Grid star
criptomonede

DECIZIE-SOC A INSTANTEI IN CAZUL CELOR 1,1 MILIOANE DE BITCOINI AI LUI SATOSHI NAKAMOTO – Ce verdict dau juratii americani in "legendarul” proces Ira Kleiman vs. Craig Wright

Juratii americani s-au pronuntat luni, 6 decembrie, in procesul Ira Kleiman vs. Craig Wright a carui miza ar fi cei 1,1 milioane de bitcoini care se presupune ca se afla sub controlul misteriosului creator (sau creatori) al Bitcoin, Satoshi Nakamoto . Procesul civil, care a inceput luni, 1 noiembrie, la Miami, s-a disputat la Tribunalul Districtului din Sud al statului american Florida, si ar fi trebuit sa stabileasca cine este persoana reala din spatele pseudonimului fondatorului Bitcoin, scrie CoinDesk.

Instanta nu a reusit sa stabileasca cine este adevaratul Satoshi Nakamoto in cel mai asteptat proces din istoria criptomonedelor, despre care Lumea Banilor a relatat anterior aici, insa a decis ca australianul Craig Wright – barbatul care pretinde a fi Satoshi Nakamoto – nu a avut un parteneriat de afaceri cu Dave Kleiman, fratele reclamantului Ira Kleiman. Dave Kleiman, un expert in criminalitate informatica din Florida care a decedat in 2013, ar fi fost co-fondatorul Bitcoin, a sustinut fratele sau in instanta. Cu toate ca au statuat ca nu a existat un parteneriat Wright - Kleiman, juratii americani au decis ca Wright inca trebuie sa plateasca despagubiri de 100 de milioane de dolari pentru furtul companiei lui Kleiman din Florida.

Wright, obligat sa plateasca despagubiri de 100 milioane de dolari

Juriul federal a constatat ca Wright datoreaza aceste despagubiri compensatorii pentru conversia care a vizat o companie fondata de Kleiman in Florida, W&K Info Defense Research. Conversia, in acesti termeni juridici, este o forma de furt care implica preluarea controlului in mod neautorizat asupra proprietatii altuia.

"Ma simt remarcabil de fericit dupa acest verdict. Nu sunt un om care a comis o frauda si nu am fost niciodata”, a spus Wright pe holul salii de judecata, dupa anuntarea verdictului.

El a adaugat ca i-a oferit lui Dave Kleiman, ale carui drepturi in "afacerea Bitcoin” au fost revendicate in proces de fratele acestuia, Ira Kleiman, nu mai putin de 12 milioane de dolari in bitcoin, in urma cu multi ani, pe cand bitcoinul era evaluat la doar 200 de dolari, scrie coindesk.com.

Wright a marturisit ca era prieten cu Dave Kleiman si ca acesta l-a ajutat sa editeze o carte alba care explica fundamentul Bitcoin, dar a insistat ca nu erau parteneri de afaceri. Dave Kleiman a murit in 2013, iar fratele sau a introdus procesul civil federal pentru a revendica drepturile de proprietate intelectuala ale lui Dave Kleiman si ale companiei sale, W&K.

Procesul Ira Kleiman vs. Craig Wright, bazat pe „butaforica” presupunere ca cei doi sunt fondatorii Bitcoin

In fapt, juriului nu i s-a cerut sa decida explicit asupra identitatii lui Satoshi Nakamoto, creatorul pseudonim al Bitcoin. Ambele parti civile implicate in proces au bazat intreaga batalie juridica pe presupunerea ca Wright a fost fie in intregime, fie partial responsabil pentru crearea Bitcoin. Apararea lui Wright a sustinut ca el singur a creat Bitcoin, iar avocatii lui Ira Kleiman au contraargumentat ca a fost un parteneriat intre Wright si Dave Kleiman in ce priveste crearea Bitcoin. Lasand la o parte premisa pe care s-a construit acest proces civil, afirmatiile lui Wright ca a fi Satoshi Nakamoto au fost negate discreditate pe scara larga, de catre mai multi criptoentuziasti, si niciuna dintre ele nu a fost testata in instanta.

Cei 1,1 milioane de bitcoini ai lu Satoshi Nakamoto raman invaluiti in mister

:Suntem extrem de multumiti: clientul nostru, W&K Information Defense Research LLC, a castigat in instanta 100 milioane de dolari, ceea ce reflecta faptul ca Craig Wright a preluat in mod gresit active legate de bitcoin de la W&K. Cu multi ani in urma, Craig Wright a spus familiei Kleiman ca el si Dave Kleiman au dezvoltat o proprietate intelectuala revolutionara care a stat la baza criptomonedei Bitcoin. In ciuda acestor recunoasteri, Wright a refuzat sa le dea fratilor Kleiman partea care li se cuvine. Acest verdict stabileste un precedent istoric in industria inovatoare si transformatoare a criptomonedelor”, au declarat Kyle Roche si Andrew Brenner si Freedman, avocatii lui Ira Kleiman.

La finalul celei de-a cincea saptamani de la inceputul procesului, juratii au decis ca Wright si Dave Kleiman nu erau intr-un parteneriat de afaceri si, prin urmare, reclamantilor (Ira Kleiman) nu li se datoreaza o parte din activele parteneriatului, despre carereclamantii cred ca includ cele aproximativ 1,1 milioane BTC si drepturile de proprietate intelectuala asupra infrastructurii software initiale a retelei Bitcoin.

Instantei i s-a cerut sa ia in considerare daunele atat in Bitcoin, cat si in dolari, dar acesta ales sa acorde daunele de 100 de milioane de dolari numai in moneda fiat, scriind „0 BTC” pe linia pentru daune bitcoin.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani