Grid star
criptomonede

LICHIDATORII FTX IAU IN CALCUL TREI OFERTE DE PRELUARE A BURSEI CRIPTO AFLATE IN FALIMENT – Avocatii au dezvaluit ca negociaza in prezent cu mai multe companii interesate sa cumpere compania

Avocatii care se ocupa de falimentul FTX iau in considerare oferte care ar putea duce la o relansare a bursei cripto aflate in insolventa, relateaza CoinTelegraph. La o audiere recenta a Curtii de Faliment din Districtul Delaware, SUA, Kevin Cofsky de la Perella Weinberg Partners a dezvaluit ca negociaza cu mai multe parti interesate sa cumpere compania.

Gilda Popa

Cofsky, un avocat specializat in restructurare si management al raspunderii, a afirmat, in instanta, ca primele 70 de propuneri initiale au fost reduse la doar trei cumparatori finali. Dar structura exacta a vanzarii si modalitatea in care ar putea fi efectuata tranzactia nu a fost inca clarificata.

Orice potentiala relansare a companiei ar urma sa se confrunte cu prejudiciul grav adus reputatiei FTX de prabusirea rasunatoare a bursei cripto si de procesul care a urmat, soldat cu condamnarea fostului CEO al FTX, Sam Bankman Fried, pentru frauda, conspiratie criminala si spalare de bani. Din acest motiv, expertii din industrie sunt sceptici ca o simpla relansare a FTX este chiar posibila.

Debra Nita, strateg senior la YAP Global – o agentie internationala de PR specializata in cripto, Web3 si finante descentralizate – considera ca marca FTX este prea compromisa pentru a reveni.

"Reputatia si viabilitatea FTX ca afacere sunt probabil ireparabile in aceasta etapa. Capacitatea unui brand de a-si reveni se reduce la mai multi factori, in primul rand din cauza naturii si amplorii scandalului. Factorii secundari includ stabilitatea si puterea operatiunilor de business atunci cand au esuat si tipul de raspuns oferit (n.r. de public) dupa caderea initiala”, a spus Nita pentru Cointelegraph.

Cu milioane de clienti pagubiti de circa 9 miliarde dolari si dupa ce Bankman-Fried recent gasit vinovat de justitia americana, daunele aduse marcii FTX sunt considerabile. Exemplele anterioare de abatere financiara sau neglijenta ilustreaza cat de dificil este pentru bursele cripto sa recastige increderea investitorilor.

Optiuni posibile pentru o "relansare” FTX

Marturia lui Cofsky a evidentiat mai multe forme potentiale pe care le-ar putea lua relansarea FTX in functie de conditiile vanzarii.

"Ne-am angajat intr-un proces de comunicare cu un numar de parti interesate, fie pentru a achizitiona activele cripto (n.r. ramase in custodia FTX) si/sau pentru a colabora cu debitorii in legatura cu relansarea bursei cripto. Am evaluat acest proces in raport cu potentialul de a reorganiza activele pe o baza de sine statatoare. Sunt optimist ca vom avea fie un plan pentru o bursa cripto reorganizata, fie un acord de parteneriat, fie un plan de vanzare pana la 16 decembrie sau mai inainte”, a spus Cofsky.

Nu toti potentialii cumparatori ar dori sa foloseasca marca FTX, in pofida discutiilor de relansare. Cofsky a clarificat ca unul dintre cele mai valoroase active FTX este lista sa de noua milioane de clienti. O optiune luata in calcul de avocati este sa vanda pur si simplu lista unui alt exchange cripto si sa renunte in intregime la marca FTX.

Pentru a face aceasta vanzare posibila, potentialul cumparator trebuie sa stie cati clienti FTX sunt unici in raport cu orice contraparte (au exclusiv cont pe FTX). Cofsky a spus ca, in acest caz, baza de date a FTX ar trebui sa fie comparata cu baza de date a clientilor contrapartii, fara a dezvalui identitatile cuiva din oricare dintre bazele de date. Cofsky nu a clarificat insa cum va fi realizat acest proces. Acesta a subliniat importanta pastrarii anonimatului clientilor FTX, dar pozitia este inca discutata in instante.

Anonimizarea bazei de date cu clientii FTX

Pe de alta parte, Katie Townsend, un avocat care reprezinta Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei, a sustinut ca publicul are un „interes convingator si legitim” in a cunoaste numele celor afectati de caderea FTX.

Insa argumentatia lui Cofsky l-a convins pana acum pe judecatorul Dorsey ca dezvaluirea acestor informatii ar pune in pericol vanzarea FTX, aducand valoarea companiei aproape de zero. Astfel, Cofsky a reusit sa prelungeasca durata hotararii privind anonimatul clientilor FTX, dar problema nu este in niciun caz inchisa.

La audierea in instanta, Townsend a pus la indoiala modul in care ar putea Cofsky sa fie sigur ca so clientii ar dori chiar sa tranzactioneze pe orice versiune viitoare a FTX.

"Nu stiu cum am face asta fara a contacta acesti clienti”, a raspuns Cofsky.

Audierea evidentiaza cat de complexa este cu adevarat orice modalitate de vanzare a FTX. Potentialii cumparatori ar putea chiar sa dea dovada de prudenta si sa doreasca sa imparta achizitia FTX intr-un numar de transe de plata. In plus, valoarea finala a cheltuielilor depinde de capacitatea lor de a converti baza de date a clientilor ianctivi inapoi in clienti activi, potrivit CoinTelegraph.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani