Grid star
criptomonede

EL SALVADOR PRIMESTE O NOUA LOVITURA DUPA LEGALIZAREA BITCOIN – Banca Mondiala refuza sa sustina planul de punere in circulatie a criptomonedei

Banca Mondiala a respins cererea El Salvador de asistenta pentru a implementa Bitcoin ca modalitate legala de plata, scrie BBC. Institutia internationala a invocat ingrijorari legate de transparenta criptomonedei si de impactul asupra mediului a activitatii de extragere a bitcoinului. Decizia Bancii Mondiale ar putea avea ca efect intarzierea respectarii planului ca bitcoin intre in circulatie, ca moneda oficiala, alaturi de dolar, in urmatoarele trei luni.

La inceputul lunii iunie, micul stat din American Centrala a aprobat o lege prin care devine prima tara din lume care adopta oficial criptomoneda. Noua reglementare prevede ca rata de schimb intre Bitcoin si dolarul american (moneda oficiala din El Salvador) sa fie stabilita in mod liber de catre piata.

Reamintim ca presedintele Nayib Bukele, a anuntat duminica, 6 iunie, la o conferinta internationala din Miami, calificata drept cel mai mare eveniment Bitcoin din istorie, ca tara sa este primul stat din lume care va legaliza Bitcoin ca mijloc de plata.

Banca Mondiala refuza sa sustina El Salvador in adoptarea oficiala a Bitcoin ca moneda curenta

Lumea Banilor a relatat ca imediat dupa acest anunt, Congresul statului a adoptat legea prin care preturile vor putea fi exprimate in Bitcoin, iar taxele vor putea fi platite de salvadoreni si in aceasta moneda. De asemenea, operatorii economici vor fi obligati sa accepte Bitcoin ca moneda de plata atunci cand un client ofera criptomoneda pentru a achizitiona un bun sau un serviciu.

Insa planul initiat de Nayib Bukele ar putea fi intarziat de feed-backul negativ al celor mai puternice institutii financiare globale: Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM).

Ne-am angajat sa ajutam El Salvador in numeroase moduri, inclusiv in ceea ce priveste transparenta monedei si procesele de reglementare”, a declarat un purtator de cuvant al Bancii Mondiale agentiei de stiri Reuters prin e-mail.

In timp ce guvernul ne-a abordat pentru a oferi asistenta in ce priveste adoptarea Bitcoin (n.r. ca mijloc legal de plata), acest lucru nu este ceva ce Banca Mondiala poate sprijini, avand in vedere deficientele de mediu si de transparenta (n.r. Ale criptomonedei”, au adaugat reprezeentantii BM.

Declaratiile institutiei financiare internationale vin dupa ce ministrul de finante din El Salvador, Alejandro Zelaya, a declarat miercuri, 16 iunie, ca tara sa a solicitat Bancii Mondiale asistenta tehnica pentru implementarea criptomonedei ca metoda oficiala de plata.

In acest moment, membrii guvernului din El Salvador discuta despre posibilitatea platii angajatilor cu Bitcoin, a declarat Rolando Castro, ministrul Muncii si Asistentei Sociale din acest stat. El a adaugat ca a discutat cu oficialii din Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei problema angajatorilor care isi platesc lucratorii in BTC, potrivit Coin Telegraph.

FMI ar putea suspenda sau reformula termenii imprumutului dupa legalizarea Bitcoin

Oficialul salvadorean a sustinut ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) au avut succes, spunand ca FMI nu este „impotriva” implementarii Bitcoin.

Insa, in realitate, FMI a statuat saptamana trecuta ca vede „probleme macroeconomice, financiare si juridice” odata cu adoptarea Bitcoin de catre El Salvador.

Mai mult decat atat, presa internationala a relatat ca masura de legalizare a platilor in Bitcoin ar putea pune in pericol imprumutul de la FMI, vital pentru El Salvador pentru a-si reveni in urma crizei economice agravate de pandemie.

Adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plata ridica o serie de probleme macroeconomice, financiare si juridice care necesita o analiza foarte atenta. Ceea ce am spus in trecut, in general, este ca activele criptografice pot prezenta riscuri semnificative, iar masurile de reglementare eficiente sunt foarte importante atunci cand avem de-a face cu acestea”, a declarat joi, 10 iunie, purtatorul de cuvant al FMI Gerry Rice, citat de France24.

In urma cu o saptamana, JPMorgan avertiza ca este dificil sa se vada „beneficii economice tangibile asociate cu adoptarea Bitcoin ca a doua forma de curs legal si poate pune in pericol negocierile cu FMI”.

Avertismentul unui fost economist la Casa Alba: Toti dolarii din El Salvador ar putea fi aspirati de Rusia si China

Pe de alta parte, Steve Hanke, profesor de economie aplicata la Universitatea Johns Hopkins si fost economist la Casa Alba in administratie Ronald Reagen, a avertizat ca adoptarea recenta a Bitcoin (BTC) in El Salvador are potentialul de a „prabusi complet economia”. Acesta a avertizat ca detinatorii de Bitcoin din tari precum Rusia si China ar putea viza acum El Salvador sa-si incaseze participatiile. In aceste zone, detinerea de criptomonede este mai restrictive.

Are potentialul de a prabusi complet economia, deoarece toti dolarii din El Salvador ar putea fi aspirati si nu ar exista bani in tara. Statul nu are o moneda interna proprie”, a spus Hanke.

Legea integrarii monetare din 2001 a El Salvador, care a oferit cadrul legislativ pentru inlocuirea in cele din urma a colonului salvadorian cu dolarul SUA, prevede ca salariile si taxele pot fi platite numai in coloni sau dolari. Cu toate acestea, primul este rar folosit in natiunea din America Centrala acum.

Economia El Salvador se bazeaza in mare masura pe remitentele sau pe banii trimisi acasa din strainatate, care reprezinta aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) al tarii. Peste doua milioane de salvadoreeni traiesc in afara tarii, dar continua sa pastreze legaturi stranse cu locul lor de nastere, trimitand inapoi peste 4 miliarde de dolari (2,9 miliarde de lire sterline) in fiecare an. Insa serviciile bancare actuale pot factura cu peste la 10% transferurile internationale de bani, care pot dura zile intregi.

In acest context, presedintele Nayib Bukele vede adoptarea Bitcoin ca pe o modalitate de a „fluidiza” citrculatia banilor in economie si de a creste, in consecinta, PIB-ul tarii. In acest moment, El Salvador are o economie care se bazeaza in mare parte pe plati in numerar, iar 70% din populatie nu are cont bancar sau carduri.

Insa profesorul Steve Hanke este extrem de sceptic cu privire la acest plan. Intrebat cum ar putea functiona Bitcoin ca mijloc legal de plata in tranzactiile de zi cu zi, intr-o tara in care majoritatea cetatenilor se bazeaza pe numerar, acesta a fost destul de acid. „Nu veti plati calatoria cu taxiul cu un Bitcoin. Este ridicol. 70% din oamenii din El Salvador nici macar nu au conturi bancare”, a spus el.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani