Grid star
criptomonede

TANARUL MILIARDAR VITALIK BUTERIN PUNE IN PERICOL SUPREMATIA BITCOIN – Reteaua Ethereum testeaza cu succes actualizarea-cheie care ar putea detrona „regele criptomonedelor”

Ethereum este cu un pas mai aproape de cea mai mare actualizare de software din istoria de opt ani a blockchain-ului fondat de tanarul miliardar Vitalik Buterin (foto). Ultimul test al actualizarii numite "The Merge” (n.r. „Fuziunea”) a inceput pe 15 martie si s-a finalizat cu succes pe reteaua de testare Kiln. Evenimentul a propulsat pretul criptomonedei native, Ether, cu peste 10% in ultima saptamana, pana la pragul de 3000 dolari, in timp ce Bitcoin a avut un avans de doar 4%, pana la putin peste 42.000 dolari.

Gilda Popa

Decalajul, care "detroneaza” simbolic Bitcoin din pozitia sa de lider al tendintelor (de crestere sau scadere) din piata cripto este vazut de unii analisti ca fiind un semn ca Ethereum i-ar putea prelua, intr-un viitor nu foarte indepartat si pozitia de lider de piata. Astfel, Ether, criptomoneda nativa a blockchain-ului Ethereum, a crescut cu peste 10% in ultimele sapte zile, in timp ce Bitcoin a crescut cu doar 4%.

Reteaua Ethereum promite sa reduca consumul de energie cu 99%

"The Merge” ar urma sa asigure tranzitia de la mecanismul de validare a tranzactiilor de tip "Proof of Work” (PoW) la cel de tip "Prook of Stake” (PoS).

Actualizarea va avea unele implicatii majore pentru blockchain-ul Ethereum si, ca urmare, pentru token-ul sau nativ ETH. Trecerea la un model PoS va aduce un protocol de consens care ii va recompensa pe stakers (n.r. "pariori”, termen folosit deoarece acestia plaseaza "miza” pentru a valida tranzactiile) in locul minerilor si, de asemenea, va face ca blockchain-ul sa fie cu 99% mai eficient din punct de vedere energetic. Aceasta este o evolutie deosebit de importanta, mai ales avand in vedere criza energetica globala si problema pe termen lung a schimbarilor climatice.

"The Merge” nu este lansarea unei noi versiuni a Ethereum, ci mai degraba o actualizare interesanta a mecanismului de consens - aducand Ethereum in conformitate cu viziunea originala prezentata in cartea alba publicata de fondatorul Vitalik Buterin la lansarea sa din 2013, potrivit blogului gestionat de administratorii retelei, ethmerge.com.

Dezvoltatorii Ethereum au promis upgrade-ul de ani de zile. Ultimul test al acestui software inainte de declansarea Merge a inceput pe 15 martie si, dupa unele erori initiale, cum ar fi mesajele de eroare, pare sa functioneze fara probleme.

"Testarea efectuata pe reteaua de testare 'Kiln testnet' a determinat ETH sa depaseasca ritmul de crestere al pietei cripto (n.r. de regula dictat de Bitcoin). Este privit ca un upgrade in ceea ce priveste validarile tranzactiilor in Ethereum (n.r. tranzitia de la mecanismul de validare a tranzactiilor de tip PoW la cea de tip PoS) Testarea a avut succes, fara nicio problema majora raportata”, a declarat pentru revista Fortune Teong Hng, co-fondator si director executiv al Satori Research, cu sediul in Hong Kong.

Diferentele cheie dintre mecanismul de consens PoW si cel PoS

Proof of Work (PoW) este cel mai comun protocol de consens folosit de 370 de monede virtuale, inclusiv Bitcoin. PoW foloseste principiul minarii pentru a obtine un consens cu privire la validarea tranzactiilor. Astfel, orice miner rezolva primul algoritmul sau mineaza un bloc al monedei poate actualiza blockchain-ul cu o tranzactie verificata si castiga un cripto pentru rezolvarea puzzle-ului. Aici, fiecare miner actioneaza ca un nod de retea, care verifica tranzactiile pe fiecare bloc. Se numeste Proof of Work, deoarece se foloseste o utilizare intensa a puterii de calcul, ceea ce este, de asemenea, problema sa majora, aceasta fiind cea mai frecventa critica adusa retelei Bitcoin.

În schimb, PoW este foarte sigur si este consolidat pe masura ce mai multi mineri se alatura retelei, insa i se reproseaza probleme de scalabilitate, comisioane mari de tranzactie, pe langa incapacitatea de a suporta trafic mare de utilizatori.

Proof of Stake (PoS) nu implica rezolvarea de probleme matematice pentru a extrage monede noi, ci foloseste miza. Staking inseamna blocarea cripto monedelor deja detinute de persoane din cadrul retelei pentru a castiga monede noi. PoS rezolva problema de scalabilitate si este ecologic spre deosebire de PoW. Cei care detin mai putine monede vor avea o putere mai mica de exploatare si validare a tranzactiilor pe blockchain. Totusi, dezavantajul PoS este ca incurajeaza acumularea de monede virtuale, mai degraba decat cheltuielile. Ethereum isi propune sa treaca la acest model in upgrade-ul sau Ethereum 2.0. Cardano si Polkadot il folosesc deja.

Astfel, dupa "Fuziune”, reteaua Ethereum va inceta sa mai foloseasca milioane de servere puternice pentru a valida tranzactii pe blockchain. In schimb, stakerii isi vor putea plasa criptomonedele Ether in portofelele speciale de miza, care vor fi folosite pentru a valida tranzactii.

Fundatia Ethereum a planificat oficial ca "Fuziunea” sa aiba loc in al doilea trimestru al anului 2022

De asemenea, va fi mai putin probabil ca minerii sa vanda criptomonede proaspat emise pe care le primesc ca recompense pentru ca sunt stakers, deoarece nu au costuri de operare la fel de mari ca minerii insetati de energie, a spus Kyle Samani, co-fondatorul Multicoin Capital pentru Fortune.

"Fuziunea” era de asteptat sa aiba loc cu luni in urma, dar a fost amanata, deoarece dezvoltatorii Ethereum au lucrat pentru a se asigura ca totul decurge fara probleme. Intregul ecosistem Ethereum, care valoreaza aproape 14 miliarde dolari (capitalizarea de piata) plus miliarde de aplicatii DeFi si tokenuri nonfungibile (NFT) depind de aceasta actualizare. Fundatia Ethereum a planificat oficial ca "Fuziunea” sa aiba loc in al doilea trimestru al anului 2022, dar a precizat recent pe blogul sau ca momentul exact nu a fost determinat -- un posibil semn al unei mici intarzieri.

"Ar fi nevoie de un eveniment catastrofal pentru ca anul acesta sa nu se intample”, a declarat pentru Bloomberg Tim Beiko, un informatician care coordoneaza dezvoltatorii Ethereum.

Cu toate acestea, cei mai multi mineri se asteapta ca "The Merge” sa aiba loc in toamna acestui an.

Reteaua Ethereum este cel mai bine cunoscuta pentru criptomoneda sa nativa, Ether, a doua ca popularitate si capitalizare de piata dupa Bitcoin. De asemenea, gazduieste o serie de aplicatii populare, cum ar fi schimbul NFT OpenSea, portofelul cripto popular MetaMask si schimbul automat de jetoane UniSwap.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani