Grid star
criptomonede

TRANZACTIILE CRIPTO, INTERZISE DE CEL MAI MARE SERVICIU DE TRANSFER DE BANI DIN RUSIA – Vladimir Putin a dezvaluit ce va urma

Serviciul rusesc de transfer electronic de bani KoronaPay a anuntat marti, 1 februarie, ca a interzis toate tranzactiile cripto, inclusiv tranzactionarea cu criptomonede, dupa ce Banca Centrala a Rusiei a propus interzicerea folosirii si minarii criptomonedelor. Decizia vine pe fondul unei dispute publice intre ministerul rus de Finante si banca centrala, care au opinii diferite cu privire la politica pe care ar trebui s-o adopte Rusia in ce priveste industria cripto.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin (foto), a intervenit, intr-un mod neasteptat, ca arbitru in aceasta disputa, intr-o videoconferinta, dupa ce un inalt oficial din ministerul rus al Finantelor a declarat marti, 25 ianuarie, ca Rusia ar trebui sa reglementeze si nu sa interzica criptomonedele, asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor.

Putin da de inteles ca ar opta pentru reglementarea, nu pentru interzicerea criptomonedelor

Președintele rus a deschis miercuri, 26 ianuarie 2022, o videoconferinta cu membri ai guvernului rus spunand ca ar dori „sa inceapa cu o problema care este in prezent in centrul atentiei – reglementarea criptomonedelor”, noteaza cointelegraph.com.

Desigur, avem si aici anumite avantaje competitive, mai ales in asa-zisa activitate (n.r. Din industria cripto) numita minerit. Ma refer la surplusul de energie electrica si la personalul bine pregatit disponibil in tara”, a spus Putin, dand de inteles ca sustine mai degraba pozitia Executivului decat pe cea a bancii centrale.

Cu toate semnalele pozitive din ultimele zilei, anuntul facut marti, 1 februarie, de KoronaPay a cazut ca un trasnet peste utilizatorii rusi de criptomonede.

KoronaPay, cel mai mare serviciu de transfer de bani din Rusia, interzice tranzactiile cripto

Cu transferuri lunare de peste un miliard de dolari, KoronaPay este cel mai mare serviciu de transfer de bani din Rusia si din aria fostei Uniuni Sovietice. Este cunoscuta in Rusia sub numele "Coroana de aur" si este utilizata pentru plata remitentelor, relateaza Reuters.

Vrem sa reasiguram autoritatile ca avem o politica de toleranta zero pentru tranzactiile cu criptomonede si vom raporta orice activitate suspecta institutiilor competente. Suntem in mod special ingrijorati de aparitia unor platforme frauduloase, in care deseori sunt folosite numele si siglele unor institutii financiare consacrate pentru a-i induce in eroare pe consumatori. Folosirea siglei KoronaPay pe astfel de platforme afecteaza semnificativ reputatia internationala a companiei”, a afirmat directorul general al KoronaPay Europe, Gleb Kozlov potrivit Reuters.

Luna trecuta, Banca Centrala a Rusiei a propus interzicerea folosirii si minarii criptomonedelor pe teritoriul rusesc, citand amenintarile la adresa stabilitatii financiare, a bunastarii cetatenilor si a suveranitatii politicii sale monetare, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

De ani de zile Rusia este contra criptomonedelor, spunand ca ele pot fi folosite in operatiuni de spalare de bani sau de finantare a terorismului. In cele din urma le-a acordat statul legal in 2020, dar a interzis folosirea lor ca mijloc de plata.

Banca Centrala a Rusiei sustine ca cererea speculativa a determinat cresterea rapida a criptomonedelor, care indica caracteristicile unei piramide financiare, si a avertizat asupra potentialei bule pe piata, care ar ameninta stabilitatea financiara si cetatenii rusi. Institutia a propus impiedicarea institutiilor financiare in realizarea de operatiuni cu criptomonede si a precizat ca trebuie dezvoltate mecanisme pentru blocarea tranzactiilor, menita sa duca la cumpararea sau vanzarea de criptomonede.

Bloomberg: Rusii au aproximativ 12% din totalul detinerilor globale de criptomonede

Potrivit estimarilor guvernului, cetatenii rusi detin criptomonede in valoare de 16,5 trilioane de ruble (214 miliarde de dolari), noteaza cointelegraph.com.

Un raport Bloomberg mentioneaza ca rusii detin aproximativ 12% din totalul detinerilor globale de criptomonede. Estimarile privind detinerile cripto au fost calculate prin analiza adreselor IP ale unora dintre cei mai importanti utilizatori ai platformelor de schimb cripto din tara, impreuna cu alte cateva seturi de date, au spus persoane care lucreaza cu Kremlinul.

Estimarea mai recenta a detinerilor cripto ale cetatenilor rusi reprezinta un salt mare fata de estimarile impartasite de Anatoly Aksakov, seful comisiei pentru pietele financiare a Camerei inferioare a parlamentului in decembrie 2021. Potrivit raportului citat de agentia Tass in decembrie 2021, estimarile aratau ca rusii detineau cripto in valoare de doar 5 trilioane de ruble.

Rusia este in prezent pe locul al treilea in ceea ce priveste puterea de minerit in reteaua Bitcoin, iar Putin a recunoscut acelasi lucru, solicitand utilizarea surplusului de energie pentru minerit cripto. Astfel, Rusia ar putea reglementa in curand tranzactionarea si mineritul cripto.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani