Grid star
criptomonede

PLATFORMA eToro ARE UNDA VERDE SA OFERE SERVICII CRIPTO IN UE – Compania a anuntat ca va functiona in conformitate cu MiCA, Regulamentul european pentru piata activelor digitale

Platforma de tranzactionare si investitii eToro a anuntat ca cererea sa de inregistrare in Registrul CySEC (Comisia de Valori Mobiliare din Cipru) ca furnizor de servicii cripto - CASP (Crypto Asset Service Provider) - a fost aprobata, a anuntat compania intr-un comunicat. Aceasta ii va permite sa ofere servicii de tranzactionare si custodie a activelor digitale reglementate in toate tarile UE, la nivel transfrontalier, printr-o singura entitate.

Gilda Popa

Platforma care va opera in tarile UE este inregistrata in Cipru ca eToro (Europe) Digital Assets Ltd, si va functiona in conformitate cu prevederile legislatiei europene in domrniu, o data ce Regulamentul UE privind pietele cripto (MiCA) va intra in vigoare in decembrie 2024.

"Aceasta inregistrare semnaleaza faptul ca suntem 100% pregatiti sa intram intr-o noua era pentru cripto, odata ce MiCA va intra in vigoare anul viitor. Fiind o companie globala reglementata pe diferite piete din intreaga lume, ne bucuram de certitudinea si securitatea sporite pe care MiCA le va oferi atat consumatorilor, cat si companiilor de renume din acest spatiu.

Europa este o regiune extrem de importanta pentru eToro, este locul in care se afla majoritatea utilizatorilor nostri si dorim sa continuam sa oferim investitorilor europeni acces direct la o gama larga de active cripto ca parte a unui portofoliu diversificat. Aceasta noua inregistrare la CySEC ne va permite sa realizam mult mai usor acest lucru intr-o Europa post-MiCA, permitandu-ne sa cream o oferta mai eficienta si mai optimizata pentru investitorii europeni care doresc sa tranzactioneze cu active cripto”, a declarat Hedva Ber, director executiv adjunct la eToro.

In comunicatul platformei de tranzactionare si investitii se mai precizeaza ca: „eToro este autorizata si supravegheata de o serie de autoritati de reglementare din mai multe jurisdictii din intreaga lume, inclusiv FCA (Marea Britanie), ASIC (Australia), CySeC (Cipru), GFSC (Gibraltar), FinCen si FINRA (Statele Unite). eToro este, de asemenea, inregistrata ca furnizor de active digitale la diverse autoritati locale, inclusiv Banca Spaniei si AMF (Franta)”.

Regulamentul UE pentru piata cripto, publicat in iulie

Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European si al Consiliului privind pietele criptoactivelor (MiCA) a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE la inceputul lunii iulie, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

MiCA are drept obiectiv principal instituirea unui cadru comun de reglementare si supraveghere pentru activitatile care implica criptoactive si care nu fac obiectul reglementarii la nivelul altor norme comunitare si se va aplica emitentilor de criptoactive, precum si furnizorilor de servicii pentru criptoactive in Uniunea Europeana. Lipsa unor astfel de norme ii poate expune pe detinatorii de acest tip de active la riscuri semnificative si poate induce, de asemenea, riscuri substantiale pentru integritatea pietei, inclusiv in ceea ce priveste abuzul de piata si criminalitatea financiara.

Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), regulamentul MiCA, care urmeaza sa se aplice efectiv incepand cu 30 decembrie 2024, va proteja investitorii, prin cresterea transparentei si prin punerea in aplicare a unui cadru cuprinzator pentru emitentii si furnizorii de servicii de criptoactive.

Prevederile legislative

Noile reguli acopera emitentii de token-uri asimilate monedelor electronice (EMT), de token-uri raportate la active (ART), precum si alte tipuri de criptoactive sub conditia demonstrarii ca acestea din urma nu se pot incadra in caracteristicile EMT sau ART. De asemenea, noua legislatie vizeaza si furnizorii de servicii pentru criptoactive, locurile de tranzactionare, precum si furnizorii de portofele in care sunt detinute criptoactivele. Acest cadru de reglementare isi propune sa protejeze investitorii, sa pastreze stabilitatea financiara, permitand in acelasi timp inovarea si stimularea atractivitatii pietei criptoactivelor.

Regulamentul ofera definitii pentru diverse aspecte ale pietei criptoactivelor, cum ar fi:

  • Criptoactive: acestea sunt reprezentari digitale ale valorii sau ale drepturilor care pot fi transferate si stocate electronic, utilizand registrul distribuit sau o tehnologie similara;

  • Furnizori de servicii de criptoactive: entitati care furnizeaza servicii legate de criptoactive, cum ar fi administrarea platformelor de tranzactionare, schimbul de criptoactive pentru fonduri banesti sau pentru alte criptoactive si furnizarea de servicii de custodie si administrare a criptoactivelor in numele clientilor.

Regulamentul prevede, de asemenea, norme pentru comunicarile de marketing legate de oferirea publica de criptoactive, precizand ca aceste comunicari trebuie sa fie identificate ca atare, sa fie corecte, clare si sa nu induca in eroare. De asemenea, Regulamentul stabileste cerinte pentru cartea alba a unui criptoactiv (white paper), un document pe care emitentii trebuie sa il pregateasca si sa il faca public atunci cand ofera criptoactive publicului.

*Cititi aici regulamentul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani