Grid star
criptomonede

JP MORGAN, LA UN PAS DE A LANSA PRIMUL CHATBOT AXAT PE CONSILIERE FINANCIARA – Gigantul bancar a inregistrat marca IndexGPT, care va optimiza portofoliul investitorilor in active clasice si digitale

JP Morgan dezvolta un serviciu de inteligenta artificiala (AI) similar ChatGPT, "antrenat” pe baze de date specifice pentru a oferi utilizatorilor consiliere pentru investitii. Serviciul software, numit "IndexGPT”, va folosi AI pentru a analiza si selecta active clasice si digitale pentru portofoliul clientilor, in functie de profilul investitional, relateaza CNBC.

JP Morgan a rezevat deja marca comerciala pentru noul serviciu de consiliere financiara bazat pe AI in mai 2023, potrivit unui dosar depus de banca la Oficiul pentru Brevete si Marci din SUA consultat de CNBC.

Alti giganti bancare, intre care Goldman Sachs si Morgan Stanley, au inceput deja sa testeze tehnologia AI pentru uz intern. Astfel, Goldman Sachs foloseste tehnologia de tip ChatGPT pentru a ajuta inginerii software din cadrul bancii sa genereze si sa testeze automat coduri, in timp ce Morgan Stanley testeaza un chatbot creat de OpenAI pentru a raspunde intrebarilor celor 16.000 de consilieri financiari ai sai.

Ce sfaturi ofera in prezent ChatGPT cu privire la criptomonede

Noile servicii de consiliere financiara bazate pe tehnologii emergente de inteligenta artificiala vin in contextul in care varianta ChatGPT lansata de OpenAI si pusa gratuit la dispozitia internautilor evita sa ofere sfaturi concrete pentru investitii.

Intrebat daca "ar trebui sa cumpar Bitcoin”, ChatGPT spune ca "nu poate oferi sfaturi specifice de investitii”, deoarece nu "are acces la date de piata sau informatii financiare in timp real”.

Cu toate acestea, botul a remarcat saptamana aceasta pentru CryptoPotato ca pretul Bitcoin are potentialul de a creste dupa asa-numitul halving al Bitcoin din 2024 (n.r. cand recompensa minerilor pentru extragerea Bitcoin din retea se va injumatati), din cauza unei "reduceri a ofertei [BTC], cuplata cu cererea continua sau cu un interes crescut pe piata”.

Intrebat si despre viitorul memecoin-urilor precum Dogecoin (DOGE) Shiba Inu (SHIB) si Pepe (PEPE), botul a spus ca succesul acestora este determinat de "recunoasterea marcii, sustinerea din partea celebritatilor si tendintele online”.

Stadiul automatizarii serviciilor de consiliere financiara

La inceputul acestei saptamani, directorii de la JPMorgan si-au prezentat progresul in aplicarea automatizarilor bazate pe AI in cadrul conferintei anuala a investitorilor organizata de gigantul bancar. JP Morgan, care are 1.500 de oameni de stiinta de date si ingineri specializati in "machine learning”, testeaza "un numar de cazuri de utilizare” pentru tehnologia GPT, a declarat seful diviziei de tehnologie a bancii, Lori Beer.

"Nu am putea discuta despre A.I. fara sa mentionam modelele GPT si software-ul axat pe limbaj. Am recunoscut puterea si oportunitatea oferita de aceste instrumente si ne-am angajat sa exploram toate modalitatile prin care acestea pot oferi valoare pentru companie”, a declarat Beer.

JP Morgan grabeste lansarea primului chatbot de tip GPT axat pe domeniul financiar

Potrivit avocatului specializat pe marci inregistrate Josh Gerben, produsul JP Morgan ar putea fi primul produs financiar asemanator GPT conceput pentru a fi utilizat de investitorii de retail interesati de consiliere financiara.

"Acesta (n.r. faptul ca a solicitat deja inregistrarea marcii IndexGPT) este un indiciu real ca (n.r. gigantul bancar) ar putea avea un produs potential de lansat in viitorul apropiat. Companii precum JPMorgan nu depun marci comerciale doar pentru distractie”, a declarat Josh Gerben.

"Mi se pare ca banca incearca sa-l concedieze pe consilierul meu financiar”, a glumit Gerben.

Gerben a adaugat ca dosarul JP Morgan include o "declaratie sub juramant din partea unui ofiter corporativ” care confirma ca banca intentioneaza sa foloseasca marca comerciala. De obicei, dureaza circa un an ca Oficiul pentru Brevete si Marci din SUA sa aprobe inregistrarea marcilor comerciale, dupa care banca va avea la dispozitie trei ani pentru a lansa efectiv IndexGPT, a precizat el.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani