Grid star
criptomonede

SUA VOR SA BLOCHEZE TRANZACTIILE CRIPTO ALE OLIGARHILOR RUSI – Tehnologia blockchain, utilizata pentru a urmari si bloca "actorii rau intentionati” care se sustrag sanctiunilor financiare

Departamentul Serviciilor Financiare (DFS) din New York va monitoriza daca sanctiunile financiare impotriva Rusiei sunt aplicate in mod adecvat cu ajutorul tehnologiei blockchain. Adrienne Harris, unul dintre inaltii functionari ai DNS, a prezis ca "actorii rau intentionati” vor incerca sa se sustraga sanctiunilor prin intermediul criptomonedelor. Ca atare, "este imperativ sa avem capacitatea de a monitoriza tranzactiile si expunerea (n.r. la activele cripto) in timp real", a subliniat ea.

DFS isi va intensifica eforturile de aplicare a sanctiunilor impotriva Rusiei, inclusiv prin adaugarea tehnologiei de analiza blockchain pentru a ajuta la identificarea oricaror modalitati de utilizare a criptomonedelor de catre cetatenii rusi, pentru a evita sanctiunile, a declarat guvernatorul statului New York, Kathy Hochul miercuri, 2 martie, potrivit law360.com.

Declaratia de miercuri a guvernatorului vine dupa ce DFS a avertizat ca invazia Rusiei si sanctiunile ulterioare au crescut "semnificativ” riscul ca criptomoneda sa poata fi folosita pentru a evita sanctiunile. Hochul a semnat, duminica, un ordin executiv prin care toate agentiile si autoritatile de stat ale SUA sa blocheze fondurile publice din Rusia.

DFS supravegheaza numeroase programe si initiative cheie referitoare la sectorul monetar. Ca urmare a conflictului in crestere din Ucraina, isi va extinde eforturile si fata de cetatenii rusi. DFS, institutie a statului New York, isi va coordona operatiunile cu autoritatile de reglementare federale si alte state.

"Stim ca actorii rau intentionati vor incerca sa se sustraga sanctiunilor prin operatiuni cu moneda virtuala, motiv pentru care este imperativ sa avem capacitatea de a monitoriza tranzactiile si expunerea in timp real”, a spus Adrienne A. Harris, functionar superior la DFS, intr-o o declaratie citata de cryptopotato.com.

Senatorii democrati cer Departamentului Trezoreriei SUA un plan de a-i opri pe rusi sa se sustraga sanctiunilor prin operatiuni cripto

Criptomonedele au fost in centrul atentiei pe fondul conflictului ruso-ucrainean, atat ca instrument de strangere de fonduri pentru partea ucraineana, asa cum a relatat Lumea Banilor aici, cat si ca mijloc potential pentru entitatile rusesti de a se sustrage de la sanctiuni, fenomen analizat anterior de Lumea Banilor aici. Ca raspuns la aceasta situatie, oficialii statului New York au spus ca DFS isi va accelera achizitia de servicii de analiza blockchain, desi nu a fost dat un calendar specific.

Implementarea tehnologiei blockchain va intari eforturile agentiei de a fi un organism de reglementare financiar expert in date si va fi utila in eforturile continue ale departamentului de a asigura un echilibru adecvat intre legislatia privind secretul bancar si cea impotriva spalarii banilor, se arata in anuntul DFS. Mai exact, aceste instrumente vor ajuta la "detectia expunerii” persoanelor si entitatilor ruse sanctionate din randul intreprinderilor cu active digitale licentiate in New York, se arata in anuntul citat de law360.com.

De asemenea, agentiile federale si parlamentarii americani au avertizat in mod repetat cu privire la utilizarea criptomonedei pentru o serie de activitati ilicite, cum ar fi atacurile ransomware, traficul de droguri si ocolirea sanctiunilor. Miercuri, 2 martie, un grup de senatori democrati si-a exprimat ingrijorarea cu privire la posibilitatea ca actorii rusi sa foloseasca criptomonede pentru a se sustrage de la sanctiuni si i-a cerut secretarului Trezoreriei Janet Yellen sa detalieze planul de contracarare a acestui risc al Departamentului Trezoreriei SUA.

Ucraina a strans peste 42 de milioane de dolari din donatii de cripto

Activele digitale au fost, de asemenea, folosite pentru a strange fonduri pentru guvernul Ucrainei si armata sa. Pana joi, 3 martie, guvernul si diverse grupuri neguvernamentale au strans aproximativ 42 de milioane de dolari in donatii de cripto-active, potrivit unui raport al firmei de analiza blockchain Elliptic.

Mai multe platforme majore de exchange cripto, la randul lor, au refuzat in mare masura apelurile de a emite interdictii generale pentru toti utilizatorii rusi, desi au spus ca respectarea sanctiunilor este in prim-plan. Directorul juridic al Coinbase Global Inc., Paul Grewal, a reiterat aceasta pozitie intr-un scurt tweet la inceputul acestei saptamani, citand o declaratie mai lunga care spunea ca o interdictie unilaterala ar dauna cetatenilor rusi simpli.

Gilda Popa

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani