Grid star
criptomonede

UCRAINA A PRIMIT DONATII DE 70 MILIOANE DOLARI IN CRIPTOMONEDE – Cea mai mare parte a sumei, cheltuita pe tehnologii militare

Ucraina a primit peste 70 milioane dolari in criptomonede de la inceputul invaziei ruse, fonduri cheltuite in principal pentru echipamente militare si asistenta umanitara, conform Cointelegraph. Donatiile au venit, de asemenea, sub forma de tokenuri nefungibile (NFT), cum ar fi licitatia UkraineDAO a unui steag ucrainean digital, vandut pentru 6,1 milioane de dolari.

Gilda Popa

Aproximativ 80% din totalul de 70 de milioane de dolari donati au venit in primele luni ale razboiului, viteza platilor cu criptomonede accelerand capacitatea tarii de a raspunde invaziei ruse, a explicat adjunctul ministrului ucrainean al Digitalizarii, Alex Bornyakov.

"Daca am folosi sistemul financiar traditional, ar fi durat zile in sir [...] Am putut sa asiguram achizitionarea de produse vitale in cel mai scurt timp prin intermediul criptomonedelor”, a spus Bornyakov.

Oficialul a adaugat ca platforma Crypto Fund Aid For Ukraine a fost un „succes absolut” si ca a fost uluit nu numai de valoarea donatiilor primite, ci si de usurinta cu care ministerul pe care il conduce a reusit sa acceseze acele fonduri pentru apararea Ucrainei.

Cifrele provin dintr-un raport publicat recent de compania de analiza blockchain Chainalysis, care a constatat ca majoritatea fondurilor au fost donate in Ether (ETH).

Potrivit informatiilor, au fost inregistrate 28,9 milioane dolari de donatii in ETH, precum si 22,8 milioane USD in Bitcoin si 11,6 milioane USD in criptomoneda stabila Tether.

Donatiile cripto au prevenit atacul asupra monedei nationale a Ucrainei

Alona Shevchenko, cofondatorul Ukraine DAO, a explicat de asemenea pentru Yahoo Finance ca criptomonedele au oferit o solutie atunci cand au fost impuse restrictii asupra sistemului bancar central ucrainean.

"Banca centrala a introdus limite la transferurile de valuta straina in si din afara Ucrainei pentru a opri atacul asupra hrivnei [...] Datorita criptomonedelor, am putut acoperi unele dintre nevoile imediate ale armatei, literalmente nu a existat o alta cale in aceasta perioada”, a spus Alona Shevchenko.

Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, guvernul Ucrainei a cumparat arme, vehicule aeriene fara pilot (asa-numitele UAV-uri, cunoscute publicului larg ca drone) si lunete digitale pentru arme de foc, pe langa alte echipamente militare neletale, cu o parte din cele 60 de milioane de dolari in criptomoneda donate de la inceputul razboiului cu Rusia, a anuntat in august 2022 vicepremierul Mykhailo Fedorov pe contul sau de Twitter.

Oficialul ucrainean a publicat o lista cu tehnologiile militare pe care Ucraina le-a achizitionat cu criptomonedele donate de sustinatori din intreaga lume.Cea mai mare parte din suma donata in criptomoneda, 11,8 milioane de dolari, a fost cheltuita pe drone. Cheltuielile reprezinta 54 de milioane de dolari din cele 60 de milioane de dolari donate in Fondul Crypto al Ucrainei pana in august 2022, in timp ce fondurile ramase sunt inca necheltuite.

Grupurile militare pro-ruse au folosit, de asemenea, criptomoneda

Cu toate acestea, grupurile militare pro-ruse au folosit, de asemenea, criptomoneda pentru a-si finanta eforturile de razboi, noteaza raportul Chainalysis, folosind donatii cripto pentru a finanta achizitii militare prntru a raspandi dezinformarea si a crea propaganda pro-invazie.

Cele 100 de grupuri au primit un total de 5,4 milioane de dolari pe parcursul razboiului, insa, cu toate acestea, donatiile primite au scazut considerabil din iulie. Nu este clar ce impact au avut sanctiunile asupra acestei tendinte de scadere a donatiilor cripto, au precizat analistii companiei de analiza blockckchain.

"Din datele noastre rezulta ca pietele cripto sunt aproape sigur prea nelichide pentru a fi utile entitatilor ruse care vor sa ocoleasca sanctiunile internationale, desi asta nu inseamna ca aceasta activitate nu are loc la o scara mai mica”, se spune in raportul citat.

Cu toate acestea, grupurile de hacking pro-Rusia au sustras 456,8 milioane de dolari in 2022, potrivit Chainalysis.

"Atacuri cu ransomware au fost adesea folosite de actori rai pentru agende politice si am vazut o multime de exemple in timpul razboiului Rusia-Ucraina. De exemplu, Conti, un grup prolific de ransomware din Rusia, a obtinut aproximativ 66 de milioane de dolari de la victime in 2022”, se arata raportul citat de CryptoPotato.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani