Grid star
criptomonede

POPULARITATEA ONLINE A CRIPTOMONEDELOR, IN DECLIN – Cuvintele "crypto”, "Bitcoin” si "Ethereum”, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani si jumatate in Google Trends

Interesul pentru cautarile online despre criptomonede, inclusiv termenul „crypto”, a scazut semnificativ in ultimele luni, ajungand la nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2020, potrivit datelor de la Google Trends. Astfel, cuvantul „crypto” are in prezent un scor de 17, o scadere considerabila fata de scorul maxim de 100 inregistrat in mai 2021, anul in care criptomonedele majore au atins maxime istorice. Popularitatea cuvintelor Bitcoin (BTC) si Ethereum (ETH) este, de asemenea, in declin.

Gilda Popa

Acest declin al interesului online a fost constant incepand cu mai 2022, momentul in care piata cripto a fost lovita de socul sistemic al prabusirii unei parti importante a ecosistemului Terra Luna, despre care Lumea Banilor a relatat pe larg aici. Atentia publicului a revenit temporar in noiembrie, cand platforma de tranzactionare cripto FTX a intrat in faliment, declansand un urias scandal si o ancheta a autoritatilor federale din SUA.

Astfel, cautarile pe Google legate de criptomonede au scazut pana la cel mai mic nivel al ultimelor 29 de luni, pe fondul stagnarii preturilor si a volumelor de tranzactionare. Situatia este similara atunci cand ne uitam la cele mai populare active cripto, cum ar fi Bitcoin (BTC) si Ethereum (ETH).

Cautarile pe Google arata de obicei comportamentul investitorilor de retail, care tind sa urmareasca trendul si sa investeasca in active atunci cand popularitatea si pretul lor sunt in plina expansiune. Cele doua perioade majore de „bull market” din 2017 si 2021, cand pretul Bitcoin a atins maxime istorice, sunt momente de referinta pentru a urmari comportamentul investitorilor, care au cumparat masiv criptomonede, atunci cand erau "pe val”.

Ultimele cateva luni au fost insa exact opusul. Desi BTC a crescut cu peste 50% de la inceputul anului, pretul la care se tranzactioneaza in prezent este cu peste 60% in scadere fata de varful din noiembrie 2021, cand a atins 69.000 USD. Astfel, interesul general pentru activ si pentru intreaga industrie a scazut.

Volume mici de tranzactionare, preturi stagnante

In ceeea ce priveste activele cripto cele mai cunoscute, cum ar fi BTC si ETH, se poate observa ca ambele au scazut, inclusiv in popularitatea online. Interogarile pe Google legate de Ethereum, in special, au scazut la cel mai mic nivel din prima saptamana a lunii decembrie 2020.

Tendinta generala este ca interogarile pe Google legate de criptomonede sa creasca pe fondul volatilitatii sporite a preturilor. Cu toate acestea, acest lucru ar fi dificil de realizat in acest moment, avand in vedere volumele de tranzactionare relativ scazute. Dupa cum demonstreaza graficul de mai jos, cifrele actuale sunt departe de varfurile din 2018 si 2020.

Pretul Bitcoin s-a plafonat, dupa o crestere exploziva la inceputul anului

Tendinta de crestere a BTC a „franat” in ultimele cateva saptamani, dupa o crestere exploziva a pretului la inceputul anului. Astfel, cea mai puternica criptmoneda nu a reusit sa depaseasca nivelul de 28.000 dolari, oprindu-se in prezent in jurul valorii de 26.000 dolari.

Potrivit unor rapoarte citate de CryptoPotato, investitorii institutionali au stat departe de activele digitale in ultima vreme. Cu toate acestea, analistii de la CryptoQuant cred ca aceasta tendinta se poate schimba pana la sfarsitul anului, ceea ce ar putea declansa inceputul unui nou ciclu de crestere a preturilor, avand in vedere noul „halving” programat in reteaua Bitcoin, care va avea loc in 2024.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani