Grid star
criptomonede

ANUNTUL TESLA ADUCE UN NOU SOC PE PIATA CRIPTO – Pretul activelor digitale scade dupa ce compania lui Elon Musk a dezvaluit ca si-a vandut 75% din detinerile in Bitcoin

Compania lui Elon Musk, Tesla, a anuntat in raportul sau pentru al doilea trimestru al anului 2022 ca a vandut 75% din cantitatea de Bitcoin pe care o detinea. Producatorul de masini electrice declarase aproximativ 42.000 de bitcoini in bilant la inceputul trimestrului, asa ca, daca ar fi vandut 75% din aceasta cantitate pentru 936 de milioane de dolari, ar fi echivalat cu un pret mediu de vanzare de aproximativ 29.000 de dolari pe Bitcoin, potrivit CoinDesk.

Gilda Popa

Tesla a anuntat in luna februarie a anului trecut ca a achizitionat Bitcoin in valoare de 1,5 miliarde de dolari, o stire care a provocat la acel moment o crestere substantiala a pretului Bitcoin. Ulterior, in primul trimestru al lui 2022, compania si-a redus pozitia pe Bitcoin cu 10%, o mutare care a sporit castigurile acelui trimestru cu 272 de milioane de dolari. De atunci si pana la raportul publicat miercuri, 20 iulie, compania nu a mai facut niciun anunt public cu privire la o achizitie suplimentara sau la o vanzare a activelor virtuale pe care le detine.

Producatorul de masini electrice a raportat o scadere substantiala a profitului in al doilea trimestru al anului 2022, dupa ce s-a confruntat cu probleme din cauza inchiderii fabricii sale din Shanghai si a provocarilor de productie la noile fabrici. Profitul Tesla a scazut cu 32% de la nivelurile record din primul trimestru, compania raportand miercuri un profit net de 2,26 miliarde de dolari.

Ce spune Musk

Din cauza incertitudinii cu privire la momentul ridicarii lockdown-ului in Shanghai, Musk a spus ca Tesla a vandut 75% din detinerile sale de Bitcoin pentru a-si maximiza pozitia de numerar. Acest anunt a adus un nou val de soc pe piata cripto, aflata, de la inceputul saptamanii in curs, in crestere, ducand la o usoara depreciere a preturilor activelor digitale.

"Acest lucru nu ar trebui sa fie considerat un verdict (n.r. negativ) cu privire la Bitcoin. Nu am vandut nimic din (n.r. detinerile pe care le avem in) dogecoin”, a spus Musk dupa depunerea raportului Tesla de miercuri, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, preturile Bitcoin au trecut printr-un soc dupa ce Tesla si-a raportat castigurile miercuri. Astfel, Bitcoin a scazut de la putin peste 24.000 dolari la aproximativ 22.700 de dolari in dimineata zilei de joi, 21 iulie, in urma acestei stiri.

Companiile din tehnologie, lovite de inflatie si de cresterea dobanzilor

Raportul Tesla vine la mai bine de o luna dupa ce CEO-ul Elon Musk a spus ca are un "sentiment foarte prost” despre economie si trebuie sa concedieze aproximativ 10% dintre salariatii companiei.

"Nici o companie de tehnologie nu este imuna la presiunile venite din cresterea ratelor dobanzilor, incetinirea cresterii economice si cresterea inflatiei”, a spus un analist citat de The Guardian.

La inceputul acestui trimestru, Tesla a fost fortata sa-si inchida temporar Gigafactory din Shanghai pentru a respecta restrictiile din cauza pandemiei, ceea ce a dus la o scadere severa a numarului de livrari. Compania a livrat 254.000 de vehicule in acest trimestru, in scadere cu 18% fata de trimestrul precedent. De asemenea, Tesla a declarat inghetarea angajarilor si a inceput sa concedieze lucratori la inceputul acestei luni, inclusiv 229 de angajati care au lucrat la tehnologia de asistenta a Tesla, Autopilot.

Mai mult decat atat, Tesla si-a raportat castigurile trimestriale pe fondul scandalului in curs a lui Musk cu Twitter, care l-a dat in judecata pe miliardar pentru ca a renuntat la acordul sau de a cumpara platforma de socializare. Un proces in acest caz este programat sa inceapa in octombrie.

Cu toate acestea, Musk a spus ca firma nu se concentreaza in continuare foarte mult pe criptomonede.

"Nu este un subiect pe care il reconsideram. Este un spectacol paralel cu un spectacol secundar...Obiectivul fundamental al Tesla si motivul pentru care facem acest lucru este ca ziua energiei durabile sa vina mai devreme. Acesta este scopul nostru. Nu este vorba nici aici, nici acolo despre criptomonede”, a spus Musk.

Musk a mai dezvaluit ca cele mai noi fabrici ale companiei din Berlin si Texas pierd"„miliarde de dolari chiar acum”, deoarece problemele lantului de aprovizionare au blocat productia.

"Doar incercarea de a mentine fabricile in functiune in ultimii cativa ani a fost un lucru foarte dificil, ca si cum intreruperile lantului de aprovizionare au fost severe, extrem de grave. Ultimii doi ani au fost un cosmar absolut de intreruperi ale lantului de aprovizionare, un lucru dupa altul, si nu am iesit inca din el”, a spus Musk intr-un interviu din luna mai.

Cu toate acestea, Musk parea optimist miercuri cu privire la starea economiei in urmatoarele luni si a apreciat ca inflatia va scadea spre sfarsitul acestui an.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani