Grid star
criptomonede

SCANDAL CRIPTO URIAS IN TURCIA – Zeci de arestari dupa ce doua platforme cripto au disparut offline cu tot cu 2 miliarde de dolari, banii investitorilor

O a doua platforma de schimb de criptomonede din Turcia, Vebitcoin, s-a prabusit sambata, 24 aprilie, la numai cateva zile dupa intrarea in offline a platformei Thodex, urmata de disparitia fondatorului sau Faruk Fatih Ozer (foto surprinsa la Aeroportul din Istanbul), cu tot cu 2 miliarde de dolari, banii clientilor. Scandalul declansat in piata cripto din Turcia vine cu putin inainte de intrarea in vigoare a masurii interzicerii utilizarii criptomonedelor ca forma de plata, instituita de Banca Centrala a Turciei din 30 aprilie.

In acelasi timp, Turcia a interzis institutiilor de plati si emitente de moneda electronica sa medieze transferurile de bani catre platformele de criptomonede.

Platforma de criptomonede Vebitcoin a oprit operatiunile, dand drept motiv o deteriorare a conditiilor financiare. Directorul executiv Ilker Bas si alti trei angajati au fost retinuti de autoritatile, potrivit bbc.com.

Autoritatile turce au blocat conturile Vebitcoin si au deschis o ancheta

Datorita evolutiilor recente din industria criptomonedelor, tranzactiile noastre au devenit mult mai intense decat se astepta. Am dori sa afirmam cu regret ca aceasta situatie ne-a condus la un proces foarte dificil in domeniul financiar. Am decis sa ne incetam activitatile pentru a indeplini toate reglementarile si revendicarile. Va vom furniza informatii cat mai curand posibil”, se arata pe pagina web a platformei de tranzactionare vebitcoin.com.

Comitetul de investigare a criminalitatii financiare a blocat conturile Vebitcoin si a deschis o ancheta

Vebitcoin este a patra cea mai mare platforma de schimb de criptomonede din Turcia, cu volume zilnice de aproape 60 de milioane de dolari, potrivit CoinGecko.com, care urmareste date privind pretul, volumul si valoarea de piata pe pietele de criptomonede. Mai mult de jumatate din acest volum a venit din tranzactionarea de Bitcoin, care a scazut cu 19% in aceasta saptamana.

Politia turca emite mandate de arestare pentru 78 de persoane in „dosarul” Thodex

Prabusirea platformei Vebitcoin vine la cateva zile dupa ce o alta platforma majora de tranzactionare de criptomonede, Thodex, a „disparut” offline, iar fondatorul sau, Faruk Fatih Ozer, in varsta de 27 de ani ar fi fugit in Albania, cel mai probabil cu 2 miliarde de dolari de la investitorii cripto, scrie bbc.com.

Faruk Fatih Ozer ar fi fost fotografiat parasind aeroportul din Istanbul, arata agentia de presa Demiroren News Agency.

Vineri, 23 aprilie autoritatile turce au emis mandate de arestare pentru 78 de persoane, in acest caz. Turcia a emis si un mandat international de arestare pentru fondatorul Thodex.

Mii de utilizatori ai Thodex au depus plangeri impotriva companiei, iar un avocat a spus ca Thodex are 400.000 de utilizatori, dintre care 390.000 erau activi. Ozer a contestat acuzatiile, spunand ca doar 30.000 de utilizatori au fost afectati de situatie. El a adaugat ca informatiile despre pierderi de aproximativ 2 miliarde de dolari sunt ”nefondate” si ca se afla in Albania pentru intalniri de lucru.

Investitorii turci cauta sa se protejeze de inflatia uriasa din Turcia investind in criptomonede

Cele doua platforme de schimb de monede virtuale au crescut pe fondul puternicului boom al criptomonedelor din ultima vreme, care a atras numerosi cetateni turci ce incearca sa-si protejeze economiile de inflatia in crestere si de o moneda instabila. Thodex sustine ca este „prima companie turca licentiata din acest sector la nivel global” cu o licenta „primita din Statele Unite ale Americii”, potrivit declaratiei sale. Vebitcoin este a patra cea mai mare platforma de schimb de criptomonede din Turcia. Prabusirea acestora este o uriasa lovitura pentru investitorii turci in criptomoneda.

Inflatia din Turcia a atins 16,2% in martie, de peste trei ori deasupra tintei bancii centrale, iar lira a slabit cu peste 10% fata de dolar in acest an – al noualea an consecutiv de pierderi.

Volumul zilnic de tranzactii pe pietele de criptomonede turcesti a fost de aproape de 2 miliarde de dolari, vineri, potrivit datelor CoinGecko.com. Boom-ul a atras atentia autoritatilor de reglementare.

Banca Centrala a Turciei a interzis criptomonedele ca forma de plata incepand cu 30 aprilie, iar tara a interzis institutiilor de plati si emitente de moneda electronica sa medieze transferurile de bani catre platformele de criptomonede. Seful Bancii Centrale, Sahap Kavcioglu, a declarat ca mai multe reguli sunt in curs de implementare. „Lucram la reglementari in ceea ce priveste criptomonedele. Exista iesiri de bani deranjante in afara Turciei, prin criptomonede”, a spus el.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani