Grid star
criptomonede

STUDIU: "GULERELE ALBE” AU SPALAT TRILIOANE DE DOLARI ANUAL PE BURSELE CRIPTO NEREGLEMENTATE – Biroul National de Cercetare Economica din SUA arata ca peste 70% dintre tranzactiile cripto analizate sunt fake

Studiul realizat de Biroul National de Cercetare Economica (NBER), la care au participat specialisti din mai multe universitati din SUA, a analizat tranzactiile efectuate pe 29 de platforme de exchange cripto nereglementate. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in medie, peste 70% din volumul de tranzactionare al burselor cripto studiate sunt, cel mai probabil, activitati de spalare de bani. Este vorba despre zeci de trilioane de dolari, in conditiile in care doar in primul trimestru al anului 2020, autorii studiului au identificat tranzactii suspecte de 4,5 trilioane USD pe pietele spot si peste 1,5 trilioane USD pe pietele derivate.

Gilda Popa

Falimentul bursei cripto FTX, care a antrenat, intr-un efect de domino, o serie de alte falimente rasunatoare in industria cripto, a atras atentia asupra vulnerabilitatii investitorilor din acest sector subreglementat in prezent. Un document de lucru intitulat "Crypto Wash Trading”, publicat recent de Biroul National de Cercetare Economica (NBER), a sugerat ca aproape trei din patru tranzactii efectuate pe platformele cripto nereglementate au caracteristici tipice activitatii de spalare de bani, relateaza CoinTelegraph.

Cercetatorii sustin ca, in cazul unora dintre bursele cripto analizate, volumul de tranzactionare aferent activitatilor de spalare de bani poate ajunge pana la 80%.

Folosind modele statistice si comportamentale pentru a determina ce tranzactii erau legitime sau nu, lucrarea, la care au participat specialisti din mai multe universitati din SUA, a studiat 29 de platforme de exchange cripto nereglementate. Cercetatorii implicati in studiu precizeaza ca in 12 dintre aceste platforme de tranzactionare cripto "de nivel 2”, suspiciunile cu privire la activitati de spalare de bani sunt confirmate de datele statistice la aproape 80% din volumul total de tranzactii.

Zeci de trilioane de dolari ar fi fost "spalati” prin intermediul burselor cripto nereglementate

"Aceste estimari se traduc in tranzactionare de peste 4,5 trilioane USD pe pietele spot si peste 1,5 trilioane USD pe pietele derivate numai in primul trimestru al anului 2020”, mentioneaza studiul citat.

Potrivit documentului, exista stimulente pe termen scurt pentru tranzactionarea specifica spalarii de bani. Studiul a sugerat ca tranzactiile false influenteaza adesea clasamentele burselor cripto pe site-uri web de date si statistici precum CoinMarketCap. In plus, tranzactiile false afecteaza si preturile criptomonedelor pe plattformele de exchande cripto pe termen scurt.

Intre timp, colapsul FTX continua sa atraga atentia, deoarece portofelele cripto legate de Alameda Research au aratat miscari importante de fonduri, respectiv "mutari” de active in valoare de 1,7 milioane de dolari prin intermediul mixerelor cripto. Miscarile au fost observate la cateva zile dupa ce fostul CEO al FTX, Sam Bankman-Fried, a fost eliberat pe o cautiune de 250 de milioane de dolari.

Pe masura ce falimentul FTX a afectat increderea investitorilor in platformele cripto centralizate (CEX), mai multi CEO care lucreaza la CEX-uri si-au exprimat dorinta de a recastiga increderea utilizatorilor. Pe 25 noiembrie, Cointelegraph intervieva diversi lideri din piata cripto si a constatat ca multi sunt convinsi ca industria se poate recupera in continuare dupa uriasul scandal FTX.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani