Grid star
criptomonede

PIERDERI URIASE PENTRU INVESTITORII PE TERMEN SCURT IN BITCOIN – Aproape 90% dintre acestia sunt pe minus dupa prabusirea pretului criptomonedei

Circa 90% din detinatorii pe termen scurt de Bitcoin (BTC) sunt in pierdere, dupa ce pretul criptomonedei a scazut cu aproape 11% in ultimele 7 zile, arata datele din blockchain comunicate de compania de analiza Glassnode.

Asa cum a relatat Lumea Banilor, saptamana trecuta s-a propagat cea mai grava depreciere a preturilor din piata cripto de la colapsul bursei cripto FTX din noiembrie 2022. Declinul a fost declansat de stirea ca SpaceX, compania lui Elon Musk, si-a depreciat valoarea detinerilor in Bitcoin cu 373 de milioane de dolari in ultimii doi ani, si accelerat de lichidari in cascada pe pietele de instrumente derivate cripto.

Gilda Popa

Cea mai importanta criptomoneda, dupa capitalizarea de piata a pierdut aproape 11% din valoare in ultimele zile, ajungand sa se tranzactioneze miercuri, 23 august, sub pretul de 26.000 dolari. Investitorii de retail care sunt axati pe tranzactionare sunt vulnerabili la fluctuatiile bruste ale preturilor. Astfel, 88,3% din oferta controlata de detinatorii pe termen scurt (STH) sau de entitati care detin portofele care nu pastreaza criptomonede mai mult de 155 de zile, sunt in pierdere, potrivit datelor urmarite de Glassnode.

"O crestere accentuata a ofertei de detinatori pe termen scurt aflati in pierdere tinde sa declanseze scenariile de evolutie a pietelor cripto din mai 2021, decembrie 2021 si, din nou, din aceasta saptamana”, a declarat un analist pentru CoinDesk.

Datele citate de Glassnode arata ca, din cele 2,56 milioane de bitcoini (echivalentul a 66,5 miliarde de dolari) detinute de investitorii pe termen scurt, aproximativ 2,26 milioane de bitcoini au un cost de achizitie mai mare decat pretul actual al pietei.

Doar portofele ale detinatorilor pe termen scurt in valoare de 300.000 BTC (11,7%) sunt inca in profit, arata buletinul informativ saptamanal al Glassnode.

Investitorii pe termen scurt sunt "sub apa”

Analistii Glassnode arata ca in prezent piata cripto este „o piata grea sau extrem de grea”, in special din cauza posibilelor decizii de lichidare a detinerilor in BTC de catre investitorii pe termen scurt care se confrunta cu pierderi. Iar acest lucru deja se intampla.

Pe Glassnode, fluxul de tranzactionare de criptomonede detinute de STH, cu costuri de achizitie mai mari decat cursul pietei, a crescut recent. Investitorii muta de obicei criptomonede din portofelele personale la burse atunci cand intentioneaza sa lichideze pozitia sau sa le foloseasca ca marja in tranzactionarea cu instrumente derivate.

"Saptamana aceasta, am vazut cea mai mare pierdere de dominanta de la lichidarile din martie, la pretul de atunci al pietei de 19.800 de dolari (n.r. al BTC). Acest lucru sugereaza ca cohorta STH este atat in mare parte sub apa (n.r. in pierdere), cat si din ce in ce mai sensibila la preturi”, a mentionat Glassnode in raportul citat.

Ilan Solot, coordonator al departamentului pentru active digitale la Marex Solutions, a declarat ca pierderile detinatorilor pe termen scurt sunt una dintre problemele critice pentru piata in acest moment.

"Adevarata problema este configurarea actuala a pietei fragile pentru BTC, deoarece detinatorii pe termen scurt sunt sub apa atat din punctul de vedere al diferentei de pret (n.r. achizitie vs. pretul pietei), cat si ca naratiune (n.r. tendinta de a lichida pozitiile la un pret mai mic, din disperare)”, a declarat Solot pentru CoinDesk.

Aproape 90% dintre detinatorii pe termen scurt sufera pierderi nerealizate, care se coreleaza adesea cu presiunea de vanzare, a precizat Solot. El a explicat ca naratiunea oficială în ce privește fondurile ETF Bitcoin la vedere care asteapta aprobarea din partea autoritatilor americane a devenit: "sunt sanse inca decente de aprobare, dar amanate”. Aceasta pe fondul

randamentelor in crestere ale obligatiunilor si conditiilor de lichiditate mai stricte pentru companii.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani