Grid star
criptomonede

HONG KONG CRESTE NIVELUL DE MONITORIZARE A SECTORULUI CRIPTO - Orasul-stat ia masuri drastice dupa scandalul de 1,5 miliarde dolari HK, declansat de bursa cripto JPEX

Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare si politia din Hong Kong au infiintat un grup de lucru comun pentru a monitoriza si investiga activitatile suspecte la bursele de criptomonede. Decizia de a intensifica activitatile de supraveghere a activitatilor companiilor cripto vine in urma scandalului de la bursa cripto JPEX de luna trecuta, care a dus la mai multe arestari si la sistarea serviciilor platformei.

Gilda Popa

Potrivit Hong Kong Free Press, 18 persoane au fost arestate in Hong Kong pana sambata, 7 octombrie, fiind suspectate de implicarea in presupusul caz de frauda la JPEX. Politia locala a declarat duminica, 8 octombrie, ca a primit plangeri de la un total de 2.467 de persoane care au declarat ca au fost victime in cazul care a implicat pierderi de 1,522 miliarde dolari HK (aproximativ 204 milioane dolari americani). Multi dintre reclamanti sunt investitori fara experienta carora li s-au promis randamente mari, a precizat politia.

Nimeni nu a fost acuzat oficial pana acum in acest caz, potrivit presei locale.

SFC a dezvaluit in septembrie ca JPEX, bursa cripto inregistrata in Dubai, a functionat fara licenta din partea Hong Kong-ului pentru tranzactionarea cu active virtuale. Platforma, pe de alta parte, a sustinut ca „s-a straduit sa respecte” cerinta locala care a intrat in vigoare in luna iunie a acestui an (despre care Lumea Banilor a relatat aici), dar eforturile sale au fost „respinse sau ocolite cu retorica oficiala” de catre Comisie, noteaza BBC.

Scandalul JPEX vine pe fondul eforturilor pe care le face Hong Kong de a deveni un hub cripto si, de asemenea, pe fondul eforturilor de a legifera acest sector, iar autoritatile au lansat o ampla ancheta in acest caz.

Grup operativ pentru prevenirea fraudelor cripto

Grupul operativ constituit la finalul acestei saptamani este alcatuit din Comisia pentru Valori Mobiliare (SFC) din Hong Kong si din agentii de politie, inclusiv reprezentanti ai departamentelor pentru infractiuni comerciale, infractiuni in domeniul securitatii cibernetice si tehnologice si ai birourilor de informatii financiare si de investigatii, se arata intr-un comunicat transmis de SFC.

Potrivit anuntului, grupul de lucru va „imbunatati colaborarea in monitorizarea si investigarea activitatilor ilegale legate de platformele de tranzactionare cu active virtuale”.

De asemenea, comisarul adjunct de politie Eve Chung a declarat ca grupul de lucru este „instrumental pentru accelerarea schimbului de informatii vitale si a colaborarii comune ca raspuns la provocarile care inconjoara platformele virtuale de tranzactionare a activelor (VATP), pentru a proteja mai bine publicul larg din Hong Kong”.

Acest lucru intareste reputatia Hong Kong-ului ca jurisdictie sigura si conforma pentru a face afaceri in active virtuale. Formarea grupului de lucru este un pas proactiv pentru a consolida increderea in noul regim” , a declarat pentru CryptoPotato Vince Turcotte, consultant la Cognitive GRC, o firma de consultanta pentru licente cripto.

Noi reguli de licentiere cripto in Hong Kong

Hong Kong a lansat un nou cadru de reglementare pentru activele cripto la inceputul acestui an si a acordat primele licente obligatorii pentru platformele de tranzactionare a activelor digitale in august, dupa ce regulamentul pentru licentiere a fost implementat din iunie.

In acest context, bursa cripto JPEX, acuzata ca activeaza fara licenta dedicata in Hong Kong, a pus in aplicare un plan controversat de a converti activele utilizatorilor in dividende ale actionarilor care pot fi solicitate doar in doi ani. Firma sustinea ca aceasta miscare va creste fluxul de numerar si va retine investitorii. Utilizatorii vor primi dividende sub diferite forme in doi ani in functie de miza lor, potrivit rapoartelor companiei cripto. In aceasta saptamana, JPEX a declarat, de asemenea, ca un referendum pe care l-a organizat cu utilizatorii sa incheiat cu 68% votand in favoarea planului de dividende.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani