Grid star
criptomonede

SEMNAL DE ALARMA – Infractorii cibernetici au „spalat” echivalentul a sute de milioane de dolari in Bitcoin prin portofele electronice confidentiale

Echivalentul a sute de milioane de dolari in Bitcoin obtinuti din activitati ilicite au fost transferati prin intermediul portofelor digitale care permit utilizatorilor sa-si ascunda urmele. Afirmatia apartine expertilor de la compania Elliptic, furnizor de solutii de gestionare a riscului activelor criptografice cu sediul in Londra, care a publicat miercuri, 9 decembrie, un raport potrivit caruia peste 12% din incasarile ilicite totale in Bitcoin din 2020 au fost trimise in portofele axate pe confidentialitate, precum Wasabi Wallet.

Spre comparatie, anul trecut doar 2% din aceste incasari din activitati infractionale au fost procesate prin intermediul portofelelor „confidentiale”, potrivit financemagnates.com.

Elliptic a exemplificat cu doua incidente cheie semnalate in cursul anului 2020. Este vorba despre atacul hackerilor asupra platformei de retele sociale Twitter din iulie, cand infractorii au strans peste 120.000 de dolari in Bitcoin si au trimis o suma mare printr-un portofel Wasabi. In al doilea rand, hack-ul KuCoin, unde escrocii au sustras 280 de milioane de dolari in active criptografice.

Portofelele electronice axate pe confidentialitate, folosite de retelele infractiolale

Raportul Elliptic mentioneaza o crestere semnificativa a utilizarii portofelelor cu functie de confidentialitate de catre infractorii cripto pentru spalarea fondurilor ilicite. Potrivit cercetarii Elliptic, portofelul de confidentialitate permite utilizatorilor sa ascunda provenienta si traseul banilor in blockchain, ceea ce il face alegerea preferata pentru persoanele implicate in spalarea banilor si hacking.

Compania a urmarit 35 de incidente de spalare a banilor si de finantare a terorismului si a intervievat profesionistii din domeniul criptomonedelor, analizand totodata tranzactiile blockchain legate de criminalitate. Rezultatele arata ca infractorii au gasit noi modalitati de a transfera fonduri ilicite in 2020.

Activitatile criminale legate de activele digitale au crescut in 2020

Activitatile criminale legate de activele digitale au crescut in 2020, deoarece au fost raportate mai multe incidente in diferite parti ale lumii, dar raportul recent indica faptul ca infractorii se concentreaza acum pe portofele de confidentialitate pentru a muta fondurile furate.

Pe masura ce tehnologia evolueaza si intra in vigoare noi reglementari, cercetarile noastre arata ca infractorii cauta noi modalitati de spalare a criptomonedelor implicate in activitati ilicite. Cea mai semnificativa tendinta pe care am observat-o a fost utilizarea in crestere a portofelelor de confidentialitate, cum ar fi Wasabi Wallet, in procesul de spalare a banilor. In 2020, peste 12% din totalul veniturilor ilicite in Bitcoin au fost trimise prin portofele de confidentialitate, in crestere de la doar 2% in 2019 ”, a declarat intr-un comunicat David Carlisle, seful afacerilor politice si de reglementare de la Elliptic.

Comentand cu privire la eficienta portofelelor de confidentialitate, Tom Robinson, unul dintre cercetatorii-cheie de la Elliptic, a explicat ca acest tip de portofel ingreuneaza urmarirea traseului banilor din activitati infractionale, dar ca exista totusi solutii tehnice pentru autoritati.

Utilizarea portofelelor de confidentialitate face dificila urmarirea fluxului ilicit de fonduri prin blockchain, dar asta nu le face neaparat instrumente eficiente de spalare a banilor. ”, a declarat Tom Robinson.

Este de mentionat faptul ca, desi tranzactiile cu criptomonede sunt anonime, acestea sunt inregistrate pe un registru public numit blockchain, ceea ce face mai usoara urmarirea fluxurilor de moneda digilala. In ultimul deceniu, fortele de ordine au devenit mai bune la urmarirea activitatii ilicite pe blockchain-uri, explica si Reuters intr-un articol pe acest subiect.

Insa portofelele electronice axate pe confidentialitate, si exista mai multe tipuri de astfel de portofele, combina, amesteca si anonimizeaza tranzactiile cu criptomonede, ceea ce face complicata urmarirea unei piste de bani.

Folosirea acestor portofele face practic imposibila urmarirea fondurilor, mai ales daca efectuati o serie de tranzactii prin portofele de confidentialitate. Aceasta este o mare provocare pentru fortele de ordine. Inseamna ca probabil se afla intr-un punct mort in reconstituirea traseului banilor ”, a mai spus Tom Robinson.

Criminalitatea criptografica a atins 4,5 miliarde de dolari la nivel global in 2019

Desi volumul total al activitatii ilicite in activele criptografice a crescut in termeni absoluti de-a lungul anilor, acesta reprezinta mai putin de 1% din totalul tranzactiilor digitale, in scadere de la 35% in 2012, potrivit Elliptic.

Pierderile din furturi, hacks si fraude in criptomoneda au scazut la 1,8 miliarde de dolari in primele 10 luni ale anului comparativ cu anul trecut, insa infractiunile din sectorul fierbinte al „finantelor descentralizate” au crescut, potrivit unui raport al companiei de informatii criptografice CipherTrace, dat publicitatii in 10 noiembrie 2020 si citat de Reuters.

Ceea ce am vazut este ca bursele si alti jucatori de criptomonede au implementat mai multe proceduri de securitate”, a declarat Dave Jevans, directorul executiv al CipherTrace, pentru Reuters.

Pierderile din furturi si piraterie, excluzand deturnarea si coruptia, au crescut la 468 milioane dolari de la inceputul anului 2020 pana la sfarsitul lunii octombrie, in crestere cu 30% fata de 361 milioane dolari, suma estimata pentru pentru tot anul trecut, se arata in raportul CipherTrace.

Aproximativ 20% din acestea, sau aproximativ 98 de milioane de dolari, provin din „finante descentralizate” sau DeFi, care sunt tranzactii pe platforme care faciliteaza imprumuturile in afara bancilor. Site-urile DeFi ruleaza pe infrastructura deschisa, cu algoritmi care stabilesc tarife in timp real in functie de cerere si oferta.

Cresterea cuantulului imprumuturilor DeFi a fost cea care a atras in cele din urma infractorii cibernetici. In 2019, hacking-urile DeFi erau practic neglijabile, potrivit CipherTrace.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani