.

Pe de alta parte, Duma de Stat a adoptat la finalul lunii iunie un proiect de lege privind impozitarea activelor digitale care scuteste vanzarea acestora de taxa pe valoarea adaugata (TVA) in Federatia Rusa, asa cum a detaliat Lumea Banilor la acel moment. Companiile care ofera servicii de tranzactionare a activelor digitale vor fi, de asemenea, exceptate de la plata TVA, conform proiectului legislativ.

Kremlinul si Banca Centrala a Rusiei au ajuns la un acord in februarie 2022 cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor, a relatat Lumea Banilor la acel moment. Astfel, criptomonedele vor fi considerate "valute”, iar tranzactiile cripto de peste 600.000 de ruble (aproximativ 8.000 dolari) vor trebui declarate. In caz contrar, omiterea acestei declaratii ar putea fi considerata o fapta penala.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani