Grid star
criptomonede

IRANUL EXTINDE TESTAREA PROPRIEI MONEDE DIGITALE - Peste 100 de tari accelereaza in 2023 propriile proiecte CBDC. Miza uriasa a "cursei” digitalizarii monedelor nationale

Banca Centrala a Iranului (CBI) a anuntat ca a finalizat cu succes o etapa pre-pilot in dezvoltarea propriei monede digitale (rial digital), potrivit unei declaratii oficiale a departamentului de cercetare al CBI, Institutul de Cercetare Monetara si Bancara (MBRI). Declaratia vine in contextul in care India testeaza deja introducerea in circulatie a rupiei digitale, China este in faza avansata de introducere a yuanului digital, iar Rusia accelereaza, la randul sau proiectul rublei digitale, in principal pentru decontari transfrontaliere. Peste 100 de tari accelereaza in 2023 propriile proiecte CBDC (Central Bank Digital Currency) este termenul generic folosit pentru a denumi varianta digitala, bazata pe tehnologia blockchain, a monedelor fiat nationale emise de bancile centrale.

Gilda Popa

Anuntul CBI privind stadiul proiectului de implementare a propriei sale modene digitale (rial digital) vine in asteptarea vizitei guvernatorului Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina, precizeaza CoinTelegraph.

Mohammad Reza Mani Yekta, seful biroului CBI pentru supravegherea sistemelor de plati, a anuntat stirea la cea de-a noua conferinta anuala privind sistemele bancare si de plata electronice de zilele trecute. El a subliniat ca peste 90 de banci centrale au definit deja proiecte in domeniul blockchain, precizand ca in Iran masurile initiale au fost incepute din 2017, in principal, sub aspectul masurilor tehnice.

"Faza pre-pilot s-a incheiat cu succes cu realizari valoroase. Proiectul va fi lansat in curand in alte ecosisteme si va fi folosit de mai multi utilizatori”, a declarat Mani Yekta.

Oficialul a subliniat ca regulile care guverneaza un potential rial digital vor fi in conformitate cu regulile stabilite pentru bancnotele rial. Mani Yekta a mentionat, de asemenea, ca un rial digital este planificat sa fie distribuit intre persoane fizice si banci, infrastructura CBDC redefinind unele caracteristici blockchain.

Potrivit reprezentantului CBI, zece banci din Iran au aplicat pentru a participa la proiectul CBDC, in timp ce banci precum Bank Melli, Bank Mellat si Bank Tejarat au fost implicate deja in faza experimentala. Se asteapta ca toate bancile si institutiile de credit din Iran vor incepe sa ofere portofele electronice pentru utilizarea viitoarei monede digitale.

Peste 100 de tari, reprezentand 95% din PIB-ul global, dezvolta CBDC

In prezent sunt 114 tari, reprezentand peste 95% din PIB-ul global, care exploreaza un proiect CBDC. Aceasta in conditiile in care in mai 2020, doar 35 de tari au luat in considerare lansarea propriei monede digitale. Circa 60 de state se afla intr-o faza avansata de explorare a CBDC (dezvoltare, pilot sau lansare), potrivit Atlantic Council.

Sunt deja 11 tari care au introdus in circulatie CBDC. Yuanul digital al Chinei este utilizat deja de 260 de milioane de oameni, iar planurile Beijingului sunt ca la finalul anului 2023 proiectul CBDC sa fie extins la nivelul intregii tari.

In 2023, peste 20 de tari au anuntat ca vor face pasi semnificativi pentru implementarea CBDC. Australia, Thailanda, Brazilia, India, Coreea de Sud si Rusia au anuntat ca vor continua sau demara testarea pilot a CBDC in 2023. De asemenea, Banca Centrala Europeana (BCE) este probabil sa inceapa un pilot anul viitor.

Toate aceste eforturi s-au accelerat in ultimul an, in contextul in care sanctiunile financiare impuse Rusiei au determinat tarile sa ia in considerare sisteme de plata care evita dolarul. Exista acum 9 teste de utilizare a platilor transfrontaliere en gros cu CBDC si 7 proiecte transfrontaliere de vanzare cu amanuntul, aproape dublu fata de 2021, potrivit datelor centralizate de Atlantic Council.

Tarile BRICS vad decontarile cu CBDC ca alternativa la dominatia dolarului american

Introducerea CBDC la nivelul natiunilor reprezinta o adevarata provocare pentru dominatia dolarului american si are potentialul de a oferi castiguri masive in platile transfrontaliere. Dezvoltarea CBDC-urilor a avut loc alaturi de eforturile tot mai mari ale statelor de a construi alternative la dolar – in mare parte initiate de coalitia BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud). Coalitia a fost formata in 2009-2010 pentru a-si spori rolul in guvernanta globala.

CBDC-urile sunt cea mai promitatoare varianta pentru statele care doresc sa dezvolte alternative la dolar – un proiect care a fost accelerat de sanctiunile fara precedent impuse Rusiei in 2022. Recunoscand acest risc, Statele Unite au accelerat acum dezvoltarea unui dolar digital. Dar proiectul SUA este inca mult in urma Chinei”, potrivit unei analize publicate de eastasiaforum.org.

Incepand cu decembrie 2022, toate economiile G7 au intrat in stadiul de dezvoltare a unui CBDC. Experimentul CBDC al Federal Reserve din - Project Cedar – este inca in prima etapa de dezvoltare.

In acelasi timp, intr-un efort de a se proteja de tensiunile cu China si Statele Unite, Banca Centrala Europeana (BCE) dezvolta, la randul sau, o moneda digitala universala.

Banca Centrala Europeana accelereaza proiectul unui euro digital

Inca din octombrie 2021, BCE a inceput sa analizeze viabilitatea unui euro digital. Urmatorii pasi ai BCE, inclusiv testarea configuratiilor tehnice necesare pentru ca europenii sa foloseasca moneda, vor depinde de decizia luata de sefii de stat din UE in aceasta toamna.

BCE este ingrijorata ca zona euro va ajunge intr-o pozitie de tip 'sandwich' geopolitica si economica intre marile companii de tehnologie din SUA si sistemele de plata ale Chinei, fara un euro digital. In acest moment, europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat luna trecuta Guido Zimmermann, economist senior la banca germana LBBW, pentru CNBC.

Printre cele mai importante companii de plati internationale se numara Mastercard, Visa, PayPal, Alipay si UnionPay. Toate acestea nu sunt europene. Ultimele doua sunt chineze, in timp ce primele trei sunt americane. Potrivit lui Zimmermann, politicienii europeni nu doresc ca cetatenii sau intreprinderile de pe continent sa depinda de gigantii americani Big Tech pentru plati.

El a adaugat ca oficialii europeni incearca, de asemenea, sa previna un scenariu in care China ajunge sa controleze toate platile pe initiativa istorica chineza de a investi in digitalizarea globala cunoscuta sub numele de „Drumul digital al matasii”.

La randul sau, Christine Lagarde, presedintele BCE, a facut referire la aceasta chestiune, spunand ca „Intrarea marilor tehnologii in plati ar putea creste riscul de dominare a pietei si dependenta de tehnologiile de plata straine, cu consecinte asupra autonomiei strategice a Europei. Deja acum, mai mult de doua treimi din tranzactiile europene de plata cu cardul, sunt efectuate de companii cu sediul in afara Uniunii Europene”, a spus ea.

Liderii europeni discuta de mai multi ani despre necesitatea de a fi mai independenti si mai putin dependenti de alte natiuni, dar discutiile au luat amploare in timpul pandemiei Covid-19 si apoi din nou dupa invazia Rusiei in Ucraina.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani