Grid star
criptomonede

LOVITURA GREA PENTRU INVESTITORII RUSI IN CRIPTOMONEDE – UE interzice furnizorilor de servicii cripto sa permita tranzactiile utilizatorilor vizati de sanctiuni

Consiliul Uniunii Europene a emis vineri, 8 aprilie 2022, cel de-al cincilea pachet de masuri restrictive impotriva Rusiei, aproband o interdictie privind "furnizarea de servicii aferente activelor cripto de mare valoare Rusiei”. Este o lovitura devastatoare pentru cei aproximativ 10 milioane de cetateni rusi care detin criptomonede, a caror valoare a fost recent evaluata la aproximativ 130 de miliarde dolari de catre premierul rus Mikhail Mishustin.

Uniunea Europeana a decis sa vizeze portofelele cripto ale cetatenilor rusi in incercarea de a inlatura potentiale lacune in restrictiile existente, care ar putea permite rusilor sa eludeze sanctiunile si transfere bani prin intermediul platformelor de tranzactionare cripto, relateaza cryptopotato.com

Intr-un comunicat de presa transmis vineri, 8 aprilie, statele membre UE au convenit sa extinda interzicerea depozitelor in moneda fiat ale cetatenilor rusi vizati de sanctiuni si pentru active cripto. Astfel, furnizorii de servicii de stocare si tranzactionare cu criptomonede din UE vor fi obligati sa interzica tranzactiile utilizatorilor vizati. Interdictia suplimentara vine in timp ce autoritatile de reglementare cauta sa consolideze masurile existente si sa inlature lacunelele in ce priveste legiferarea criptomonedelor.

"Aceste ultime sanctiuni au fost adoptate in urma atrocitatilor comise de fortele armate ruse in Bucha si in alte locuri aflate sub ocupatia rusa. Scopul sanctiunilor noastre este de a opri comportamentul nesabuit, inuman si agresiv al trupelor ruse si de a le face clar factorilor de decizie de la Kremlin ca agresiunea lor ilegala are un cost mare”, a declarat Josep Borrell, Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, potrivit comunicatului de presa.

Noul pachet de sanctiuni adoptat de UE vine la cateva saptamani dupa ce presedintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat furnizorii de servicii cripto sa nu ii ajute pe rusi sa evite sanctiunile.

Estimare oficiala: Cetatenii rusi detin peste 130 miliarde dolari in criptomonede

"Piata” cripto-activelor din Rusia a fost estimata intr-un comentariu recent, facut joi, 7 aprilie de prim-ministrul Rusiei, Mikhail Mishustin, Acesta spune ca populatia rusa detine colectiv peste 10 trilioane de ruble (130 de miliarde de dolari) in criptomonede, relateaza cointelegraph.com. Interesant este ca aceasta cifra reprezinta aproximativ 7% din populatia Rusiei.

"Suntem foarte constienti ca avem peste 10 milioane de tineri care au deschis portofele criptografice pana acum pe care au transferat sume semnificative de bani, care depasesc 10 trilioane de ruble”, a spus premierul rus.

Comentand afirmatiile lui Mishustin, Jonny Tickle – un jurnalist britanic care a trait anterior la Moscova - a spus ca cifrele nu sunt surprinzatoare, deoarece multi rusi s-au concentrat pe Bitcoin dupa ce rubla s-a devalorizat accelerat luna trecuta.

Peste 7% dintre rusi sunt HODLers

La inceputul acestui an, Banca Rusiei a propus punerea in aplicare a unei interdictii totale de criptomoneda in interiorul granitelor Rusiei, insa ulterior, numerosi oficiali guvernamentali au inceput sa-si calmeze tonul. La un moment dat, chiar si presedintele Vladimir Putin a spus ca vede potential in sector, in special in mineritul de criptomonede, deoarece ar putea oferi Rusiei "anumite avantaje competitive”.

Pe masura ce Rusia devine cea mai sanctionata tara din lume, o serie de oficiali la nivel mondial si-au exprimat ingrijorarea cu privire posibilitatea ca Rusia sa se foloseasca de criptomonede pentru a se sustrage de la sanctiuni.

La inceputul acestei saptamani, primul adjunct al guvernatorului Bancii Rusiei, Ksenia Yudaeva, ar fi sustinut ca evaziunea sanctiunilor cu ajutorul criptomonedelor in Rusia este "practic imposibila”, in special pentru tranzactiile mari. Se pare ca banca centrala a reiterat ca activele cripto precum Bitcoin sunt "de fapt o schema piramidala financiara”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani