Grid star
criptomonede

REVOLUTIE DIGITALA IN EUROSISTEM – Banca Centrala Europeana, la un pas de adoptarea „Crypto-euro”. Expertii, ingrijorati de avansul Chinei in cursa pentru moneda digitala

Banca Centrala Europeana (BCE) a publicat, la inceputul lunii octombrie, un raport de 50 de pagini in care exploreaza mai multe scenarii pentru lansarea unui euro digital. BCE accelereaza astfel proiectul adoptarii unui „Crypto-euro”, pe fondul ingrijorarilor din eurosistem cu privire la avansul considerabil al Bancii Populare Chineze in adoptarea propriei monede digitale, scrie si Financial Times. Publicatia britanica mentioneaza ca, in aceasta cursa, exista temeri ca „zona euro ar putea pierde controlul ofertei de bani”.

Oficialii BCE considera ca banca centrala chineza este potential la cativa ani distanta de lansarea propriei monede digitale dupa ce a efectuat deja experimente la scara larga, mai scrie Financial Times. In acest moment, si alte banci centrale, inclusiv Riksbank suedeza, Banca Nationala Elvetiana, sunt cu mult mai inaintea BCE cu proiecte echivalente proprii.

BCE explica „pericolul” potential al adoptarii rapide a altor monede digitale care ar putea „ameninta suveranitatea financiara, economica” a Europei

BCE vorbeste, in raport, despre potentialul adoptarii rapide a altor monede digitale private sau publice - inclusiv a celor emise de bancile centrale straine - care ar putea „ameninta suveranitatea financiara, economica si, in cele din urma, politica” a Europei.

Europenii se indreapta din ce in ce mai mult catre digital in modul in care cheltuiesc, economisesc si investesc”, a declarat Christine Lagarde, presedintele BCE. „Rolul nostru este sa ne asiguram increderea in bani. Aceasta inseamna sa ne asiguram ca euro este potrivit pentru era digitala. Ar trebui sa fim pregatiti sa emitem un euro digital, daca va aparea nevoia”, argumenteaza Lagarde.

Acesta este contextul in care Banca Centrala Europeana (BCE) a publicat raportul cu privire la posibila emisiune a unui euro digital, pregatit de Grupul de lucru la nivel inalt al Eurosistemului privind moneda digitala a bancii centrale (CBDC) si aprobat de Consiliul guvernatorilor bancilor centrale din zona euro.

BCE exploreaza mai multe scenarii, care invoca o cerere crescuta de plati electronice in zona euro care ar necesita un mijloc de plata digital european fara riscuri, dublata de o scadere semnificativa a utilizarii numerarului ca mijloc de plata in zona euro. Printre argumentele pentru lansarea „Cryto-euro”, expertii enumera lansarea de mijloace private globale de plata care ar putea ridica ingrijorari de reglementare si ar putea reprezenta riscuri pentru stabilitatea financiara si protectia consumatorilor si o preluare larga a CBDC emise de bancile centrale straine.

BCE mentioneaza ca un euro digital „pune, de asemenea, provocari, dar urmand strategii adecvate in proiectarea euro digital, Eurosistemul le poate aborda”.

Cele doua mari scenarii pentru „Crypto-euro”: schema centralizata in registrul BCE, si cea descentralizata, guvernata de reguli

BCE a declarat ca ia in considerare doua abordari de proiectare a unui euro digital, precizand ca este „prea devreme pentru a se angaja la un design specific”. Prima, centralizata, ar inregistra toate tranzactiile digitale in euro in registrul propriu al bancii centrale. Intr-o a doua, descentralizata, BCE ar stabili regulile pentru tranzactiile care urmeaza sa fie decontate si inregistrate de intermediarii supravegheati.

Pentru a atenua impactul asupra sistemului bancar, BCE are in vedere „remunerarea detinerilor de euro digitale la o rata variabila in timp, eventual folosind un sistem de remunerare pe niveluri sau prin limitarea cantitatii de euro digital pe care utilizatorii o pot detine si / sau tranzactiona”.

BCE a declarat ca abilitatea de a „stabili rata de remunerare” pentru un euro digital ar putea, de asemenea, „intari politica monetara”, dar, a adaugat, „puterea acestui mecanism nu este clar definita”. Acesta a declarat ca moneda digitala ar putea permite plati offline folosind tehnologia Bluetooth, dar a avertizat ca „un euro digital poate atrage atacuri cibernetice”.

Consiliul guvernatorilor bancilor centrale din zona euro urmeaza sa ia o decizie cu privire la introducerea unui euro digital

Tehnologia si inovatia schimba modul in care consumam, lucram si ne raportam reciproc”, a spus Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE si presedinte al grupului de lucru. „Un euro digital ar sprijini impulsul Europei catre inovare continua. De asemenea, ar contribui la suveranitatea sa financiara si ar consolida rolul international al euro ”, adauga el.

Bancherii centrali au devenit din ce in ce mai interesati de lumea relativ noua a monedelor digitale, mai ales de cand Facebook a anuntat un plan de lansare a monedei sale digitale, bazata pe tehnologia blockchain, numita Libra , care are potentialul de a revizui modul in care functioneaza banii.

Un euro digital ar fi o forma electronica a banilor emisi de banca centrala, bani accesibili tuturor cetatenilor si firmelor - cum ar fi bancnotele, dar in format digital - pentru platile zilnice intr-un mod rapid, usor si sigur. Acesta ar completa numerarul, nu l-ar inlocui. Eurosistemul va continua sa emita numerar in orice caz”, se arata in comunicatul BCE.

Reprezentantii BCE lanseaza o consultare publica, pe scara larga cu cetatenii, mediul academic, sectorul financiar si autoritatile publice pentru a le evalua in detaliu nevoile, precum si beneficiile si provocarile pe care le asteapta de la emiterea unui euro digital. Consultarea publica va fi lansata pe 12 octombrie, pentru 6 luni.

Experimentarea introducerii unui euro digital va incepe in paralel, fara a aduce atingere deciziei finale, mai spun oficialii BCE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani