Grid star
criptomonede

ANALIZA CRYPTOQUANT – Aprobarea ETF-urilor Bitcoin ar duce la intrari de 155 miliarde dolari in cripto, echivalentul cresterii pretului BTC in intervalul 50.000 - 73.000 dolari

Comunitatea cripto este cu ochii pe "incarcatorul” aflat in prezent in sertarul Comisiei pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) din SUA – solicitarile pentru aprobarea ETF-urilor Bitcoin spot – care, potrivit estimarilor analistilor, va injecta sume uriase in piata. Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, in prezent, la masa negocierilor, se fac jocurile, dar si calculele. Compania de analiza CryptoQuant a lansat prima estimare concreta a impactului listarii pe bursa a acestor fonduri asupra capitalizarii de piata, dar si a pretului Bitcoin.

Gilda Popa

Aprobarea ETF-urilor Bitcoin ar putea aduce intrari de 155 de miliarde de dolari, stimuland cresterea capitalizarii pietei de la 450-900 de miliarde de dolari.

Reamintim ca Bitcoin (BTC) a crescut pentru scurt timp la 30.000 dolari in urma unei informatii false privind aprobarea primului Exchange Traded Fund (ETF) Bitcoin spot in SUA, insa BlackRock a dezmintit public zvonurile, iat BTC a revenit rapid la nivelul de 28.000 USD. Acest lucru este doar o „simulare” a reactiei la cald a pietei la o eventuala listare pe bursa a acestor fonduri. Dar calculele din cel mai recent raport al CryptoQuant arata ca, in termeni reali, daca SEC ar da unda verde ETF-urilor Bitcoin spot aflate in procedura de aprobare, acest lucru ar putea adauga circa un trilion de dolari, dubland practic intraaga capitalizare a pietei cripto. In prezent, capitalizarea de piata a BTC este de 553 miliarde dolari, iar criptomoneda se tranzactioneaza cu circa 28.300 dolari.

SEC va lua o decizie cel tarziu in martie-aprilie 2024

Printre companiile de investitii care au solicitat SEC aprobarea listarii pe bursa a acestor fonduri se numara BlackRock, Bitwise, VanEck, Fidelity si Valkyrie. Desi nu se asteapta ca acestea sa obtina aprobari in acest an, expertii din industrie cred ca SEC va decide asupra acestor cereri cel mai tarziu in martie-aprilie 2024, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor.

Analistii CryptoQuant arata ca, in pofida „iernii cripto” declansata anul trecut, adoptia institutionala a Bitcoin a crescut in 2022, direct proportional cu prezenta criptomonedei in bilanturile unor companii de top, intre care Tesla, Microstrategy si BlackRock.

Urmatoarea etapa, se arata in raport, este ca gigantii din domeniul managementului de active sa ofere clientilor expunere la Bitcoin prin intermediul ETF-urilor Bitcoin. CryptoQuant listeaza un grafic al termenelor in care SEC va trebui sa raspunda solicitarilor de listare a acestor fonduri venite din partea companiilor de investitii.

Capitalizarea de piata a Bitcoin ar putea creste cu 450-900 de miliarde de dolari

Listarea ETF-urilor Bitcoin spot ar putea duce la intrari de 155 de miliarde de dolari in BTC. Infuzia de bani proaspeti ar putea creste si mai mult capitalizarea pietei Bitcoin cu 450-900 de miliarde de dolari, a aratat CryptoQuant in ultimul sau raport.

"Ne-am putea astepta ca 155 de miliarde de dolari sa ajunga pe piata Bitcoin o data ce aceste ETF-uri vor fi aprobate. Totalul activelor gestionate (AUM) ale acestor companii este de aproximativ 15,6 trilioane de dolari. Daca ar pune 1% din AUM in aceste ETF-uri Bitcoin, suma totala in dolari americani care ar intra pe piata Bitcoin ar fi de aproximativ 155 de miliarde de dolari. Pentru a le pune in context, aceste sume reprezinta aproape o treime din capitalizarea actuala de piata a Bitcoin”, se arata in raport.

Pe pietele bull anterioare, capitalizarea de piata a Bitcoin s-a extins de obicei cu o rata de 3 pana la 5 ori mai mare decat capitalizarea sa realizata. Acest lucru implica faptul ca pentru fiecare dolar suplimentar care intra pe piata Bitcoin, capitalizarea pietei ar putea creste de 3x pana la 5x, a explicat CryptoQuant.

"Avand in vedere aceasta relatie istorica, ne putem astepta la o crestere a capitalizarii de piata a Bitcoin intre 450 si 900 de miliarde de dolari, ca urmare a intrarii a 150 de miliarde de dolari pe piata Bitcoin:

Limita inferioara: 155 miliarde USD = 465 miliarde USD

Limita superioara: 155 miliarde USD = 930 miliarde USD.

Dupa cum am spus mai sus, aceasta presupune o alocare de 1% pentru ETF-uri Bitcoin spot de catre companiiloe care lanseaza ETF-urile.

Cresterea capitalizarii pietei Bitcoin pe care am calculat-o mai sus implica o crestere a capitalizarii pietei intre 82% si 165% fata de nivelul actual si ca pretul Bitcoin ar putea ajunge intre 50.000 si 73.000 USD ca urmare a acestor intrari de bani fresh”, se arata in analiza CryptoQuant.

SEC va aproba in „trei pana la sase luni” solicitarile de listare a ETF-urilor Bitcoin depuse de giganti financiari cu o tractiune cumulata de aproape 18 miliarde dolari, sustine fostul sef al BlackRock, Steven Schoenfield, in prezent CEO al MarketVector Indexes. El si-a prezentat estimarea in 5 octombrie, in timpul unei discutii pe tema ETF-urilor Bitcoin la Digital Asset Summit al CCData de la Londra, unde i s-a alaturat un alt fost director BlackRock, Martin Bednall, acum CEO al Jacobi Asset Management. Bednall crede ca SEC va aproba probabil toate cererile ETF in acelasi timp.

De asemenea, Lumea Banilor a detaliat anterior motivele pentru care analistul bancii americane TD Cowen, Jaret Seiberg, crede ca seful SEC, Gary Gensler, ar urmari sa obtina atributii de control extinse asupra pietei cripto pentru autoritatea federala de reglementare, „jucand” cartea ETF-urilor Bitcoin.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani